Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Revolučná novinka v slovenských supermarketoch: Potraviny po dátume spotreby!

Prekvapenie Zobraziť galériu (5)
Prekvapenie

BRATISLAVA – Súčasná legislatíva zakazuje predaj potravín po dátume minimálnej trvanlivosti. Dobré skúsenosti však s takýmto predajom majú Česi aj Rakúšania. Potravinárska komora Slovenska má pripravený legislatívny návrh, ktorý by predaj umožnil aj u nás. Takýto krok by mal ceny výrazne znížiť. V niektorých prípadoch až 90 percentné zľavy.

Cena je najdôležitejšia


Prieskumy ukazujú, že spotrebiteľ na Slovensku je mimoriadne citlivý na cenu a to nielen v časoch krízy. Aj keď sú v ponuke kvalitné potraviny, zaujíma sa predovšetkým o akciové ponuky. Podľa toho sa potom správajú nielen obchodníci, ale aj niektorí výrobcovia. Potravinársky tovar, ak je ponúkaný v akcii, by mal spotrebiteľ vnímať tak, že obchod sa snaží prilákať do predajne čo najviac kupujúcich a zvýšiť tým svoju pozíciu na trhu. Všeobecne platí, že s podozrivo lacnými výrobkami nie je niečo v poriadku. Neobsahujú to, čo majú, ale rôzne lacnejšie náhrady. Preto nesledujte len cenovky, ale aj informácie o zložení na obaloch výrobkov. A hlavne dobu trvanlivosti, ktorej sa týka ďalší druh akcií. Momentálne obchod rád ponúkne zľavu, lebo ak sa tovar nepredá, musí ho na vlastné náklady zlikvidovať. Problém je v tom, že obchod sa snaží predávať sortiment až do hraničného termínu konečnej spotreby pre potraviny. Snáď sa niekedy v budúcnosti dostaneme do situácie aká je vo vyspelej Európe, kde potraviny tri dni pred konečnou dobou spotreby posúvajú na sociálne účely.

Revolučná novinka v slovenských
Zobraziť galériu (5)

 

Po záruke lacnejšie


V súčasnosti slovenská legislatíva nielenže neumožňuje, ale priamo zakazuje predaj po ukončení dátumu spotreby a  dátumu minimálnej trvanlivosti. Dátumom spotreby sa označujú potraviny, ktoré z mikrobiologického hľadiska podliehajú rýchlej skaze a teda konzumácia po uplynutí tohto dátumu môže pre spotrebiteľa predstavovať vážne ohrozenie jeho zdravia. Potraviny po uplynutí dátumu spotreby by sme teda ani naďalej na pultoch vidieť nemali. „Iná situácia je v prípade potravín označených dátumom minimálnej trvanlivosti. Tieto potraviny by sa, podľa môjho názoru, mohli naďalej predávať,“ myslí si Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska. Predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa stretol s úspechom napríklad v Českej republike a v Rakúsku. U našich bratov už legálne potraviny po dátume spotreby predávajú. Ceny niektorých tovarov sa pritom pohybuje až do výšky 90 percentnej zľavy. Pri desaťkorunovom keksu je to cena neuveriteľná jedna česká koruna.

Bezpečné sú múka, čokolády a strukoviny

Zákaz predaja potravín po ukončení DMT zbytočne núti obchod vyhadzovať potraviny, ktoré sú z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia spotrebiteľa úplne v poriadku. Múka, strukoviny, čokoláda, cukríky a mnohé ďalšie kategórie potravín nemôžu, pri správnom skladovaní, po ukončení DMT predstavovať pre spotrebiteľa žiadne riziko ohrozenia bezpečnosti zdravia. Náklady súvisiace s likvidáciou potravín v konečnom dôsledku aj tak znáša spotrebiteľ v cene potravín.

Potraviny pre Rómov

Takýto predaj potravín má aj obrovský sociálny rozmer ak si uvedomíme negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy na mnohých našich spoluobčanov. V súčasnosti, keď máme takmer 14 % nezamestnaných, čo je takmer pol milióna obyvateľov Slovenska, existuje veľká skupina spoluobčanov s minimálnymi príjmami. Sieť sociálnych obchodov by mohol aspoň trochu pomôcť zvládnuť znížiť výdavky a existenčné problémy.

Zhromažďovanie a opätovné rozdeľovanie takýchto potravín ľuďom v hmotnej núdzi nepoužité potraviny, ktoré sú ešte stále vhodné na ľudskú spotrebu, môže vhodným spôsobom dopĺňať existujúce systémy sociálneho zabezpečenia, čo pomôže štátu ušetriť verejné financie. „Pri správnom nastavení legislatívy a správnom využití potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti, sa na Slovensku môže významnou mierou prispieť k obmedzeniu plytvania s potravinami, k úspore energií a nákladov, ako aj k ochrane životného prostredia. Rozšíri sa nielen ponuka potravín pre spotrebiteľov, ktorí si v súčasnosti tieto potraviny kúpiť nemôžu z dôvodu cenovej nedostupnosti, ale by sa ušetrili aj verejné financie,“ pripomína Jarmila Halgašová. PKS ďalej poukazuje na fakt, že nezmyselné legislatívne normy, ktoré určujú len veľkosť a tvar najmä čerstvého ovocia a zeleniny, sú často krát ďalším dôvodom zbytočného vyhadzovania potravín. Preto je potrebná dôsledná revízia platných legislatívnych noriem a odstrániť tieto byrokratické a kozmetické kritériá, ktoré rovnako zvyšujú objem potravinového odpadu.

Prísnejšie podmienky


Potravinárska komora Slovenska má pripravený legislatívny návrh, ktorým by sa predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti umožnil. Podmienkou by malo byť preukázanie zdravotnej bezpečnosti na čo bude stačiť výsledok rozborov z akreditovaného laboratória. Staršie potraviny sa musia presunúť do vyhradeného, oddeleného priestoru, zvláštneho pultu, alebo dokonca samostatnej predajne. Musia byť riadne označené tak, aby bol spotrebiteľ dostatočne informovaný. Kupujúci musí mať právo sám sa rozhodnúť pre výber takejto potraviny.

Potraviny
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)


Zatiaľ likvidácia


Podľa názorov spotrebiteľov dnes u nás platí hlúpy zákon, ktorý zakazuje kúpiť si strukoviny alebo keksy po záruke výhodnejšie, napríklad ako krmivo pre zvieratá. Dnes predajné reťazce nemôžu potraviny posunúť ani poľovníkom či poľnohospodárom. Cielená likvidácia starších potravín sa podľa potravinárov premieta do ceny výrobku, ktorú nakoniec zaplatíme my. „Mohlo by sa tým znížiť množstvo vyhodených potravín, ktoré sa v Európskej únii odhaduje až na 30 percent,“ povedala Jarmila Halgašová. Na Slovensku dnes vyprodukuje približne 2 452 ton potravinového odpadu, čo predstavuje 0,5 kg na jedného obyvateľa. Pre potravinárov je neprijateľné, ak by sa v rámci potravinového reťazca produkovala čo len polovica.

Krátko pred zárukou už aj dnes


Aj dnes v obchodoch nájdeme potraviny s 30 či 50 % zľavou. Obchody ich umiestňujú oddelene, s reflexnou nálepkou lákajúcou na zľavu. Musia tak urobiť u potravín s dlhšou ako štvordňovou trvanlivosťou 24 hodín pred vypršaním dátumu spotreby. Niektorí sa sťažujú, že v obchodoch často nájdeme aj tovar po dátume spotreby a že kontrola by mala byť tvrdšia a prísnejšie. Nikto však nehovorí o tom akým procesom sa dátum spotreby a minimálnej trvanlivosti určuje. Môžu byť potraviny deň, dva po termíne naozaj škodlivé? Čo ak do predajne zablúdi paleta výrobkov aj rok po  termíne trvanlivosti? Na tieto otázky má odpovedať zoznam potravín aj s presnými pravidlami predja po záruke, ktoré majú byť súčasťou zákona. Ich porušenie má byť pritom prísne trestané.

Slovenská tradícia je o kvalite


"Môžeme byť právom hrdí, že na Slovensku sa vyrábajú potraviny kvalitné. Je našou tradíciou, že potravinári vyrábajú potraviny zodpovedne so zreteľom na maximálnu ochranu zdravia spotrebiteľa," uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.
Pripomenula, že slovenskí potravinári neboli doteraz terčom žiadnej z káuz, ako bol napríklad výskyt dioxínov v mliečnych výrobkoch v Belgicku alebo nákaza klíčkov nebezpečnou baktériou Escherichia coli v Nemecku.
"Faktom je, že napriek medializovaným potravinovým kauzám, európski spotrebitelia nikdy nekonzumovali potraviny kvalitnejšie, ako je tomu teraz. Kým v minulosti spotrebitelia o prípadných porušeniach bezpečnosti potravín neboli informovaní, teraz v súlade s komunitárnou legislatívou musí byť spotrebiteľská verejnosť informovaná o potravinách, ktoré môžu predstavovať riziko a môžu ohrozovať jej zdravie. Poskytovaniu a výmene informácií výdatne napomáha tzv. systém RASFF (Rapid Alert System for Foodstuffs and Feedstuffs), respektíve v slovenskom jazyku Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá," dodala.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu