Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Košiciach je prvá Kunsthalle na Slovensku, starú plaváreň zrekonštruovali za necelý rok!

V Košiciach je prvá Kunsthalle na Slovensku Zobraziť galériu (18)
V Košiciach je prvá Kunsthalle na Slovensku (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Pred vyše rokom sa začala rekonštrukcia starej schátranej budovy bývalej košickej krytej plavárne, ktorá bola už roky útočišťom rôznych bezdomovcov a asociálov. A i keď niektorí pochybovali, dobrá vec sa nakoniec podarila. Miesto schátranej budovy sa môžu Košice pýšiť jedinečným polyfunkčným priestorom, ktorý je určený súčasnému umeniu a nemá na Slovensku obdobu. Kunsthalle (Hala umenia Košice – HUK) je jedným z najvýznamnejších projektov EHMK a prestavba stála okolo 7,5 milióna eur.

Slávnostne Kunsthalle otvorili v stredu (3.7.) večer a pozvaní boli všetci občania Košíc. Všetci tí, čo prišli, neľutovali. V nových priestoroch sú inštalované aj tri unikátne otváracie výstavy: výstava britského sochára Tonyho Cragga, Constantina Brancusiho a argentínskeho multimediálneho umelca Guyla Kosice.

Rekonštrukcia starej krytej plavárne, ktorú realizovala firma OHL ŽS, trvala takmer rok. S rekonštrukciou sa začalo 13. júla 2012. Architektonicky jednu z najhodnotnejších budov v Košiciach sa aj napriek počiatočným komplikáciám so statikou podarilo zachrániť. Multifunkčný priestor je určený na medzinárodné výstavy umenia, umeleckých objektov, nových médií a organizovanie worshopov. Špecifické prepojenie vody s výstavným priestorom výrazným spôsobom podporí vznik a prezentáciu nových originálnych foriem umenia bez podobnej možnosti prezentovať ich na inom mieste na Slovensku. Okrem výtvarného umenia tu nájdu svoje miesto aj svetelné inštalácie. Prvok vody bude využívaný v spojení s tanečným a divadelným umením, čím vznikne multifunkčný priestor, ktorý má slúžiť širokej verejnosti s rôznymi umeleckými preferenciami.

„Som hrdý na Košice. Sme prvé mesto na Slovensku, ktoré má takýto typ kultúrnej inštitúcie a fakt, že sa nám podarilo zachrániť výnimočnú budovu starej krytej plavárne moju radosť len znásobuje. Celej Európe sme dokázali, že titul Európske hlavné mesto kultúry nám právom patrí. Želám našej Kunsthalle, aby bola kultúrnou inštitúciou, ktorá ponúka najvyššiu kvalitu, ktorá prezentuje nové, originálne formy umenia, ktorá prekvapí aj šokuje a ktorá má množstvo spokojných fanúšikov nielen z Košíc, ale z celého Slovenska,“ uviedol pri príležitosti otvorenia Kunsthalle primátor Richard Raši.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu