Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Ľudovít Kaník bol online: Nezamestnanosť do roka klesne pod 10 percent!

Ľudovít Kaník Zobraziť galériu (4)
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič nakoniec odobril novelu Zákonníka práce. Ako sa zmeny, ktoré začnú platiť od septembra tohto roka, dotknú pracujúcich a zamestnávateľov? A čo očakáva koalícia, že sa zlepší?

Odpovie bývalý minister práce a momentálne poslanec SDKÚ Ľudovít Kaník. Pred časom mu prischlo pomenovanie sociálny netvor a na maškarnom plese, ktorý sám každoročne organizuje, sa naposledy predviedol ako sympatický pirát. V súvislosti so Zákonníkom práce sa výrazne zapájal do búrlivej debaty v parlamente. V online rozhovore na Topkách odpovie na Vaše otázky vo štvrtok od 10:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

28.07.2011 11:15 - otázka od Bubko
Je pravda ze este za casov ked ste boli so Sklenarom na Fonde narodneho majetku ste brali 20% za pridelenie statnej zakazky. (to nieje otazka to je fakt)
Už som chcel skončiť, ale na toto predsa musím odpovedať. Niekedy ľudia narozprávajú strašné nezmysly. Fond národného majetku nikdy neprideloval žiadne štátne zákazky, jeho úloha je niekde úplne inde. Takže už z toho vyplýva, že Vaše tvrdenie je absolútny nezmysel.
28.07.2011 11:14 - otázka od Matej
Zdravim, boli ste najlepsi minister za poslednych 10 rokov(spolu s Miklosom), nebali ste sa socanov a zato vas uznavam
Ďakujem veľmi pekne za uznanie, veľmi ma to teší. Ako poslanec nemám síce toľko možností meniť veci v takom rozsahu, v akom by som si predstavoval, ale napriek tomu som presvedčený, že sa mi spolu s koleagami podarí presadiť ešte veľa dobrých zákonov, z ktorých niektoré sú už v parlamente. V septembri nás čaká veľká diskusia o zákonoch o rodičovskom príspevku, príspevku pri narodení dieťaťa, ale aj veľký boj o konečnú podobu novely zákona o II. pilieri, kde budeme musieť aj časť koaličných poslancov presvedčiť, že Ficove tzv. garancie sú len garanciami straty a že ľuďom škodia a schváliť dobrý zákon, ktorý bude v prospech ľudí. Keďže čas pokročil, musím sa s vami rozlúčiť, ďakujem všetkým za položené otázky, ospravedlňujem sa tým, ktorým som nestihol odpovedať, mnohé otázky sa kumulovali, snažil som sa vyjadriť ku každej téme aspoň raz. Kto má záujem môže so mnou ďalej komunikovať na sociálnej sieti Facebook. Ešte raz vám všetkým ďakujem a prajem príjemný a úspešný letný deň.
28.07.2011 11:09 - otázka od kristina
Ako Zákonník práce pomôže vytvárať nové pracovné miesta ?
ZP odstránil mnohé bariéry, ktoré musel zamestnávateľ prekonávať, keď chcel zamestnať ľudí. Zjednodušil podnikom reagovať na prípadné komplikácie na trhu aj prípadným uvoľňovaním zamestnancov, znížil tak riziká, pred ktorými stojí zamestnávateľ keď zvažuje, či prijať alebo neprijať nového zamestnanca do firmy, keď uvažuje, či bude mať aj o mesiac či o pol roka dostatok prcáe pre týchto ľudí. V tom spočíva zjendodušenie vytvárania nových pracovných miest. V tom, že riziko a náklady spojené s vytváraním nového pracovného miesta sa výrazne znížili. To zlepšilo podnikateľské prostredie a vytvorilo tak lepšie podmienky na rozvoj firiem a tým aj tvorbu nových pracovných miest.
28.07.2011 11:04 - otázka od Jana
Dobrý deň pán Kaník, chcela by som Vás pozdraviť a opýtať sa Vás na výklad k Vašemu pozmeňovaciemu návrhu Zákonníka práce, ktorý bude účinný od 1.9.2011. Zaujíma ma výklad k ust. § 152 novému odseku 5, kde je stanovený maximálny limit na výšku provízie za sprostredkovateľské služby max. 3% z hodnoty sumy uvedenej na stravovacej poukážke. O akú províziu má ísť? Bude sa jednať o províziu za zamestnávateľov alebo o províziu od reštaurácií. Alebo ide o províziu aj za zamestnávateľov aj za reštaurácie spolu max vo výške 3%. Nakoľko v odôvodnení Vášho pozmeňovacieho návrhu vysvetlenie k tomuto bodu detailnejšie nie je, prosím mohli by ste mi na moju otázku odpovedať? Vopred veľmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň.
Určite to znamená odmenu pre sprostredkovateľa dohromady, to znamená, jeho celková odmena za poskytnutie týchto služieb nesmie byť vyššia ako 3 % ceny stravného lístka.
28.07.2011 11:02 - otázka od slvkg
myslíte si, že týmito Vašimi radami ľuďom pomôžete? tí ktorí sa mali zle, budú sa mať ešte horšie. Na Východe aj človek s VŠ III. stupňa zarobí 600 € hrubého. Zlepšenie týmto zákonníkom práce určite nenastane. Naopak, mladí ľudia si nebudú môcť dovoliť ani hypotéku, pretože budú pracovať 12 rokov na dobu určitú. Tento zákonník je super pre zamestnávateľov, nie pre zamestnancov. V čom je podľa Vás ten zákonník dobrý? Nebolo by vhodné tam dať aby sa po VŠ povinne zamestnali absolventi? kde majú podľa Vás zobrať prax? ďakujem za odpoveď
Zákonník práce zjednodušuje zamestnávanie, znižuje náklady na tvorbu pracovných miest, umožňuje firmám pružne reagovať na ekonomickú situáciu. To sú veci, ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie na Slovensku aj v regiónoch, kde je situácia dnes veľmi ťažká a zvyšujú atraktivitu Slovenska pre podnikanie a zamestnávanie ľudí. Len keď príde viac zamestnávateľov ochotných riskovať, podnikať a zamestnávať ľudí, vyhráme boj s nezamestnanosťou a zlepšíme kvalitu života občanov. To je mojím cieľom.
28.07.2011 11:00 - otázka od Martin Valach
Myslíte si, že najlepšie riešenie pre naplnenie štátneho rozpočtu je predaj štátnych firiem? A druhá otázka, či sú pre poslancov NR SR potrební asistenti?
Predaj štátnych firiem nemá prioritne riešiť napĺňanie štátnej kasy. Je to jednorazový príjem. Cieľom má byť dotiahnutie investícií na rozvoj daného podniku, jeho modernizácia, dosiahnutie lepšej efektívnosti, zvýšenie zamestnanosti a zvýšenie zisku daného podniku, z ktorého samozrejme bude odvádzať dane do št. rozpočtu.
28.07.2011 10:58 - otázka od andrea
Dobry den. Chcem sa opytat, mam 36 rokov ale narok na dovolenku len 4 tyzdne. Moja otazka je ci sa mi predlzi dovolenka na 5 tyzdnov este v tomto roku alebo to bude platit az od roku 2012 a tento rok budem mat len 4 tyzdne dovolenky. Dakujem. S pozdravom Andrea
Po 1. septembri platia nové ustanovenia ZP, ktoré ľuďom starším ako 35 rokov priznáva 5 týždňovú dovolenku.
28.07.2011 10:57 - otázka od zuzana
Mali by ste byt radsej vy ministrom prace socialnych veci a rodiny ako Sulik, ale nevadi, ja sa pytam preco ste umoznili pracovat nadalej dochodcom? Je vela ludi nezemestnych a v skolach je vela dochodcov ci uz na ucitelskych miestach alebo regferentskych na univerzitach. Maju dochodok a este plat ciste 450Eur, preco im nezakazete pracovat, viete kolko ludi caka na pracu a nemoze ju dostat. Bola som vop fabrake v Hansole, plno vysokoskolakov tam brigadovalo, pravnikov, politologov, a ine odbory dost smutne aj tak ich potom odmietlli aj ekonomovia tam boli, nemohli by radsej pracovat v skolstve na univerzite alebo inde, preco je tam tolko dochodcov? Ja taktiez hladam zamestnanie a uz dala aj staznost za to, že vystupoval minister pred volbami ako super star a vsade je plno hladame ludi a podobne v agenturach, ale dajte si ziadost a mi sa Vám ozveme a to je dlha doba a nic, V skolstve na univerzitach je plno dochodcov, mnohý ma poznaju skoro cele Slovensko, lebo cestujem z mesta do mesta a robim marketing a tak sa zatial zivým, ale to sa da aj popri zamestnaní, mnohým som aj o tom povedala, že ma vytocila jedna dochodkyna na univerzite ze mi nechcem pracovat a dala som staznost rovno na ministra, ze nespravil s dochodcami poriadok v zamestnanich. Nezaojima ma to, ale chcem pracovat a slusne zit. a myslim ze sa so mnou prida aj viac ludi ak budem chcet a bude to potom velmi nepriemne pre Slovensko. NO ale dolezite je abz ste spravili poriadok a ludom dali prácu a dochodcov poslali domov odpočívať.
Ja som proti diskriminácii kohokoľvek a tam, kde dôchodca je potrebný a podáva dobré pracovné výkony, to je čisto vecou zamestnávateľa, koho chce zamestnávať. V tomto duchu sme navrhovali aj zmenu v ZP, ktorá by umožnila jendoduchšie prepúšťať ľudí v dôchodkovom veku, táto zmena však neprešla. Ale určite si nemyslím, že by dôchodcovia mali mať sťažený prístup k práci alebo by mali byť prepustení. Je to individuálne a je to na rozhodnutí zamestnávateľa, koho chce zamestnávať pre potreby firmy.
28.07.2011 10:54 - otázka od robotnik
pokiaľ ste nemali prsty v strojarniach v banskej štiavnici tak to fungovalo perfektne ak ste vstupili vy tak to hneď za par dni krachlo kde mate prsty vy všetko ide dolu vodou do stratena a nikto nevie kam len potom vysvitne že na vaše nezmysly musi doplacať otrokar slovenskej republiky na feudala ako ste Vy
So strojárňami v Banskej Štiavnici som nikdy nič nemal. Skutočne sa musím smiať nad takýmito nezmyselnými tvrdeniami.
28.07.2011 10:53 - otázka od robotnik
prečo táto vlada urobila zo slovenskej republiky otrokarsko-feudalný štát,toto sa stalo prijatim nového zakonika práce,važený pane skuste vy pracovať 14 dni nočné smeny a teraz vam može zametsnavateľ nariadiť ešte diaľšie nočne smeny za minimalný plat a žiadne príplatky,tento zákonim práce je v prospech zamestnavateľa a nie ako vy tvrdite že v prospech zamestnanca- pravdou je opak
Buď ste odborový funkcionár alebo Vám niekto narozprával strašidelné rozprávky. Nič také nový ZP neprináša. Prax ukáže, že opak bude pravdou, že nám klesne nezamestnanosť, ľudia budú mať viac práce za vyššie platy. Som presvedčený, že do roka až dvoch klesne nezamestnanosť pod 10 %.
28.07.2011 10:51 - otázka od Majo
Dobry Den p.Kanik chcem sa opytat čo dobre prinesie alebo ake vyhody budu mat zamestnanci?Kedže ste znamy zastanca vyhod domacich a zahraničnych kapitalistov podnikajucich na Slovensku.A ešte ma zaujma či viete ,že viac ako polovica Slovakov nemože ist s existenčnych dovodov na dovolenku a či sam budete vzorom a tento rok si ako vzor pre Slovakov dovolenku v ramci šetrenia odopriete?Dakujem
Som zástancom rastu životnej úrovne pre občanov Slovenska a rastu ekonomiky našej krajiny. Nerozlišujem zamestnávateľov na domácich a zahraničných. Jedno však viem určite, ani jeden zamestnance nemôže existovať bez svojho zamestnávateľa. Preto všetko, čo škodí zamestnávateľom, poškodzuje tiež zamestnancov, oberá ich o prácu, zhoršuje im pracovné podmienky. Cez tento uhol pohľadu sa pozerám na danú problematiku.
28.07.2011 10:49 - otázka od Robert
Nie je najlepsi zakonnik prace, ziadny zakonnik prace?
Život spoločnosti sa upravuje zákonmi aj keď sa nám to mnohokrát nepáči, základné pravidlá musia byť stanovené. Dobrý ZP má byť jednoduchý, prehľadný a stanovovať základné pravidlá, ktorým všetci rozumejú.
28.07.2011 10:48 - otázka od Tana
Dobry den rada by som sa opytala na odvodovu reformu...docitala som sa ze 13% sadzba na socialne poistenie nezahrna pre SZCO nemocenske poistenie...a ak chce mat zivnostnik rovnake krytie ako dnes bude platiti 19% sadzbu...co je uplen rovnake ako zamestnanec..zaujimave ze sa o tom nikde nehovorilo...Druha vec ktora ma zaujima je ze odkedy budu platit pre SZCO nove odvody...ak bude mat zakon platnost od 1/1/2012 znamena to ze sa budu po novom ratat od januara 2012 pre zdravotku a jula 2012 pre socialku? alebo az v roku 2013 po danovom priznani z roku 2012?? Prosim odpovedzte, je to v tom velky chaos a zavadzanie zo strany vlady! Dakujem
O odvodovej reforme sa ešte bude veľa diskutovať a určite tu nastanú veľké zmeny. Ja sám som predkladal rôzne modifikácie, takže nás čaká ešte veľa práce, kým vznikne konečná podoba.
28.07.2011 10:45 - otázka od Oľga
Dobrý deň, p.minister chcem sa Vás spýtať, pracovala som pri podnikateľke na dohodu, ale v skutočnosti som pracovala denne cca 8 hod. Mala som zarobené do mesiaca 200EUR a to je v hrubom, čiže som nedostala ani priemer minim. mzdy. Bola som rada, že zarobila som nejaké peniaze. Môžete mi v tom poradiť.... Ďakujem pekne.
Už som na to poukazoval, nie je to dobré a podpísali sa pod tento stav odborári spolu s predchádzajúcou vládou. Jednoduché a lacné zamestnávanie v riadnom pracovnom pomere je cesta ako odstrániť práce na dohodu a umelé živnosti.
28.07.2011 10:44 - otázka od mina
Dobrý deň p. Kaník. Ak som dobre pochopila ZP, tak dôchodcovia môžu naďalej pracovať. Je to spravodlivé? Poberať aj plat aj dôchodok. Dôchodca, ktorý pracoval celý život niekde vo fabrike atď, iste pôjde hneĎ na dôchodok. ale dôchodca v ŠS , ten si naďalej bude brať aj dôchodok a plat. Koľko je takýchto zamestnancov len v št. správe??? Som sklamaná z tohto rozhodnutia, bohužiaľ. A že MLADÍ nechcú robiť, veď nech si radšej dôchodcvia robia a beru aj dôchodok a plat. Prajem pekný deň
Dôchodok už nie je sociálna dávka, ale peniaze, ktoré si človek odvádzal do systému na základe svojej práce, preto by bolo nespravodlivé zakazovať ľuďom pracovať, keď poberajú dôchodok, čo sú vlastne ich zarobvené peniaze. Všetci raz budeme dôchodcovia a určite nechceme nikoho hádzať do starého železa len preto, že dovŕšil dôchodkový vek. Potrebujeme viac práce pre všetkých a v tom duchu sme urobili aj novelu ZP.
28.07.2011 10:41 - otázka od judka
budú romovia ,tiež konečne pracovať? dokedy budú poberať len ivalidné a socialne dávky? naše dane b mohli ísť aj na lepšie veci ktoré sú užitočnejšie ako krmiť darmožráčov.....dakujem
Už som to spomínal, pripravili sme už niekoľko zákonov a na ďalších pracujeme, ktoré zabránia zneužívaniu sociálneho systému, ktoré budú motivovať k práci. V tomto smere sme asi jediní, ktorí o problémoch nie len hovoria, ale ich aj aktívne riešia.
28.07.2011 10:40 - otázka od riso
Chcem sa spytat preco je pan Kanik tak velmi proti obycajnym zamestnancom, ktorich zamestnavatelia mozu teraz aj "zdrat z koze" a to len za daaky smiesny plat o ktorom sa vam ani nesnivalo. Vopred dakujem
Určite nie som proti zamestnancom, naopak. Bol by som rád, keby každý človek na Slovensku, ktorý chce pracovať, mal prácu a bol s ňou spokojný. Aby sme sa k tomu priblížili spravili sme zmeny v ZP. Tvrdenia, ktoré hovoria opak, sú propagandou opozície, ktorá má plné ústa sladkých rečí, ale ľudí v rálno živote skôr okráda a poškodzuje. Viď ich postoj pri problematike práce na dohodu v ZP.
28.07.2011 10:38 - otázka od DJEFFO
Pán Kaník chodili ste na prázdniny k tete do Humenného na Kudlovce...???
Áno chodil, k babke :-) Boli to krásne letá a mám na to veľmi dobré spomienky. Pozdravujem všetkých Humenčanov.
28.07.2011 10:37 - otázka od janolejnik
v článku je napísané - socialny netvor - s tým absolútne súhlasím - pane čím ste sa zavdačili Mikulášovi Dzurindovi po tom ako vás vykopol ako prašivého psa s postu prezidenta FNM SR? - kedy ste sa stali exprtom na pracovné právo?, čo ste v živote okrem získania majetku v zločineckej malej privatizácii dokázali, nemali by ste miesto v tejto debate vypovedať niekde inde?
V malej privatizácii som nič nekúpil a vôbec som neprivatizoval. Patríte k tej skupine ľudí, ktorá šíri výmysly, na ktorých nie je ani kúsok pravdy. Vo voľbách som získal viac ako 22tis. preferenčných hlasov, vďaka čomu som skončil na 6. mieste našej kandidátky. Vďaka týmto hlasom a podpore ľudí, ktorí veria v to isté čo ja, som v politike a môžem presadzovať zákony, ktoré zlepšia kvalitu života na Slovensku. Tak ako môj ZP z roku 2003 pomohol znížiť nezamestnanosť z 18 % až na konečných 7-8 %, tak dôchodkový reforma, ktorú som presadil, zvýšila dôchodky postupne až o 40 % a medzi ľudí v II. pilieri sa rozdelilo už 4 mld. Eur. To sú veci, ktoré sú podstatné a pre ľudí dôležité. A v tom vidím zmysel môjho pôsobenia v politike.
28.07.2011 10:30 - otázka od Vera
Dobry den, ja by som sa chcela opytat, ze co konecne podniknete s ciernymi "spoluobcanmi" nasej republiky,ktori odmietaju pracovat a tak musia zit z NASICH dani.Preco nemame v zakone nieco take, ze po odmietnuti prace alebo stratou prace vlastnou vinou nedostane ziadny cigan podporu???Ste slepy pan Kanik? Ci len nechcete vidiet,ako slusni ludia dru do krvi aby mohli vyzit z mesacnej vyplaty a cigani, ktori len kotia deti si uzivaju z nasich dani?????Dakujem za odpoved.
Na podporu v nezamestnanosti má nárok len ten, kto predtým pracoval. Navrhujem niekoľko nových zákonov, ktoré sú už v parlamente a ktoré výrazne sprísnia vyplácanie rôznych druhov sociálnych dávok, ale len pre tých, ktorí dlhodobo a systematicky nepracujú. Socálna reforma, ktorú som uskutočnil pred 6 rokmi, nastavila sociálny systém tak, aby nebol zenužívaný ako poukazujete. Žiaľ, prišla pani Toamnová a Ficova vláda a skoro všetko sa postupne vrátilo do starých koľají. Teraz to musíme napraviť tak, aby sme slušným ľuďom pomohli a tých, ktorí zneužívajú systém, tým to ďalej nedovolili.
28.07.2011 10:27 - otázka od marek
Dobry den pan Ludovit Kanik.Poprosim vas vysvetlite mi ako pomoze zvysit zamestnanost ludi donucovanie ludi co maju pracu zamestnavatelmi robit viac nadcasov?A ci vam nevadi ze vdaka zakoniku prace budu moct teraz zamestnavatelia davat ludom take normy aby museli chodit k pasu kazdu druhu sobotu.Skusili ste si niekedy robit kablove formy na normu alebo v automobilke wolsvagen ci vy sa tam len prechadzate a sledujete ludi co tam ako roboty robia???Myslite si ze sa doziju dochodku pri praci na 3smeny kazdu druhu sobotu v praci???Lebo mne to pripada ako navrat k feudalizmu ten vas "flexibilny zakonik prace".Umierat ludia budu skor nez sa doziju dochodku taky zakonik prace ste schvalili.
Nemyslím si, že takáto sitácia hrozí. Pracovať za pásom je určite veľmi ťažké a vyčerpávajúce a obdobná siuácia z hľadiska namáhavosti a náročnosti tejto práce je na celom svete. Riešením je tvorba nových pracovných miest v nových firmách, čo vytvára konkurenčný tlak medzi zamestnávateľmi a Ľudia majú viac možností vybrať si takú prácu, ktorá im vyhovuje a na ktorú majú, samozrejme, viac schopností. ZP nijak výrazne nezmenil celkový objem nadčasov, zaviedli sme doňho flexikonto, ktoré v prípade výkyvov v práci pomôže prekonať problémy bez toho, aby bola firma nútená prepúšťť zamestnancov alebo im znižovať mzdy.
28.07.2011 10:23 - otázka od Július Németh
Ja by som chcel vedieť,čo v tom prípade má robiť živnostník(mne sa to už tentorok stalo),ak daný mesiac si nazarobil ani na zaplatenie soc. a zdravotnej poist.má hneď zrušiť živnosť.Toto zrejme vyplíva zo svetovej krízy.Ďakujem.
Je to nepríjemná situácia, ak nastane a je obdobná so situáciou v akej sa nachádza ktorýkoľvek zamestnávateľ, keď jeho firma nezarobí dosť prostriedkov na uhradenie všetkých záväzkov vrátane odvodv do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Čo viac dodať ...
28.07.2011 10:22 - otázka od Oľga
Dobrý deň, p.minister rada by som sa Vás spýtala ohľadom prac.dohôd,či sa niečo zmení, pretože niektorí podnikatelia mohli by uzatvoriť so zamestnancom aj riadnu prac.zmluvu, ale neuzatvoria kvôli tomu aby neplatili za nich odvody. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.
Ja nepodporujem rozširovanie dohôd ako štandardnú formu pracovnej zmluvy. V mojom pôvodnom Zákonníku práce z roku 2003 som výrazne zúžil priestor na uzatváranie dohôd, Minulá vláda za potlesku odborov tento zákon zmenila a výrazne rozšírila možnosti práce na dohodu. Aj z toho vidno, ako skutočne háji záujmy zamestnancov. Sú to len prázdne deklarácie, prax je úplne opačná. Aj preto sme v Zákonníku práce zjednodušili bariéry viažuce sa na riadne pracovné miesto, aby sme znížili motiváciu zamestnávateľov uprednostňovať práce na dohodu. Ja by som bol najradšej, keby práca na dohodu neexistovala vôbec, okrem možnosti pre študentov a ako práca popri hlavnom pracovnom pomere.
28.07.2011 10:19 - otázka od Juraj Kislík
Ja si myslím, že nezaleží na zákonníku práce. Bez toho, aby sa hľadelo na odbornosť, sa dosadzujú vždy podľa stranického trička. Pracoval som vo verejnej správe 15 rokov. Na svojú prácu som mal výbornu kvalifikáciu aj prax už aj z predchádzajúceho pôsobenia a po nástupe novej primátorky som musel odíjsť, aby mala miesto pre svojích verných,hoci hlúpych a takých čo sa báli disciplíny a poriadku. Musel som do predčasného dôchodku, či som chcel, alebo nechcel. Hovorí sa tomu dobrovoľne nasilu.
Takáto prax je žiaľbohu typická pre strany, ktoré fungujú len na báze politikcých nominácií. Ja osobne takýto model nepodporujem a nikdy podporovať nebudem.
28.07.2011 10:17 - otázka od komir63
Prajem dobrý deň! V médiách som sa dočítal že odborári chcú štrajkovať z dôvodu, že nesúhlasia s niektorými ustanoveniami Zákonníkom práce. Emil Machyna tvrdí, že nový Zákonník "zhoršuje kvalitu života a životnú úroveň zamestnancov". Čo konkrétne odborárom prekáža? Hovorili ste o tom s predstaviteľmi OZ KOVO?
Aj keby bol ZP napísaný zlatým písmom, odborári už dopredu ohlásili, že budú štrajkovať. Odborári majú podpísanú politikcú dohodu so Smerom a preto nie sú zástupcami všetkých zamestnanocv, ale len odnožou politickej strany Smer. Preto nehája záujmy zamestnancov, ale tejto opozičnej politickej strany. A tá štrajk porebuje, aby mohla napádať vládu. Súčasné vedenie odborov sa dávno spreneverilo tomu, čím odbory majú byť a je to pre nich len kariéra a biznis. Ich platy, ktoré odmietajú zverejniť, pravdepodobne vysoko prevyšujú aj platy členov vlády. Pre nich je štrajk len marketingovým nástrojom ako sa zviditeľniť a ako robiť politiku. Určite sa ho pokúsia vyvolať a som presvedčený, že bude neúspešný, bez širokej podpory občanov.
28.07.2011 10:14 - otázka od pindoo
ako to chapete ked zamestnavatel na jednej strane zamestnavcov prepusta a na druhej strane prijima dalsich a dostava peniaze za podporu zamestnanosti .a to nie je prvy pripad napriklad na vychode nie na zapade.......slovenska.tu neplatia stastiky ako to prejde v stastitykach sr dakujem za odpoved .
To je veľmi negatívny jav a vytvárajú ho na jednej strane zle nastavené politiky podpory trhu práce, ktoré sa dajú zneužívať a tiež tento stav podporoval starý Zákonník práce, ktorý odrádzal od tvorby nových pracovných miest a tým vytváral priestor pre neserióznych zamestnávateľov, aby zneužívali situáciu, že v niektorých regiónoch je práce málo a ľudia sú nútení prijať aj nekorektné pracovné podmienky. Nový Zákonník práce by túto situáciu mal pomôcť zmeniť.
28.07.2011 10:12 - otázka od Martina
Dobrý deň pán Kaník. Nemyslíte si, že zákonník práce dáva väčšie právomoci zamestnávateľom?
Vyvažuje možnosti a právomoci zamestnávateľov, zástupcov zamestnancov a samotných zamestnancov. Odstraňuje byrokratické a odborárske bariéry, ktoré komplikovali chod firmy, neumožňovali reagovať včas na aktuálnu situáciu na trhu, čím boli často ohrozené pracovné miesta, zražovali vytváranie nových pracovných miest. Nový Zákonník práce dáva viac priestoru pre rozumné dohody a verím, že bude lákať nových zamestnávateľov, aby otvárali firmy a podnikali na Slovensku.
28.07.2011 10:09 - otázka od ján
Pán Kaník, ešte ste sa nerozhodli odísť z politiky, napr. aj v súvislosti s vývojom v USA a našim II. pilerom?
Nerozumem ako vplývajú udalosti v USA a II.pilier na nejakú obdobnú úvahu. V II. pilieri potrebujeme rýchlo odstrániť deformácie, ktoré v ňom urobil Fico a ktoré zapríčinili, že náš II. pilier zarobil pre ľudí najmenej v porovnaní s celým svetom. Ficove tzv. garancie obrali ľudí o stovky miliónov, na Novom Zélande alebo v Chille žiadne podobné nezmysly nemajú, tu zarobil II. pilier pre svojich sporiteľov za minulý rok 9-10 %. Mohlo to byť aj u nás, keby niet nekvalifikovaných a ľudí poškodzujúcich zásahov predchádzajúcej vlády.
28.07.2011 10:06 - otázka od Božena
Dostala som výpoveď ešte v auguste 2010 a výpovedná doba mi mala skončiť 30.11.2010. Odo dňa 20.11.2010 som PN-onkolog. ochorenie. Po ukončení PN budem mať nárok na odstupné, keďže výpoveď som dostala ešte v podmienkach starého zákonníka práce? Ďakujem.
Keďže výpoveď ste dostali tak ako píšete, predpokladám, že určite áno.
28.07.2011 10:05 - otázka od Jozef Ellek
Čo ešte plánujete proti dôchodcom, ako na nás chcete ešte zaútočť? J.E
Po spustení reformy, ktorú som navrhol až do dnešného dňa stúpli dôchodky dôchodcom asi o 40 %. Na účtoch ľudí, kotrí sú zapojení v II. pilieri pribudlo cca. 4 mld. Eur, ktoré sú ich súkromným majetkom. Považujete toto za útok na dôchodcov ? Reforma dôchodkového systéme, ktorú som realizoval výrazne skvalitnila príjmy dôchodcov a vytvorila predpoklady na to, aby tí, ktorí odídu do dôchodku v udúcnosti mohli slušne žiť na základe vlastníctva svojho osobného majetku v II. pilieri.
28.07.2011 10:03 - otázka od Miroslav
Ake výrazne zmeny bude pocitovať zamestnanec?
Dobrý deň prajem všetkým. Som rád, že sa môžme spolu porozprávať o zmenách v Zákonníku práce, ale kľudne aj o iných otázkach, ktoré vás zaujímajú. Vopred sa ospravedlňujem, že nebudem odpovedať na otázky, ktoré patria skôr do krčmy štvrtej cenovej skupiny ako do serióznej diskusie. A teraz k otázke. Zamestnanec nepocíti v každodennom živote nijak výrazne zmeny v Zákonníku práce. Pocítiť to môže až v prípade, že sa firma dostane do ťažkostí a zamestnanec dostane výpoveď. Tí, ktorí prácu nemajú, tí by zmeny mohli pocítiť už čoskoro v tom, že sa nové pracovné miesta začnú znovu vytvárať rýchlejšie a ľahšie. To bol náš cieľ zmien Zákonníka práce.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu