Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká výzva Fica, myslí to s korupciou vážne? Pan premiér, toto sú aj Vaše najväčšie kauzy!

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Veľký boj proti korupcii. Slováci, hláste všetky podozrenia z korupcie. Ficove slová o boji proti korupcii vyvolali vlnu prekvapených reakcií - pýtajú sa, čo robil doteraz. Verejnosť stále traumatizujú, resp. nie sú doriešené veľké kauzy práve strany Smer, na ktorej čele Fico stojí už roky. Pán premiér, zabudli ste na tieto kauzy a korupčné problémy Smeru?

Robert Fico v piatok zorganizoval v Košiciach tlačovku, na ktorej sa výrazne ohradil v boji proti korupcii. Vyzval starostov a primátorov, aby ohlasovali prípady, keď sa stretnú s korupciou. Vyzval ich tiež preto, aby nemali len prázdne reči a pripomenul, že Slovensko je na tom dobre a proti boji sme urobili veľa.

"Sme krajina, ktorá napríklad obmedzila používanie hotovostných peňazí. Dnes podnikateľ môže maximálne robiť s 5000 eurami v hotovosti a fyzická osoba s maximálne 15.000 eurami v hotovosti. Ministerstvo vnútra zaviedlo elektronické obstarávanie, máme zákon o oznamovateľoch trestnej činnosti, máme rôzne preventívne opatrenia, ktoré sme prijali v zákone o verejnom obstarávaní a sú aj výsledky," skonštatoval premiér s tým, že napíše starostom, primátorom, podnikateľom osobný list.

Robert Fico vyzval, aby starostovia a primátori nahlasovali korupciu
Zobraziť galériu (5)
Robert Fico vyzval, aby starostovia a primátori nahlasovali korupciu  (Zdroj: TASR)

Ficovu výzvu zachytil aj známy slovenský režisér Nikita Slovák. Ten si z jeho slov vystrelil.

Veľká výzva Fica, myslí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook)

Jeho slová vyvolali medzi odbornou verejnosťou a novinármi mierne pohoršenie a vlnu nechápavosti. Snaha je to síce chvályhodná, ale čím sa však premiér už nepochváli?

Najväčšie korupčné škvrny Smeru

Vybrali sme iba tie najväčšie kauzy a prekážky v boji s korupciou, ktoré sa týkajú strany Smer, na ktorej čele stojí premiér už dlhé roky.

1. Kauza Bašternák

Najväčšia kauza posledných mesiacov. Rozkývala stoličku ministra a pravej ruky premiéra. Zapletený je do nej minister vnútra Smeru Robert Kaliňák, ale dotýka sa aj exministra Smeru Jána Počiatka. Kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák, ktorý je známy, že so svojim luxusným Bugatti Veyronom parkoval "na sedláka", je podozrivý z daňových podvodov. Čo je však zarážajúcejšie, minister vnútra s ním preukázateľne obchodoval. Polícia kauzu nevyšetrovala hneď. Premiér Fico býva v byte v dome Bonaparte, ktorý patrí práve Bašternákovi. Odsťahuje sa len v prípade, keď Bašternáka obvinia.

2. Dušan Kováčik

Ako sme upozornili minulý týždeň, dôležitý muž v boji proti korupcii a zločinu, Dušan Kováčik, za osem rokov nepodal ani jednu obžalobu v prípadoch, ktoré dozoruje alebo dozoroval. Ide až o 61 prípadov. Práve úrad Špeciálnej prokuratúry je podľa novinárov považovaný za miesto, kde sa topia a nevyšetrujú kauzy. V súčasnsoti slúži už svoje tretie funkčné obdobie, keď ho do funkcie zvolil parlament so smeráckou väčšinou.

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (5)
Dušan Kováčik  (Zdroj: TASR/ Michal Svítok )

Fico tvrdí, že nie je oprávnený hodnotiť Kováčikovu prácu. "Špeciálna prokuratúra podala viac ako 1100 žalôb. Ja ho individuálne nemôžem hodnotiť ako vedúceho tejto inštitúcie, či konal, alebo nekonal. Na to je oprávnený jeho nadriadený, aby povedal, že keď nepodal žalobu, či porušil, alebo neporušil právo," zdôraznil Fico.

3. Nahrávka hlasu podobného Ficovi

Náhrávka, kde hlas podobný Ficovi hovorí, že pre stranu vybavil desiatky miliónov "vlastnou hlavou", vyplávala na povrch dva dni pred parlamentnými voľbami v roku 2010. Nahratý rozhovor je z roku pred voľbami 2002. Zverejnená nahrávka, ktorá sa dostala na verejnosť má iba 64 sekúnd. Verejnosť nepočula celú nahrávku, 64 sekúnd je iba malý výňatok z vyše trojhodinovej konverzácie. Celá nahrávka je navyše ukrytá na viacerých miestach pre prípad, že by sa originálnemu zdroju niečo stalo. Sponzori mali strane poskytnúť 75 miliónov korún (cca 2 a pol milióna eur).

Hlas podobný Ficovi hovorí: "Zabezpečil som a to tu môžem povedať, dúfam, že to nikto nepočúva. Zabezpečil som na tento rok 35, na budúci rok asi 40, plus teda ďalšie veci. Zabezpečil som ich vlastnou hlavou." Fico dodnes popiera, že ide o jeho hlas. Nahrávka zrejme vznila ako poistka pre prípad, že by sa vyjednávanie medzi sponzormi a politikmi Smeru vymklo spod kontroly. V tomto prípade by slúžila ako zábezpeka pre dotyčného, ktorý ju vlastnil. Fico nahrávku označil za "absolútny podvrh, ktorý sa technicky dá vyrobiť za tri minúty".

4. Sponzorské peniaze pre Smer

O sponzorských peniazoch pre Smer sa píše v knihe o pozadí strany, o ktorej Topky informovali pred Vianocami. Už od začiatku fungovania ktorý sa datuje do roku 1999, bola strana Smer prepojená s oligarchami. Kľúčovou postavou v príbehu je Bohumil Hanzel, bývalý poslanec HZDS a neskôr Smeru. Ten bol poverený Ficom zháňať pre začínajúcu stranu peniaze. Podľa neho prví veľkí traja sponzori v rokoch 2000 až 2002 darovali strane až 60 miliónov korún. Jedným z nich mal byť Ľubomír Blaško. Hanzel vraj túto zmluvu videl. „Týmto krokom sa upísal diablovi,“ reagoval na Ficov krok Hanzel.

Strana predávala poslanecké miesta, funkcie na ministerstvách či štátnych podnikoch. Mecenáš Smeru Ľubomír Blaško si mal dokonca za 32 miliónov korún kúpiť miesta na kandidátke Smeru pred parlamentnými voľbami v roku 2002. V sponzorskej zmluve medzi Flašíkom a Blaškom sa píše, že za spomínané milióny chcel tri miesta v prvej dvadsiatke na kandidátke s tým, že keby sa Smer dostane do vlády, mal by nárok na jedného štátneho tajomníka, tri miesta v strategických podnikoch v oblastiach železníc a energetiky.

Veľká výzva Fica, myslí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Rebríčky hovoria niečo iné

Korupciu na Slovensku ale aj v iných krajinách hodnotia tiež medzinárodné rebríčky, v ktorých sa naša krajina porovnáva s ostatnými. Vo vnímaní korupcie je podľa Transparency International Slovensko (TIS) na 54. mieste zo 176 štátov. "Ide o siedme najhoršie umiestnenie z krajín EÚ, keď za nami skončili Chorvátsko, Maďarsko, Rumunsko, Taliansko, Grécko a ako posledné Bulharsko," tvrdí TIS.

Podľa iného rebríčka sme na tom takisto veľmi zle. Podľa indexu korupcie, ktorý je súčasťou správy o globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra, sme dopadli veľmi zle. Spomedzi krajín OECD sme v tomto indexe skončili druhí najhorší, hneď za Mexikom.

Viac o téme: KorupciaRobert FicoDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu