Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Myslíte si, že sa projekty EHMK v Košiciach nevydarili? To ste ešte neboli v Marseille

Múzeum kultúry a stredomorskej civilizácie Zobraziť galériu (19)
Múzeum kultúry a stredomorskej civilizácie (Zdroj: Miroslav Vacula)

MARSEILLE/KOŠICE – Otvárame v polovici júna. Tak táto veta je akousi mantrou pri väčšine investičných akcií v rámci EHMK v Marseille, ktoré sa taktiež spoločne s Košicami hrdí titulom Európske hlavné mesto kultúry 2013. My sme toto druhé francúzske mesto na juhu krajiny navštívili v rámci týždni Slovenskej kultúry a nestačili sme sa čudovať.

 

Predstavy našinca, že u nás je všetko zlé a len za hranicami vedia vždy všetko lepšie, dostali vážne trhliny. Samozrejme, neporovnávali sme mestá ako také, pretože prímorské mesto s vyše 800 tisíc obyvateľmi ma s Košicami len máločo spoločné. Zamerali sme sa na ich projekty v rámci EHMK, ktoré nám domáci ochotne ukázali.

Iné financovanie

V Marseille je financovanie projektu na rozdiel od Košíc najmä zo súkromných zdrojov. Zriadili neziskovú organizáciu, ktorá zastrešuje všetky projekty. "Zrekonštruovali sme všetky naše múzeá za viac ako 110 miliónov eur. Postavili sme jedno múzeum. Toto všetko tu zostane aj pre budúce generácie," hovorí viceprimátor starostu v Marseille Daniel Hermann. Doplnil, že mestu a neziskovej organizácii, sa podarilo zhromaždiť 93 miliónov na kultúrne aktivity. Celkovo finančné prostriedky na ich projekty dosahujú takmer miliardu eur ! Sú v nej zahrnuté i náklady na infraštruktúru. V Košiciach sú projekty hradené z verejných zdrojov a najmä z fondov Európskej únie. Košice majú na všetky aktivity 60 miliónov eur a na kultúrny program tri milióny eur.

Marseille
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Nedokončené stavby

 Najvýznamnejším investičným projektom v Marseille je stavba Múzea stredozemnej kultúry.  Unikátna stavba stála 200 miliónov eur a 90 percent nákladov išlo zo štátneho fondu na obnovu múzei. Je výnimočná svojim technologickým spracovaním. Presklenú budovu zdobí ohybný betón v tvare čipky. Súčasťou tohto projektu je i rekonštrukcia pevnosti svätého Jána a depozitár pri hlavnej železničnej stanici. Pri našej návšteve (v máji) tu vládol čulý pracovný ruch. Toto moderné múzeum chcú otvárať v polovici júna. Ak sa tak stane, malo by sa zaradiť medzi národné francúzske múzea ako napríklad Louvere alebo Versailles.

Druhým najdrahším projektom je obnova zámku Bolery, v ktorom bude múzeum dekoratívnej kultúry. Súčasťou tohto projektu je cyklotrasa a Rozárium. Začali ho rekonštruovať v roku 2004 a obnova si vyžiadala čiastku 24 miliónov eur. I tu sme stretli najmä robotníkov a otvorenie sa plánuje na jún. Ďalší projekt sa tiež týka múzea a To Múzeum krásneho umenia. Bolo uzavreté od roku 2005 a otvoriť by ho mali v júni výstavou Impresionistov. Rekonštrukcia stála 25 miliónov eur.

Múzeum kultúry a stredomorskej civilizácie
Zobraziť galériu (19)
Múzeum kultúry a stredomorskej civilizácie  (Zdroj: Miroslav Vacula)

 V priestoroch bývalej tabakovej továrne, ktorú zavreli v roku 1991 a od roku 1992 ju rekonštruujú,  v jednej z chudobnejších štvrtí mesta vyrástlo centrum komunitnej kultúry s kontajnerovým mestečkom. Pôsobí tu asi 70 subjektov  a  venujúcich sa najrozličnejším formám kultúrneho a umeleckého života. Zamestnaných je tu okolo 400 ľudí.

Priamo v centre mesta pri starom prístave vyrástol Pavilón M. Je to drevená stavba postavenú výlučne pre účely EHMK, ktorá bude na konci roka rozobratá. V nej sú expozície vizuálneho, svetelného, výtvarného, fotografického umenia a sprievodcov tu robia poslanci mestského zastupiteľstva.

Na porovnanie – v Košiciach sa do projektov investuje suma 60 miliónov eur,  ktorá je rozdelená najmä na rekonštrukciu starej krytej plavárne na Kunsthalle, nevyužitých kasární na Kulturpark, nepoužívaných výmenníkov na košických sídliskách na komunitné centrá – SPOT's, ale napríklad aj na obnovu kaštieľa v Krásnej, rekonštrukciu Dómu sv. Alžbety, ostrovy kultúry v gescii Košického samosprávneho kraja.

Podľa košického primátora Richarda Rašiho sú investície adekvátne veľkosti mesta. „Podobne ako v Košiciach považujú investície za vklad do budúcnosti, preto, podobne ako u nás, žiadna z nich nie je dokončená a dokončujú sa v týchto mesiacoch. Aj tu veria, že na základe týchto projektov v budúcnosti budú môcť rozvíjať kultúru a ekonomiku mesta.“

V Marseille nevedia, čo na budúci rok

Kým  v Košiciach prebieha množstvo akcii v rámci EHMK a podľa slov primátora Richarda Rašiho, už je kompletne zabookovaný i polrok v roku 2014, v Marseille nevedia čo ďalej. Zdá sa, akoby týmto rokom u nich kultúrne akcie v rámci EHMK končili. Na túto tému sa veľmi vyhýbavo vyjadril i marseillský viceprimátor Daniel Hermann:  "Teraz sa snažíme definovať, ktoré z týchto aktivít sú kľúčové a ako ich budeme financovať aj v budúcich rokoch. Ide nám o zviditeľnenie v Európe a o kultúrny rozvoj v meste, ktorý sa prenesie i do hospodárskeho rozvoja." Koncom roka zaniká i nezisková organizácia  zastrešujúca projekty EHMK v Marseille. V tomto roku môžu v Marseille použiť na kultúrne akcie takmer 100 miliónov eur (Košice 3 milióny), ale nevideli sme nikde ucelený program toho, čo chystajú.

V Marseille príliš nahlas nehovoria o tom, že ako jedno z mála miest, ktoré mali titul EHMK ani nezískalo cenu Meliny Mercouri, ktorá je spojená s finančnou odmenou vo výške 1,5 mil. eur a je určená kandidátskym mestám s úspešnými prípravami a realizáciami projektu EHMK (Košice túto cenu dostali a zároveň boli ocenené ako mesto, ktoré má jasno, ako bude projekt EHMK fungovať až do roku 2020). Pozoruhodné však je, že Marseillčania sú na titul hrdí a nefrflú naň tak, ako Košičania. „Je to naše mesto a máme ho radi. Svoje problémy si budeme riešiť doma a nevykrikovať ich do sveta,“ vyjadrili sa mnohí naši francúzski novinárski kolegovia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu