Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Európa na križovatke, rozhodnutie Britov zmení aj vaše životy: Slováci, na toto sa pripravte!

Premiéri Británie a Slovenska Zobraziť galériu (7)
Premiéri Británie a Slovenska (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Celá Európa je v pozore. Deň D. Rozhodnutie, ktoré ovplyvní celú Európu. Najkľúčovejšie hlasovanie Británie v 21. storočí. Aj toto sú prívlastky referenda o vystúpení Veľkej Británie z Európskej Únie. Už o dva dni sa Briti v referende rozhodnú, či chcú alebo nechcú zostať v EÚ. Čo bude znamenať pre Slovensko a Slovákov vystúpenie Británie z EÚ? Pozreli sme sa na kľúčové dopady, ktoré by naša krajina pocítila.

Napätie na Britských ostrovoch sa dá krájať. V kampani za alebo proti EÚ ide doslova o život. Pred pár dňami totiž šialenec napadol a dobodal na smrť poslankyňu za zotrvanie v EÚ. Podľa vraha mala myslieť v prvom rade na Britániu a nie na Úniu.

Európa na križovatke, rozhodnutie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ostrá hádka sa prejavuje najmä na ekonomickom bojisku. Zástancovia zotrvania argumentujú tým, že po odchode z Únie nebude nasledovať žiadny voľnotrhový raj, ale celý rad úskalí a rokovaní o nových obchodných dohodách. Oponenti sa zas bránia tým, že peniaze, ktoré posielajú na kontinent by zostali „doma“. Analytici sa však zhodujú, že v debate ide najmä o emócie. Tie využívajú prívrženci odchodu, ktorí chcú zobrať osud znova do vlastných rúk a nenechať sa riadiť Bruselom. Posledný prieskum vyšiel v novinách The Telegraph. Ukazuje náskok zástancov zotrvania o 7 percentuálnych bodov.

Návrat tisícok Slovákov domov

Podľa údajov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí je v Británii 90-tisíc Slovákov. Neoficiálne informácie však hovoria o vyše 100 tisíc našincoch na Ostrovoch. V prípade, že by Británia vystúpila z EÚ a sprísnila migračné pravidlá, dotklo by sa to tamojších pracujúcich cudzincov. V najlepšom prípade zvýšenými nákladmi, v najhoršom prípade aj stratou zamestnania.

Tvárou kampane za odchod je známy europoslanec Nigel Farage
Zobraziť galériu (7)
Tvárou kampane za odchod je známy europoslanec Nigel Farage  (Zdroj: TASR/AP)

Slovenská peňaženka by zaplakala

Slováci od roku 2004 do roku 2014 prijali v čistom z EÚ 9 miliárd eur. Iba za rok 2014 sme dostali od EÚ 1,6 miliardy eur a prispeli sme vyše 600 miliónmi. Celkovo sme teda čistými príjemcami. Navyše podľa oficiálnych dát EÚ Fondy Európskej únie tvoria až 75 % verejných investícií na Slovensku. Naopak, Británia je čistým platcom. Británia je tretím najväčším čistým platcom do spoločného rozpočtu Európskej únie. Za roky 2004 – 2014 zaplatili Briti až 46 miliárd eur. V prípade Brexitu by tieto zdroje musel niekto nahradiť, čo by znamenalo, že Slovensko by pravdepodobne muselo platiť viac.

Európa na križovatke, rozhodnutie
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Veľká neistota

Podľa ekonomického analytika Rudolfa Vrábela nebudeme svedkami okamžitého odchodu či odčlenenia sa Británie od EÚ. Referendum vo Veľkej Británii nie je zákonne či ústavne záväzné. Navyše by nasledoval zdĺhavý proces odchodu. "Okamžitý dopad na Slovensko by teda nebol. Neistota o ďalšom osude však môže zo strany firiem priniesť akúsi podnikateľskú opatrnosť, to znamená spomalenie investícii, najímania nových pracovníkov a teda pokles ekonomickej aktivity," myslí si analytik z J&T, pričom túto situáciu zažívame už dnes. "Pokiaľ nebudú známe podmienky odchodu a ostatné okolnosti, je veľmi ťažké povedať aký bude dopad. To je však aj zdrojom väčšej neistoty ohľadom budúcnosti, ktorá sa pretavuje do poklesu ekonomickej aktivity," dodáva ekonóm.

Podľa Martina Vlachynského je dôležité pobrexitové usporiadanie. "Ak to bude hladký a rýchly proces, na konci ktorého bude trh Spojeného kráľovstva spojený s EÚ prakticky bez akýchkoľvek prekážok (či už na spôsob Nórska, alebo Švajčiarska), tak dopady budú minimálne. No ak sa EÚ a UK "zaseknú" a postavia medzi sebou obchodné bariéry, obe strany hospodársky utrpia, v najhoršom prípade by dopad na už tak nie práve pevnú ekonomiku EÚ spôsobil skutočne veľké problémy," hodnotí ekonóm INESS s tým, že hladký priebeh veľmi neočakáva.

Britániu presviedčal aj Barack Obama, aby zostala v EÚ
Zobraziť galériu (7)
Britániu presviedčal aj Barack Obama, aby zostala v EÚ  (Zdroj: SITA)

S Britániou obchodujeme za miliardy eur

Ekonómovia iba ťažko vyčíslujú prípadné škody, ktoré by brexit napáchal. Polovica exportov Veľkej Británie smeruje do EÚ, pričom aj britský finančný sektor vysoko ťaží z prístupu na jednotný trh. Británie je štrnástym najväčším exportérom na Slovensko. V roku 2014 vyexportovala na Slovensko tovary v hodnote 580 miliónov eur. Obchod medzi Slovenskom a Britániou činil za rok 2014 3,1 miliardy eur.

Automobilky a displeje

Británia je náš štvrtý najväčší exportný partner. "Momentálne sa doťahuje už na 4. miesto za Nemecko, Česko a Poľsko, po rozbehnutí Jaguaru by to mohla byť dokonca po Nemecku druhá najvýznamnejšia exportná krajina. Scenár po-Brexitového usporiadania by však musel byť mimoriadne čierny, aby to nejak závažnejšie narušilo tieto investície," myslí si Vlachynský a poukazuje na Južnú Kóreu, ktorá nie je v EÚ, ale ich automobilky sú u nás úspešné.

Boris Johnson je za vystúpenie z EÚ
Zobraziť galériu (7)
Boris Johnson je za vystúpenie z EÚ  (Zdroj: SITA)

Najviac negatívne by to pocítil automobilový sektor. "Na Slovensku rozhodne export, na čele s automobilovým priemyslom a video displejmi. Situácia by určite nepomohla ani malých a stredným podnikom, zameraným na menšie sektory či špecifickejšie produkty," tvrdí Vrábel.

Kto je za a kto proti

Za zotrvanie v Únii sú také celebrity ako moderátor Jeremy Clarkson, podnikateľ Richard Branson, astrofyzik Stephen Hawking, hereci Keira Knightley, Patrick Stewart, Jude Law, Benedict Cumberbatch a politici ako premiér David Cameron či jeho pravá ruka a minister financií George Osborne.

Hawking je za zotrvanie v EÚ
Zobraziť galériu (7)
Hawking je za zotrvanie v EÚ  (Zdroj: SITA/AP)

Proti zotrvaniu sú herec Michael Caine, bývalý futbalový reprezentant Anglicka Sol Campbell, a čelní politici ako europoslanec Nigel Farage, exprimátor Londýna Boris Johnson, minister spravodlivosti Michael Gove.

Viac o téme: EkonomikaSlovenskoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu