Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Definitívne zmeny v Zákonníku práce: Toto nás čaká už o mesiac!

Už o mesiac nás čakajú revolučné zmeny Zobraziť galériu (2)
Už o mesiac nás čakajú revolučné zmeny

BRATISLAVA - Tak a už je to definitívne. Slovensko čaká od septembra veľká revolúcia v pracovnom živote. Zákonník práce, ktorý začiatkom júla schválil parlament po búrlivej diskusii, včera podpísal prezident. My vám prinášame prehľad najdôležitejších zmien, ktoré sa dotknú skúšobnej doby, dovoleniek a výpovedí.

1. Skúšobná doba

Skúšobná lehota zamestnancov, už nebude môcť by dvojmesačná tak ako doteraz. Zákon totiž stanovuje u radových zamestnancov povinnosť strpieť ju až tri mesiace. Pre vedúcich pracovníkoch bude platiť šesť mesiacov s možnosťou dohodnúť si predĺženie na ďalšie tri mesiace.

2. Výpoveď

Zamestnanec už viac nebude mať nárok po výpovedi z práce dostať odstupné aj výpovednú lehotu. Doteraz mal nárok podľa počtu odpracovaných rokov na trojmesačné odstupné aj výpovednú lehotu alebo dvojmesačné odstupné a výpovednú lehotu. Po novom sa bude musieť zamestnanec rozhodnúť, či si vyberie odstupné alebo výpovednú lehotu.

3. Výpovedná lehota

Ak zamestnanec odpracoval u jednej firmy najviac jeden rok, má nárok na  1 mesiac, do 5 rokov 2 mesiace, nad 5 rokov 3 mesiace.

4. Práca na dobu určitú

Zmluvu na určitý čas bude možné dohodnúť maximálne na tri roky. Dnes sú to dva. Po troch predĺženiach už musí zamestnanec dostať zmluvu na dobu neurčitú. Ak ste pracovali na dobu určitú, započítava sa tento druh pracovnej zmluvy do počtu odpracovaných rokov. Čo súvisí s výpovednou dobou a výpočtom dôchodku.

5. Odstupné

Keďže ho bude možné kombinovať aj s výpovednou dobou, je aj rovnako odstupňované. Ak pracuejte viac ako 5 rokov, budete sa môcť napríklad dohodnúť, že dostanete dvojmesačné odstupné a mesačnú výpovednú dobu.

6. Dovolenka

Celoročnú dovolenku dostane aj pracovník, ktorý do firmy nastúpil počas roka. Doteraz to záviselo od počtu odpracovaných mesiacov v roku. Do 33 rokov veku si možno zobrať dovolenku 4 týždne, nad 33 rokov 5 týždňov. Doteraz musel zamestnanec zdokladovať, že má už odrobených 15 rokov a až potom mal nárok na päť týždňov dovolenky. Po novom táto povinnosť odpadne. Nevyčerpanú dovolenku môže zamestnanec minúť iba v nasledujúcom roku. Novinkou bude, že dovolenka mu neprepadne, ak mu v nej bráni práceneschopnosť. Presunie sa mu tak do ďalšieho roka.

7. Pružný pracovný čas

Po dohode so zamestnávateľom si môže zamestnanec nastaviť pružný pracovný čas. Na pracovisku tak bude môcť byť len toľko hodín, koľko si zvolí a pracovať bude môcť aj z domu.

8. Nadčasy

Za rok môže každý zamestnanec odpracovať maximálne 400 hodín nadčasov, vedúci pracovník až 550 hodín.

9. Deľba práce

Môže vzniknúť delené pracovné miesto. Na takejto pozícii by pracovali zamestnanci na kratší pracovný čas a pracovnú náplň by si delili.

10. Zvýšená ochrana tehotných žien

Firmy budú môcť prepustiť tehotnú ženu, matku do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacu matku počas skúšobnej lehoty iba vo výnimočných prípadoch.

11. Zvýšená ochrana dôchodcov

Zamestnanec po dosiahnutí dôchodkového veku bude môcť aj naďalej pracovať a zamestnávateľ ho nebude môcť prepustiť len z dôvodu, že je dôchodca.

12. Nočné zmeny

Zamestnanec bude môcť v nočnej zmene odpracovať za sebou aj viac ako dva týždne, doteraz musel po dvoch týždňoch prejsť na dennú zmenu.

13. Čerpanie náhradného voľna

Doba na čerpanie voľna za nadčasy sa predĺži z troch na dvanásť mesiacov.

14. Pracovný fond sa vracia

Ak práci bránia vážne prevádzkové dôvody, zamestnanci môžu dostať pracovné voľno. Povinnosťou zamestnávateľa je však naďalej vyplatiť základnú mzdu. Po pominutí prekážok ho musia dodatočne odpracovať.

15. Celozávodné voľno

Celozávodné voľno môže trvať až tri týždne. Dnes nesmie presahovať dva týždne. Pozitívnou zmenou pre zamestnancov je to, že ich zamestnávateľ musí vážne prevádzkové dôvody, ktoré vedú k celozávodnému voľnu, oznámiť najmenej pol roka vopred.

16. Odbory to budú mať ťažšie

Niektoré odborové organizácie prídu o právo zastupovať všetkých zamestnancov. Podľa zákona totiž budú musieť mať podporu najmenej 30 percent ľudí vo firme. Odbory chcú túto zmenu napadnúť na Ústavnom súde.

17. Brigáda bez byrokracie

Dohoda o brigádnickej práci je podmienená potvrdením o štúdiu. Zmena však umožní pracovať aj po ukončení štúdia na strednej škole alebo pred zápisom do ďalšieho ročníka vysokej školy. Títo mladí ľudia budú mať možnosť pracovať aj bez potvrdenia o štúdiu a to najneskôr do konca októbra.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu