Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rakúsko posilní ochranu hraníc so Slovinskom: Dlhý plot zatiaľ nepostaví

Slovinskí vojaci už naťahujú drôtený plot
Slovinskí vojaci už naťahujú drôtený plot (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsko posilní v súvislosti s prílevom utečencov zabezpečenie hranice so Slovinskom. Umiestnia na ňu viac hliadok a do dvoch mesiacov by mali na hraničnom priechode Spielfeld postaviť plot dlhý necelé štyri kilometre. Od plánov na väčší hraničný plot však rakúska vláda aspoň zatiaľ upustila, a to na žiadosť Slovinska, oznámili dnes ministri na tlačovej konferencii vo Viedni.

"Ide o usporiadaný vstup, nie o uzavretie," povedal šéf úradu rakúskeho spolkového kancelára Josef Ostermayer. Celú koncepciu vypracovali spolu so Slovinskom, ktoré na svojej strane hraníc zriadi oplotený "bezpečnostný koridor" a takisto posilní hliadky na zelenej hranici, informovali tlačové agentúry DPA a APA.

V okolí priechodu Spielfeld sa však s okamžitou platnosťou začnú prípravy na vytvorenie 25-kilometrového plota, ktorý by mohol byť postavený do 48 hodín v prípade, ak nebudú opatrenia slovinskej strany účinné, uviedla rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová.

Slovinsko podľa nej z vlastnej iniciatívy uistilo, že prístup k hraničnému priechodu Spielfeld bude na svojom území účinnejšie kontrolovať. Cez Spielfeld prichádza do Rakúska denne okolo 6000-8000 utečencov. Podľa Miklovej-Leitnerovej od septembra prekročilo rakúsku hranicu celkovo približne 450.000 azylantov. Väčšina z nich pokračovala v ceste do Nemecka.

Prílev migrantov prichádzajúcich do Európy sa minulý týždeň spomalil 

Prílev migrantov, ktorí prichádzajú do Európy sa minulý týždeň spomalil, informovala dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). IOM dnes na svojej internetovej stránke zverejnila údaje zo štvrtka, podľa ktorých prišlo minulý týždeň do Grécka približne 31.000 utečencov alebo migrantov, čo je o 38 percent menej ako v predchádzajúcom týždni.

O 25-30 percent klesol aj počet utečencov na balkánskej trase (v Macedónsku, Srbsku, Chorvátsku a Slovinsku) využívanej prevažne na prechod do Nemecka alebo Švédska. S cieľom dostať sa do Európy prekročilo tohto roku Stredozemné more viac ako 810.000 ľudí, pričom len v októbri ich počet presiahol 200.000. Štyria z piatich utečencov prišli tohto roku do Grécka z Turecka.

Viac o téme: RakúskoSlovinskoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu