Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potraviny si nebudeme môcť dovoliť, hrozí svetový hladomor, varujú odborníci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Chutil vám obed? Onedlho možno budete smutne spomínať na dobu, v ktorej bolo jedlo samozrejmou súčasťou vašich životov. Podľa expertov sa možno už v priebehu niekoľkých desaťročí zvýšia ceny základných potravín viac než dvojnásobne. Bude to oveľa skôr a bude to oveľa horšie, varujú iní.

Výsledky štúdie, ktorú pripravila britská organizácia Oxfam, naháňajú hrôzu. Cena základných plodín sa má do roku 2030 zvýšiť o 120 až 180 percent. Potraviny budú pridrahé na to, aby si ich chudobní mohli dovoliť a bude ich málo.

Príčina? Najmä zmena klímy, tvrdia odborníci. Klimatológovia predpovedajú zmenu podnebia aj pre Slovensko. Jeden z nich pred časom uviedol, že klíma u nás sa začína podobať tej na Balkáne. Čo sa však z nej stane v dlhodobom horizonte? To nikto presne nevie.

Zmena klímy sa však na celkovom náraste cien má podieľať asi len z polovice, píše sa na ekonomickom webe finportal.sk s odvolaním sa na štúdiu. Situáciu má ďalej zhoršovať pre vyčerpanie prírodných zdrojov, rast populácie a pestovanie plodín pre biopalivá, ktoré budú nahrádzať nedostatkový benzín z ropy.

Svet vstupuje do obdobia permanentnej potravinovej krízy, do ktorej "smerujeme so zavretými očami," tvrdí šéfka Oxfamu, ktorý patrí k najrenomovanejším dobročinným organizáciam, Barbara Stockingová. "Ak sa máme vyrovnať s rastúcim tlakom zmeny klímy, rastúcich cien potravín a nedostatkom pôdy, vody a energie, musí byť potravinový systém zreformovaný," cituje ju Finportal.

Čo by mohlo byť riešením? Svetoví politici sa vraj musia zmobilizovať a podniknúť naliehavé kroky na zvrátenie strašného trendu. Malo by ísť najmä o zvýšenie transparentnosti na trhoch s potravinovými komoditami a aj ich silnejšie regulovanie.

Podľa štúdie International Food Policy Research Institute sa ceny potravín môžu zdvojnásobiť do roku 2050. Hlavnou príčinou bude podľa inštitútu drastické zvýšenie priemernej teploty oproti 20. storočiu. Má narásť až o niekoľko stupňov. Aj odborníci z tejto organizácie sa prikláňajú k názoru, že zníženie blahobytu postihne najviac skupinu ludí s najnižšími prijmami.

Mimoriadne budú zasiahnuté krajiny väčšiny subsaharskej Afriky, južnej Ázie, aj časti Latinskej Ameriky vrátane Mexika, informuje o zaveroch inštitútu portál Britské listy. Šokujúcim dopadom sa však nemajú vyhnúť ani krajiny, ktoré považujeme za vyspelé.

Istou nádejou však môže byť, že globálny hladomor už prorokovalo mnoho ľudí, aj odborníkov. Biológ Paul R. Ehrlich vo svojej slávnej knihe Populačná bomba (1968) uviedol, že počet ľudí na Zemi rastie rýchlejšie, ako dostupné zdroje potravín, takže po čase už nebude dosť jedla.

"Bitka o to, ako nakŕmiť ľudstvo, je prehraná. (...) Úmrtnosť bude narastať, najmenej do tej doby, než asi 100 až 200 miliónov ľudí v priebehu budúcich desiatich rokov zomrie," strašil vtedy. Bol to však, jemne povedané, zvláštny chlapík. Za jediné riešenie považoval nútenú sterilizáciu obyvateľstva a sám išiel príkladom. Ako uviedol portál reformy.cz, dal sa dobrovoľne vykastrovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu