Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Slovensko môže prísť o akcie Transpetrolu

BRATISLAVA - Slovensko môže prísť o 34-percentný podiel akcií slovenskej spoločnosti Transpetrol. Ako uviedol na stredajšom stretnutí s novinármi vranovský podnikateľ Ignác Ilčišin, ktorý si spolu so siedmimi podnikateľmi nárokuje právo na spomínaný balík akcií slovenského prepravcu ropy, tieto akcie môžu skončiť v cudzích rukách, ak štát nepristúpi na mimosúdnu dohodu.

"Už rokujeme s inou stranou. Až do tej miery, že máme dohodnuté veľmi presné podmienky," povedal na margo možného predaja 34 % akcií Transpetrolu tretej strane Ilčišin.

Podľa neho štát bude mať poslednú možnosť ako o spomínané akcie neprísť. "Zajtra (štvrtok-poz. redakcie) ešte pošlem pánovi predsedovi vlády a pánovi ministrovi hospodárstva posledný návrh, že som ochotný sa mimosúdne dohodnúť. Keď hovorím, že posledný, tak hovorím posledný. Pokiaľ nie opakujem jedno, dej sa vôľa Božia. A môže pán Fico vrieskať, že treba ma zavrieť. Môže použiť všetky represívne zložky, ktoré má, a môže si vymýšľať všelijaké ďalšie bludy," dodal Ilčišin. Vranovský podnikateľ nechcel bližšie špecifikovať, komu by 34 % akcií Transpetrolu mohol predať, nepriamo naznačil, že by mohlo ísť aj o ruskú spoločnosť.

Ministerstvo hospodárstva SR (MH) neuznáva nárok vranovského podnikateľa na 34 % akcií Transpetrolu. Rezort hospodárstva je presvedčený, že po ukončení procesu spätného odkúpenia 49-percentného podielu slovenského prepravcu ropy od spoločnosti Jukos International, sa Slovensko opätovne stane jeho 100-percentným vlastníkom. "Ministerstvo hospodárstva postupuje v súlade s platnou legislatívou a v záujme maximálnej ochrany majetku štátu, teda nás všetkých. Táto téma je v štádiu riešenia, venujú sa jej súdy. Vzhľadom na povahu a citlivosť témy, nie je vhodné túto vec riešiť prostredníctvom médií," reagoval hovorca ministra hospodárstva Branislav Zvara. Ako uviedol koncom minulého roka v rozhovore minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, ak by aj súd uznal právo na 34 % akcií Transpetrolu skupine východoslovenských podnikateľov, Slovensko by ich mohlo vyvlastniť. "Ja upozorňujem tú skupinu z východného Slovenska, že štát má stále k dispozícii paragraf 20 Ústavy SR," zdôraznil vtedy Jahnátek. "Toto, že sa pán minister vyhráža vyvlastnením vo verejnom záujme, viete, ja sa len usmievam. Považujú nás za hlúpych sedliakov, ktorí prišli z východu, ale myslím si, že bude veľmi prekvapený, pán minister," reagoval Ilčišin. Podľa neho v otázke vlastníckych práv 34-percentného podielu Transpetrolu sa v súčasnosti vedie 156 súdnych sporov. "Majú nás na krku, a nezbavia sa nás. V krátkom čase sa skončí celý ten cirkus," konštatoval Ilčišin.

Podľa vranovského podnikateľa môže Slovensko prísť aj o 49-percentný podiel Transpetrol, ktorý MH spätne odkúpilo od spoločnosti Jukos International. "Pozrite, dajte si do súvisí jedno. Keď bol pán predseda vlády u Medvedeva (prezident Ruskej federácie-poz. redakcie) tak mu prisľúbil, že 49 % akcií Transpetrolu zaručene zostane v ruských rukách. Myslíte si, že to ruská strana nechá tak? Štát v konečnom dôsledku bezo mňa neubráni ani 49 percent akcií Transpetrolu. Ja viem, prečo to hovorím," myslí si Ilčišin. Podľa neho na tieto akcie si bude robiť nárok ruská spoločnosť Promnefťstroj, ktorá mala minoritný balík akcií Transpetrolu získať odkúpením zahraničných aktív zbankrotovanej spoločnosti Jukos v auguste roku 2007 na dražbe správcu konkurznej podstaty Eduarda Rebguna. Ruská strana sa podľa Ilčišina chystá aj na valné zhromaždenie spoločnosti Transpetrol, ktoré vranovský podnikateľ na základe rozhodnutia bratislavského okresného súdu zvolal na 29. apríla tohto roku. "Rusi sa chystajú na valné zhromaždenie ako právoplatný akcionár 49-percentného podielu Transpetrolu. Malo by ísť o spoločnosť Promnefťstroj," povedal Ilčišin.

Slovensko by podľa Ilčišina mohlo získať naspäť 49-percentný podiel Transpetrolu za oveľa nižšiu sumu, ako je dohodnutých 240 mil. USD. Podľa neho štát mohol získať akcie Transpetrolu naspäť za zhruba 90 mil. USD, čo by predstavovalo vrátenie kúpnej ceny Jukosu plus sankcie, ktoré sú definované v transakčných dokumentov. Podľa Ilčišina stačilo, ak by štát nebránil konať slovenským súdom. Tie podľa neho mohli už dávno rozhodnúť, že Slovensko nemohlo v roku 2002 predať minoritný podiel slovenského prepravcu ropy ruskej spoločnosti, keďže nevlastnilo podľa vtedy platných zákonov minimálne 51-percentný podiel strategického podniku. To by však potom štát priznal nárok na 34 % akcií Transpetrolu východoslovenským podnikateľom. "Uvažujem, že podám podnet na generálnu prokuratúru, nech zisťuje cez svoje orgány, prečo sa kupuje 49 % akcií Transpetrolu za 240 mil. USD, keď sa dajú kúpiť za 90 mil. USD," uzavrel Ilčišin.

Spor o 34 % akcií Transpetrolu sa začal v máji 1995. Spoločnosti ILaS Vranov nad Topľou ako predávajúci a Slovenka Vranov ako kupujúci uzavreli vtedy zmluvu o budúcej zmluve na predaj nehnuteľnosti. Daňový úrad vo Vranove nad Topľou si však ešte v tom istom roku uplatnil na nehnuteľnosti firmy ILaS záložné právo. Spoločnosť ILaS sa obrátila na Okresný súd vo Vranove nad Topľou s tým, že kvôli postupu daňového úradu nemohla budovu predať, a tak vznikla pohľadávka vo výške 43 mil. Sk. Ústredné daňové riaditeľstvo uznalo námietku firmy ILaS, že daňový úrad nepostupoval správne a záložné právo zrušil. ILaS tak žiadal náhradu škody od ministerstva financií, ktoré riadi daňové úrady. Ministerstvo financií pokladalo tento rozsudok za nevykonateľný a pohľadávku neuhradilo.

Okresný súd vo Vranove nad Topľou však dal firme za pravdu. Na základe rozsudku z roku 1997 podala firma návrh na exekúciu. Poverená súdna exekútorka Milada Korimová vybrala na exekúciu 34-percentný podiel Transpetrolu. V roku 1998 postúpila spoločnosť ILaS svoju pohľadávku na vranovskú firmu C.S.I.-CD. V tom istom roku táto firma vyzvala obchodníka s cennými papiermi Classinvest Slovakia na nákup akcií Transpetrolu. Na základe exekučného rozhodnutia obchodník kúpil tieto akcie a previedol ich na účty siedmich právnických a fyzických osôb vedených v Stredisku cenných papierov. Krátko po tom ministerstvo financií koncom roka 1998 dalo príkaz na spätný prevod týchto akcií do vlastníctva štátu.

Spoločnosť Transpetrol sa zaoberá prepravou ropy a jej skladovaním pre svojich odberateľov a pre Správu štátnych hmotných rezerv. V roku 2002 získala 49-percentný balík akcií Transpetrolu firma Jukos Oil Company za 74 mil. USD. Slovensko si vtedy ponechalo v prepravcovi ropy majoritný 51-percentný podiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu