Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Británia dnes rozhoduje o osude Európy: Ale pozrite si TOP 10 vecí, ktoré nám dala!

Británia dala svetu veľa. Zobraziť galériu (13)
Británia dala svetu veľa. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Už dnes rozhoduje Veľká Británia v referende o svojom zotrvaní či vystúpení z Európskej únie. Rozhodnutie môže zatriasť celou Európou. Na Ostrovoch žije okolo sto tisíc Slovákov a niektorí z nich budú tiež rozhodovať o ich osude. Odchod Británie by bol veľkou ranou pre doteraz nastavený kurz integrácie. Druhá najväčšia ekonomika a najstaršia demokracia dala svetu a Európe niekoľko nezabudnuteľných vecí. Vybrali sme TOP 10 vynálezov, ktoré majú korene vo Veľkej Británii a bez ktorých si dnes už len ťažko vieme predstaviť svet.

Kolíska futbalu

Anglicko sa považuje za kolísku futbalu. Za začiatok moderného futbalu sa oficiálne považuje rok 1863, kedy sa stretli zástupcovia desiatok škôl a klubov v Londýne, aby vytvorili Futbalovú asociáciu (Football Association). Zároveň sa dohodli aj na prvých základných pravidlách. Konkrétne na 14-tich ako napríklad rozmery ihriska, veľkosť bránky či pravidlo ofsajdu.

Anglickí reprezentanti na EURE 2016
Zobraziť galériu (13)
Anglickí reprezentanti na EURE 2016  (Zdroj: SITA)

Futbal je v Anglicku až tak veľký fenomén, že sa stávajú paradoxné situácie. Bývalý šéf Premier League, Sir Dave Richards, patrí k hlavným demonštrantom myšlienky futbalu ako majetku. Napríklad označil FIFA a UEFA za gangy, ktoré okradli Anglicko o to najcennejšie, čo má, teda futbal.

William Shakespeare

Británia dnes rozhoduje o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Nebol len veľký dramatik, bude sa o ňom vždy hovoriť ako o najväčšom básnikovi divadla. William Shakespeare sa narodil v roku 1564, pričom presný dátum nie je známy. Z toho dôvodu jeho narodenie tradične oslavujú 23. apríla. Medzi Shakespearove najznámejšie dramatické diela patria Veselé panie windsorské, Mnoho kriku pre nič, Sen noci svätojánskej, Kupec benátsky, Skrotenie zlej ženy, Coriolanus, Rómeo a Júlia, Macbeth, Hamlet, Kráľ Lear, Othello, Antonius a Kleopatra a ďalšie.

The Beatles

Beatles, Rolling Stones alebo Elton John. V Británii sa zrodilo niekoľko kultových hudobníkov či kapiel 20. storočia. Jednou z nich bola rock and rollová kapela The Beatles z Liverpoolu. John Lennon sa preslávil ako zakladajúci člen spomínaných The Beatles. Spolu s Paulom McCartneym tvoril jednu z najvplyvnejších a najúspešnejších hudobných autorských dvojíc 20. storočia. The Beatles mali nesmiery vplyv na hudobnú kultúru a za vzory ich označujú mnohí hudobníci. Lennon bol úspešný tiež ako sólový interpret, na konte má napríklad kultový album Imagine (1971).

George Harrison a Beatles
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Demokracia

Aj keď sa o kolíske demokracie hovorí ako o Grécku, až v Británii, resp. v Anglicku dostala modernú podobu. Po Slávnej revolúcii v roku 1688 totiž došlo k obmedzeniu právomocí kráľa na úkor parlamentu. Tento zlom predstavuje veľký miľník v demokratickom vývoji Británie, ale aj celého sveta. Parlamentarizmus sa odvtedy rozšíril do väčšiny štátov na svete. Súčasná forma vlády liberálnej demokracie aj napriek vlne populizmu nenachádza ani dnes schopnú alternatívu.

Big Ben
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Anglický jazyk

Zrod anglického jazyka sa spája neodmysliteľne s Britskými ostrovmi. Odtiaľ sa následne reč rozšírila za veľkú mláku do Ameriky, ale aj do ďalších kolónií, ktoré spravovalo Britské impérium. Po rozpade impéria sa jazyk zachoval najmä v krajinách Commonwealthu a v súčastnosti sa anglicky dohovoríte prakticky všade na zemeguli.

Británia dnes rozhoduje o
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Priemyselná revolúcia

Aj kolesá priemyslu sa roztočili prvý raz v kolosálnej miere za Lamanšským prielivom. Od polovice 18. storočia do polovice 19. storočia sa hovorí tomuto obdobiu priemyselná revolúcia. Aj zásluhovu zakladateľa modernej ekonómie Adama Smitha začali vyrastať továrne ako huby po daždi. Industrializácia a masová výroba urobili z Británie veľmoc. Postupne sa zavádzanie strojov rozšírilo aj na kontinentálnu Európu a do Severnej Ameriky.

Návštevníci na festivale parných
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Anglický humor

Pri slove anglický humor napadnú najčastejšie komici ako Mr. Bean a skupina Monty Python. Vďaka svojmu komediálnemu talentu a nenapodobiteľnej mimike bol Rowan Atkinson obsadený do svojej najznámejšej role - detinského smoliara Mr. Beana v rovnomennom seriáli (Mr. Bean, 1990). Bláznivá postavička, ktorá skazí čo môže, rozosmiala milióny ľudí na celom svete. V dodnes opakovane vysielanom televíznom seriáli Atkinson oprášil zašlú slávu nemej grotesky a stal sa celosvetovo známym komikom.

Mr. Bean
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: internet)

Skupina komikov Monty Python má na konte úspešný seriál s názvom Lietajúci cirkus a niekoľko filmov. Ich obrovský vplyv na humor sa porovnáva s vplyvom Beatles na hudbu. V 70-tych rokoch komici posunuli hranicu, kam až môže zájsť humor. Pýtoni utkveli v pamäti najmä pre svoje absurdné scénky ako napríklad, keď si príde muž vypýtať na ministerstvo dotáciu pre svoju hlúpu chôdzu alebo futbalový zápas gréckych a nemeckých filozofov. Experti sa zhodujú, že komici ovplyvnili humor nasledujúcich desaťročí.

Členovia Monty Python
Zobraziť galériu (13)
Členovia Monty Python  (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

Charles Darwin

Charles Darwin
Zobraziť galériu (13)
Charles Darwin  (Zdroj: Profimedia, SITA)

Možno najslávnejší prírodovedec všetkých čias. V roku 1859 Charles Darwin publikoval svoju evolučnú teóriu, nabúral po stáročia jediné prijímané tvrdenie, že svet bol stvorený bohom, a vyvolal vášnivé diskusie, ktoré dodnes nevychladli. Evolučná teória sa považuje za teóriu vysvetľujúcu pôvod života na zemi.

James Bond

Posledný predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig
Zobraziť galériu (13)
Posledný predstaviteľ Jamesa Bonda Daniel Craig  (Zdroj: SITA)

Britský agent 007 sa stal celosvetovou osobnosťou už po niekoľkých "bondovkách", v ktorých hlavný hrdina zachraňuje svet. Agent v službách Jej veličenstva, tajnej služby MI6, pôsobí ako neriadená strela, ktorá si zachováva vlastný imidž tradičného anglického gentlemana. Postavu z kníh Iana Fleminga by mal v najnovšom filme stvárniť nový herec, teda už nie Daniel Craig.

Telefón

Alexander Graham Bell s vnúčatami
Zobraziť galériu (13)
Alexander Graham Bell s vnúčatami  (Zdroj: SITA)

V škótskom Edinburghu sa narodil svetoznámy Alexander Graham Bell (1847 – 1922), ktorý v roku 1876 vynašiel telefón po tom, ako odišiel do Bostonu, aby ušiel pred tuberkulózou, ktorá zabila jeho dvoch bratov. Vo svojej oblasti záujmu bol veľmi úspešný, venoval sa najmä hlasovej fyziológii a vynašiel grafofón (predchodca gramofónu). Na jeho počesť sa používa termín decibel. Bellove prvé slová počas telefónneho prenosu boli adresované jeho asistentovi: „Pán Watson, poďte sem, chcem vás vidieť!“

Viac o téme: VynálezBritániaEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu