Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kauza Bašternák naberá na obrátkach: Škandalózne odhalenia, zatknutie a blesková koaličná rada

Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. Zobraziť galériu (6)
Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Cez víkend sa diali veľké veci na politickej scéne. V Smere prežívajú silné politické turbulencie. Minister vnútra a smerácka dvojka Robert Kaliňák je pod paľbou opozície. Tá na neho a tiež exministra Jána Počiatka vytiahla dôkazy, ktoré ich môžu usvedčiť z kšeftovania s kontroverzným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Ten zase čelí obvineniam z miliónových podvodov na daniach. Kaliňák už jeden pokus o vyslovenie nedôvery v parlamente prežil. Dnes aj z tohoto dôvodu zasadá koaličná rada, ktorá sa rozhoduje, ako budú ďalej postupovať v tejto kauze.

Nové informácie v kauze Bašternák priniesol iba 24-ročný zamestnanec Tatrabanky a asistent poslanca Jozefa Rajtára (SaS), ktorý si pozrel účty Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka (obaja Smer). Mladík Filip Rybanič porušil zákon bankového tajomstva, aby zistil, že dvom najmocnejším mužom Smeru prišli na účet stovky tisíc eur od kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý lieta v daňových podvodoch za milióny eur. Kauza už trvá vyše tri mesiace. Robert Fico pritom v minulosti vyhlásil, že bude trvať iba tri minúty, aby odvolal člena vlády, keď sa prejaví podozrenie z korupcie.

Jozef Rajtár (v strede)
Zobraziť galériu (6)
Jozef Rajtár (v strede)  (Zdroj: SITA)

Stovky tisíc pristáli na účte

Prevody peňazí pritom Kaliňák v parlamente otvorene poprel. Podľa Jozefa Rajtára klamal. 140 tisíc eur malo prísť Kaliňákovi na účet v rámci "vrátanie pôžičky" od firmy B.A. Haus, ktorú zakladal Bašternák. Mesiac predtým mal rovnakú sumu dostať aj Počiatek. V decembri 2014 mal Kaliňák dostať dve platby v hodnote 120 tisíc eur. Za dva roky mu tak prišlo spolu až 260 tisíc eur.

Ladislav Bašternák (vľavo)
Zobraziť galériu (6)
Ladislav Bašternák (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

Rybaniča po odhalení okamžite zadržala polícia a strávil 15 hodín na výsluchu. Tiež mu urobila domovú prehliadku. Podľa Sulíka sme v súčasnosti svedkami mimoriadne závažných podozrení. "Stovky tisíc eur na účet Kaliňáka, milióny korún na účet exministra dopravy a financií Jána Počiatka. To sú mimoriadne masívne podozrenia," tvrdí šéf liberálov.

O čom je kauza Bašternák

Podnikateľ Ladislav Bašternák postavil komplex Bonaparte, kde býva aj predseda vlády Robert Fico. Jeho firma zároveň vlastní susednú nehnuteľnosť s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Podozrenia voči podnikateľovi sa týkajú nákupu a predaja siedmich bytov v komplexe Five Stars Residence, ktorý postavil Marián Kočner. Ladislav Bašternák tam kúpil sedem bytov za neprimeranú cenu 12 miliónov eur. Z obchodu si následne firma BL 202 uplatnila vratku DPH v hodnote dva milióny eur a štát jej ju vyplatil, hoci existovali podozrenia, že ide o fiktívny obchod. Štát potom BL 202 vyplatil ďalších 6 miliónov na vratkách.

Luxusné sídlo Bonaparte
Zobraziť galériu (6)
Luxusné sídlo Bonaparte  (Zdroj: Jan Zemiar)

Mladíkovi hrozí za "vlastenectvo" basa

Polícia na základe oznámenia zástupcov komerčnej banky začala okamžite konať. "Oznamovateľ vo svojom oznámení identifikoval aj podozrivú osobu, ktorou mal byť pracovník komerčnej banky. Začalo sa trestné stíhanie vo veci trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva, vypočuli sa zainteresované osoby. Na základe vyhodnotenia dôkazov a ďalších úkonov vyšetrovateľ obvinil Filipa R. z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového a telekomunikačného tajomstva a následne ho vypočul ako obvineného a urobil ďalšie úkony v zmysle trestného poriadku," uviedlo prezídium. Strana SaS označila Rybaničove konanie za akt vlastenectva.

Počiatek s Kaliňákom ešte bližšie Bašternákovi

Na včerajšej tlačovke zase členka OĽaNO Veronika Remišová odhalila, že exminister financií a dopravy Počiatek mal tretinový podieľ vo firme B.A. Haus, ktorú zakladal Bašternák.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (6)
Veronika Remišová  (Zdroj: SITA)

"Máme dôkaz, že v roku 2008 si pán Počiatek kúpil tretinový podiel v spoločnosti B.A. Haus, a.s. Podľa dostupných informácií si časť týchto akcií kúpil práve od Ladislava Bašternáka. Čiže vtedajší minister financií podniká s človekom, ktorý je dnes podozrivý z rozsiahlych daňových podvodov," vyhlásila včera poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. Ďalšiu tretinu B.A. Haus vlastnil Bašternák a poslednú spoločnosť Mareka Turčana MeTIS Consulting, a.s, ktorý je zase Kaliňákov sused.

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič vysvetlil, že vo výročnej správe B.A. Haus za rok 2008 je uvedený Počiatek ako tretinový akcionár, tretinovým akcionárom je Bašternák a tretinovým MeTIS Consulting. "Toto sú dôkazy, že minister financií prvej Ficovej vlády vedome, aktívne a dobrovoľne vstúpil do podnikania s pánom Bašternákom. Keď sa ho novinári pýtali na jeho príjmy a kde má majetkový podiel, vždy to odmietol prezradiť. Toto je jeden majetkový podiel, ktorý sa nám podarilo odhaliť," konštatoval Matovič s tým, že Turčan je Kaliňákov biely kôň.

Kaliňák sa bráni

Minister vnútra Robert Kaliňák je pripravený pred špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom kedykoľvek vyvrátiť obludné klamstvá a podsúvané nepravdivé informácie, s ktorými prichádza opozícia bez relevantných dôkazov.

Kaliňák počas svojho odvolávania v parlamente
Zobraziť galériu (6)
Kaliňák počas svojho odvolávania v parlamente  (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov konštrukcie, s ktorými vo svojich otázkach Denník N a týždenník Trend pracujú, sú nepravdivé. "Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy neprijal žiadne peniaze od osoby pána Bašternáka ani od firiem pána Bašternáka či už priamo, alebo sprostredkovane. Minister vnútra Robert Kaliňák o tomto prípade informoval aj svojich koaličných partnerov a aby vyvrátil akékoľvek podozrenia, ukázal im aj všetky potrebné dokumenty," uviedol Kaliňákov hovorca Ivan Netík v stanovisku.

Koaličná rada

Turbulencie budú chcieť stlmiť lídri štyroch koaličných strán na dnešnej koaličnej rade na Úrade vlády, ktorá sa koná o desiatej hodine doobeda.

Viac o téme: Robert KaliňákSmerDPHLadislav BašternákKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu