Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Český odborník načrtol nový scenár migračnej krízy: Východná trasa môže viesť aj Slovenskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

PRAHA - Je migrácia zbraňou hromadného ničenia a dá sa vysvetliť pomocou konšpiračných teórií? Ako veľmi ňou môžu utrpieť krajiny strednej Európy? To sú otázky, ku ktorým sa pre Topky vyjadril známy český klimatológ, geológ, intelektuál a filozof Václav Cílek.

Do Európy sa neustále hrnú statisíce ľudí a na otázku, ktorá trápi teoretikov konšpiračných teórií, teda či môže byť aktuálna migračná kríza aj umelo vyvolaná a použitá ako zbraň, odpovedá český vedec opatrne, ale pesimisticky: „Nedokážem povedať, nakoľko je súčasná migrácia spontánna či zneužitá, ale je sté, že najneskôr po tohtoročnej utečeneckej kríze ju začnú bezpečnostné zložky mnohých štátov považovať nielen za bezpečnostnú hrozbu, ale aj za možnú zbraň. Je to ideálny a lacný nástroj destabilizácie časti Európy, kedy víťazstvo v tomto hybridnom druhu vojny získate pomocou manipulácie na internete bez toho, aby ste potrebovali armádu. Stačí vytrvalo šíriť správy o štedrej výške sociálnych dávok, bytoch prideľovaných zadarmo a ak k tomu pridáte mapu trasy, cenníky prevádzačských organizácií a optimistické pokyny, nepriateľská krajina môže kapitulovať bez toho, aby v ozbrojenom konflikte stratila jediné lietadlo či tank,“ vysvětluje Václav Cílek.

Nový migračný prúd z Východu

Migračné trasy vedú aj naprieč strednou Európou a na zozname krajín, ktoré sa s ňou musia vyrovnať, je aj Slovensko. Ak by cez balkánske štáty prestali migranti prechádzať a podarilo by sa im postupovať po východnej trase, krajiny centrálnej Európy by mohli čeliť náporu miliónov putujúcich ľudí. „Len zo samotnej Ukrajiny už odišlo - prevažne do Ruska - okolo milión migrantov a zhruba päť miliónov ľudí má byť do nejakej miery zasiahnutých konfliktom. Ale chudobnejú aj Rusi a na migračný prúd z východu by sa ľahko mohli ‚nabaliť‛ ďalšie národy - Afgánci, Tádžici, Kazaši, Čečenci či iné etniká v klimaticky aj vojensky zraniteľnom pásme medzi Iránom a Čínou,“ uvažuje Cílek.

Odborník načrtol dramatický scenár sveta: Utečenecká kríza v skutočnosti súvisí s klímou

„Najväčšie a najničivejšie historické migrácie - Húni, Tatári a Turci prichádzali zo strednej Ázie. V tejto chvíli všetci myslíme na južnú islamskú vlnu, ale nedoceňujeme riziká ukrajinskej a potenciálne aj stredoázijskej migrácie,“ dopĺňa český odborník a pripomína, že  zbrane sa rýchlo vyvíjajú a to platí aj pre vojenské využitie riadenej migrácie. „Myslím, že je načase, aby sa krajiny strednej Európy medzi sebou dohodli, ako spoločne postupovať, keby situácia dozrela k otvoreniu východnej migračnej trasy,“ doplnil.

Český odborník načrtol nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trasy sa budú meniť

Ako ďalej upozorňuje Cílek, Európska únia sa v budúcom roku obáva približne troch miliónov utečencov, ale migračné trasy sa pravdepodobne budú s každým novým plotom meniť. „V tejto chvíli to vyzerá na možný pokus otvoriť trasu z južných moslimských štátov cez Čierne more, alebo rovno cez Rusko a Ukrajinu ďalej na východ,“ predpokládá český vedec. Utečenci podľa jeho ďalších slov už teraz využívajú na prechod aj pomerne málo známu trasu, ktorá vedie za polárnym kruhom.

Odborníčka analyzuje VIDEO Borisa Kollára: Myslí to s utečencami vážne? Prezradila ho reč tela!

„Trasu za polárnym kruhom využívajú zatiaľ Iránci, Iračania a Afganci. Jej podmienkou je získať ruské víza, čo je často jediné vízum, ktoré môže napríklad Sýrčan dostať. Najprv sa lietadlom dopraví do Moskvy, kde chytí ďalšie lietadlo do arktického Murmanska. Potom cestuje, často zle oblečený zhruba 200 kilometrov na sever do bývalého baníckeho mestečka Nikel,“ vysvetľuje.

Český odborník načrtol nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kedže ruské zákony zakazujú prekročenie hranice pešo alebo v cudzích autách, migranti si zvyčajne kúpia bicykel za 200 amerických dolárov a potom prekročia hranicu do Nórska, kde v mestečku Kirkenes požiadajú o azyl, pokračuje Cílek so spresnením, že miestne autority očakávajú do konca roka príchod približne 11-tisíc ľudí. Migrácia sa teda rozrastá aj na nečakané miesta. „Koho by napadlo, že Iránci nebudú utekať cez Stredozemné more, ale použijú lacnejšie trasu na bicykli za polárnym kruhom na začiatku arktickej zimy?“ dodal na záver Cílek.

Český odborník načrtol nový
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

 

Viac o téme: UtečenciKlimatológMigračná krízaVáclav Cílek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu