Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Svet vyhadzuje až polovicu potravín, na Slovensku to nikto nezisťuje

Takmer polovica potravín vo vyspelých štátoch sveta končí v koši.
Takmer polovica potravín vo vyspelých štátoch sveta končí v koši. (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA - Na celom svete každoročne vyjdú navnivoč až dve miliardy ton potravín. Potvrdil to britský výskum, podľa ktorého polovica jedla, ktoré si ľudia kúpia na celom svete, sa stane odpadom. Na Slovensku o plytvaní jedlom nejestvuje štatistika ani osvetové programy.

Prieskum urobila bristká organizácia Institution of Mechanical Engineers. "Množstvo jedla, ktoré sa premrhá, je obrovské. Je to jedlo, ktoré by mohlo nasýtiť rastúcu svetovú populáciu vrátane hladujúcich," cituje český web novinky.cz zástupcu organizácie Tima Foxa. Celosvetovo sa množstvo vyhodeného jedla pohybuje medzi tridsiatimi až päťdesiatimi percentami. Vyspelejšie oblasti ako Spojené štáty Americké, alebo Európska Únia, vyhodia až polovicu vyrobených potravín.

Keď sme sa pokúšali zistiť, ako je na tom s plytvaním potravinami Slovensko, narazili sme. Štatistiky pre našu krajinu nejestvujú. Topkám to potvrdil exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon, ako aj riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová. "Jestvujú iba nepriame údaje, pretože takéto výskumy sa robia na úrovni Európskej únie," dodal Simon. Podľa týchto vyjadrení by sa na Slovensku mohlo vyhodiť o čosi menej ako päťdesiat percent potravín, ak vezmeme do úvahy údaj za Európsku úniu a fakt, že Slovensko patrí k jej chudobnejším krajinám. Simon v tejto súvislosti upozorňuje, že jestvuje priama úmernosť medzi kúpnou silou obyvateľstva a plytvaním potravinami. Jednoducho povedané, bohatší plytvajú viac, chudobnejší šetria.

Osvetu nerobíme

Halgašová i exminister Simon sa obaja zhodli, že na Slovensku momentálne nefunguje ani program osvety, ktorý by aspoň informačne bojoval proti plytvaniu potravinami. Jarmila Halgašová vidí riešenie v úprave zákona, ktorá by obchodníkom dovoľovala predávať za nižšiu cenu potraviny, ktoré sú po dátume minimálnej trvanlivosti, ale nie po dátume spotreby. "Budem prvý, ktorý sa postaví proti takémuto návrhu," zareagoval Simon. Podľa neho je takýto návrh nevykonateľný, pretože potraviny po dátume minimálnej spotreby by bolo treba testovať. "Zostanú mi v obchode štyri múky, budem ich po jednej testovať?", argumentuje Simon.

Podľa Simona súčasné vedenie ministerstva pôdohodpodárstva skomplikovalo situáciu s plytvaním ešte viac, keď obchodným reťazcom zakázalo predávať potraviny pod ich nákupnú cenu. Simon tvrdí, že tak fakticky zrušili akciové predaje potravín tesne pred dátumom minimálnej trvanlivosti.Plytvanie potravinami nie je iba morálny problém. Výroba zbytočného jedla pohlcuje obrovské množstvá peňazí, vody a vyčerpáva pôdu viac, ako je potrebné.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že nedisponuje takouto štatistikou na žiadnej úrovni manipulácie s potravinami ani nemá informácie o tom, že  na Slovensku prebiehal takýto program. "Aktuálne nepripravujeme zmenu v tejto oblasti a ani osvetový program proti vyhadzovaniu potravín. Analyzujeme však možnosti legislatívnej úpravy, ktorú by bolo možné v tejto oblasti realizovať," reagoval šéf tlačového odboru rezortu Peter Hajnala.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu