Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Všetko je inak! Ficov predvolebný sľub boli prázdne slová, megainvestícia v Bystrici nebude

Fico krátko pred voľbami podpísal so zástupkyňou spoločnosti memorandum o spolupráci Zobraziť galériu (3)
Fico krátko pred voľbami podpísal so zástupkyňou spoločnosti memorandum o spolupráci (Zdroj: TASR, Branislav Račko)

BANSKÁ BYSTRICA - Bystrický región si bude musieť počkať na iného investora! Investícia spoločnosti RKN Global Europe, ktorú vláda s veľkou pompou predstavila tesne pred parlamentnými voľbami, sa totiž definitívne neuskutoční. Spoločnosť to uviedla vo svojom vyhlásení. Investícica vo výške 89 miliónov eur, ktorá mala v regióne zabezpečiť 1200 pracovných miest, je podľa ich slov príliš riskantná. Odôvodňujú to nestabilnou politickou situáciou na Slovensku i v Európe. Pochybnosti o investorovi a reálnosti projektu však prišli už krátko po jeho zverejnení.

"Vďaka existujúcej turbulentnej politickej atmosfére na Slovensku aj v Európskej únii, by od spoločnosti RKN Global bolo neopatrné pokračovať v projekte výstavby tlačiarne cenín v Banskej Bystrici. Preto sa spoločnosť rozhodla odmietnuť stimuly od slovenskej vlády, a to ako granty, tak daňové úľavy," povedal Ronald Noble, zakladateľ spoločnosti RKN Global.

O investícii však padli pochybnosti už veľmi krátko po jej zverejnení. Topky o tom písali ešte vo februári: 

 

Vláda čelí škandálu s 20 miliónovou megadotáciou: Podpora schránky v Dubaji? Firma reaguje!

 

V tom čase sa objavili obvinenia, že spoločnosť je len schránková firma a slovenská investícia vo výške 17 miliónov môže skončiť v dubajských schránkach. "Ide v podstate o schránkovú firmu a tipujem, že ich oficiálna adresa v Dubaji„Office: E-3-O318“ je iba pár kancelárií," písala vtedy na blogu poslankyňa NR SR za OĽaNO Veronika Remišová.

Všetko je inak! Ficov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Spoločnosť sa bráni a ako jeden z dôvodov svojho odchodu považuje práve tieto, podľa nej nepravdivé informácie. "Zatiaľ čo spoločnosť RKN Global of Slovákov v súvislosti s plánovanou investíciou v Banskej Bystrici očakávala pozitívne reakcie, zdvihla sa naopak nečakaná vlna nevôle z dôvodov nesúvisiacich so spoločnosťou RKN Global," píšu vo svojom vyhlásení. Za útokmi boli podľa nich politické dôvody a snaha o očiernenie premiéra Fica a vládnu stranu Smer-SD. "Súčasťou týchto útokov bolo nepravdivé osočenie našich partnerov a tiež spoločnosti RKN Global, pričom RKN Global nemala pred zverejnením týchto osočení príležitosť sa k nim vyjadriť," argumentuje firma.

Všetko je inak! Ficov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Fico sa investorom neváhal pochváliť

Objem investície v banskobystrickom priemyselnom parku mal odsiahnuť 89 miliónov eur. Premiér avizoval, že vláda ešte pred voľbami spoločnosti pomôže stimulmi, ktoré majú mať podobu hotovostnej platby aj daňových prázdnin. "Nevidíme žiadne prekážky, aby prijali rozhodnutie o podpore tohto strategického počinu. Je tu návrh, ktorým sa bude vláda zaoberať. Ak sa nevyskytnú neočakávané udalosti, vláda 2. marca schváli investičnú pomoc," avizoval vtedy Fico.

R. FICO: Nový investor vytvorí 1200 pracovných miest

Podľa jeho slov sa štruktúra zamestnancov firmy mala primárne orientovať na vysokoškolsky vzdelaných, ktorých má byť až 80 percent, 20 percent budú zamestnanci s úplným stredoškolským vzdelaním. Platy mali výrazne presiahnuť priemerné mzdy v národnom hospodárstve.

"Ide o výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Budú sa vyrábať dokumenty s ochrannými prvkami, bezpečnostné karty, bankomatové karty či kontrolné mechanizmy pre letiská, ktoré identifikujú falošné dokumenty. Ide asi o 28 produktov," menoval Fico. Výstavba podniku mala trvať asi rok, samotná výroba sa mala začať v roku 2017. Konateľka spoločnosti Marjan Lindsbro vysvetlila výber Banskej Bystrice aj tým, že spoločnosť vidí v regióne potenciál z hľadiska ľudských zdrojov.

Viac o téme: Robert FicoRKN Global Europe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu