Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dajte si pozor v obchodoch: Toto je päť najčastejších potravinových blafov!

BRATISLAVA - Nenechajte sa oblafnúť názvom, ani označením. Potraviny často nie sú tým, čo o sebe deklarujú. Aj napriek vynaloženému úsiliu zo strany Európskej únie prostredníctvom prísnejšej legislatívy sa akosi nie celkom darí prinútiť výrobcov potravín, aby nepísali po obaloch polopravdy.

Dedinské vajíčka
V prípade vajec by to malo byť už od januára jasné. Klietkový chov je zakázaný a tak si poviete, že kontrolovať kódy na škrupine už význam nemá. No ale opatrnosti nikdy nie je dosť. Veľmi ľahko sa môže stať, že za rovnakú kvalitu zaplatíme viac. Kto by už pozeral na kódy vajec niekde na trhu?  Pritom nie je vôbec ojedinelé, že trhovníkom deklarovaný domáci chov je len poriadne poumývané vajíčko aby bolo zbavené nežiaduceho označenia. Istí si nemôžete byť  ani pri tzv. nákupe z dvora. Aké veľké môže byť vaše rozčarovanie ak sa bližšie prizriete čím nosnice kŕmia. Napríklad aby boli vajcia žltšie a teda domáckejšie. Namiesto kukurice sú to umelé farbivá, ktoré rovnako ako kožu brojlerov, tak aj žĺtka vajec pekne nasýtia do potrebného odtieňa. Múčka z lucerny nie je tak účinné farbivo. Ani červená paprika, ktorá na kožu hydiny nemá vplyv, no na žĺtka už áno.  Podobne sa používajú aj rôzne miešanky s beta karoténom. Ak plne nedôverujete domácim vajíčkam, potom sú pre vás alternatívou tie z biochovu s nulou na začiatku kódu. Kontrola v ich prípade zaručuje nielen deklarovaný chov sliepok, ale aj ich krmivo. V neposlednom rade vychádzajú lacnejšie než pravé domáce.

Antioxidanty
Nepotrebujete mať  vedecké podkutie k tomu aby ste vedeli nakoľko sú antioxidanty prospešné pre ľudský organizmus. Toto nespočetnekrát omieľané čarovné slovíčko je nielen elixírom mladosti, ale dokáže aj viazať potenciálne škodlivé voľné radikály a rovnako pomáhajú aj v boji proti rakovine. Ale je tu jedno ALE. Nikde sa nedočítate presnú definíciu, aké množstvo sa myslí pod pojmom „bohatý na antioxidanty“. Stačí ak sa niečo prifarbí listami z čučoriedok a už to môže dostať potrebnú nálepku. Aj keď sú pravidlá pri uvádzaní zloženia na obale dosť prísne, niekedy sa nedopátrate k výsledku, ako boli sľubované antioxidanty pridané. Ak prostredníctvom rôznych výťažkov, potom nemusia byť tak účinné ako keby sme ich spotrebovali v prírodnej podobe. Našťastie na poli antioxidantov niet čo špekulovať, pretože ich výskyt je v ovocí a zelenine dostatočný. A tieto plody zatiaľ nie je problém v hypermarketoch rozpoznať.

100% ovocné šťavy
Podľa platnej legislatívy už mal nastať poriadok aj v džúsoch a nektároch. Teda aspoň na základe ceny by to malo byť jasné, že nekupujeme limonádu. Dnešné 100%-né šťavy sa vyrábajú z koncentrátu. Najskôr sa treba prebytočnej vody zbaviť  aby sa neskôr pri balení mohla opäť použiť pre nariedia na počiatočnú sýtosť. Je samozrejmé že po takomto procese sa akosi stráca tak pôvodná chuť ako aj zloženie. Už to nie je ten čerstvo odšťavený pomaranč, či grep. Navyše ak sa takýto nápoj pasterizuje, tepelne upraví, aby dlhšie vydržal, zabije sa tak pri tom množstvo vitamínov. Preto sa niektorí výrobcovia uchyľujú k tomu, aby to čo stratili nejak vrátili. Jednoducho namiesto vody pridajú minerálku bohatú na kalcium, alebo umelo vytvorené vitamíny a hneď to môžu pekne veľkými písmenami uvádzať na obale. To všetko by bolo v poriadku pokiaľ vás počas večerného filmu nebombardujú reklamou na šťastnú rodinku, ktorá si sadá k raňajkám z akože čerstvo odšťaveného džúsu naliateho z tetrapaku. Skúste si čerstvo odšťaviť obyčajnú mrkvu. A potom ochutnajte 100% mrkvovú šťavu z potravín, takú tú prevarenú. Ak máte radi mrkvový prívarok, bude vám chutiť určite aj tá. Ale stále je to lepšie ako sa nechať zlanáriť na kúpu akciového džúsu, ktorý je konzervovaný  vinárskou sírou. Spoznáte to podľa popisu v zložení, uvádza sa ako kombinácia konzervačnej látky a antioxidanta. Označuje sa ako Kálium – Metabisulfit, alebo jednoducho  E 224. Zlatou strednou cestou môžu byť tzv. čerstvé šťavy, ktoré sú uložené v chladiacich boxoch a životnosť majú najkratšiu.

Biopotraviny
Na Slovensku je garantom kontroly biopotravín Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. Nekontroluje však kvalitu potravín, čo ani nie je možné spoľahlivo zistiť rozbormi. Potenciálnych škodlivých látok je veľa a ich zisťovanie by bolo príliš nákladné a prakticky neuskutočniteľné. Preto sa kontroluje dodržovanie pravidiel pri pestovaní rastlín, chove zvierat a spracovaní produktov na biopotraviny. Treba však zdôrazniť, že teoreticky sa dá takmer všetko vyrobiť tak, aby zloženie spĺňalo požiadavku BIO. Maximálne to znamená, že daný produkt neobsahuje žiadne umeliny, ale nie že je zdravší. Rovnako môže mať zvýšené množstvo uhľohydrátov a obsah tukov ako bežný výrobok. Dokonca aj základné suroviny môžu byť spornej kvality. Ako príklad si vezmime ryžu v mlieku. Jeden výrobca udáva 17% ryže, vodu a slnečnicový olej. V druhom výrobku je už slnečnicový nahradený kokosovým olejom. Na chudnutie vďaka bioproduktom zabudnite úplne. Rovnako obsahujú množstvo cukru, ale aspoň sa ho snažia nahradiť trstinovým zo systému ekologického poľnohospodárstva.

Znížený obsah tuku
Light verzie potravín lákajú spotrebiteľov na zdravší životný štýl. Preto automaticky berieme potraviny so zníženým obsahom tukov ako zdravšie a navyše z nich ani nepriberieme. Nemusí to ale platiť vždy. Ak siahneme po light jogurte, mal by to byť biely jogurt a nie ovocný. V ovocnom síce bude menej tuku, ale môže mať v sebe toľko cukru, že zníženie obsahu tukov sa ani pri najlepšej vôli počas chudnutia nijak neprejaví. Podobne sú na tom aj mrazené sladkosti, ktoré vplývajú na tuk v tele. Zmrzlina ako prvá pomoc pomáha pri rôznych diétach prekonať kritické chvíľky a nemala by ovplyvniť prírastok tuku v tele, ak si ju dáte dvakrát týždenne. Údajne si pomocou zmrzliny svoju postavu upravila aj Uma Thurman pred nakrúcaním Kill Bill 2. Jednou z najprirodzenejšie pripravených zmrzlín, bez umelých prídavkov je Häagen Dazs. Z obalu však zistíte, že obsahuje  toľko tuku a cukru, že by asi nikomu nezišlo na um zvoliť ju na zmrzlinovú diétu. Iní výrobcovia zase nešetria umelými prídavnými látkami, preto ak je pre vás množstvo E-čiek strašiakom, zmrzline sa radšej vyvarujte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu