Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko získa späť podiel Transpetrolu a ovládne podnik

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek
Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek

BRATISLAVA - Slovensko získa naspäť 49-percentný podiel v prepravcovi ropy Transpetrol.

Zmluvu o odkúpení menšinového podielu za 240 miliónov amerických dolárov (zhruba 177 miliónov eur) dnes v Londýne podpísal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s vedením spoločnosti Yukos International UK. Informovalo o tom ministerstvo hospodárstva a spoločnosť Yukos.

Kúpna cena je vyššia než suma, za ktorú získal akcie v roku 2002 dnes už skrachovaný ruský Jukos. Ten pred siedmimi rokmi za podiel v Transpetrole zaplatil 74 miliónov dolárov, neskôr ich previedol na holandskú dcéru Yukos Finance. Štátu zostalo 51 percent akcií, podnik však nemohlo riadiť, keďže nemal väčšinu v predstavenstve.

"Ukončenie predaja akcií sa uskutoční čo najskôr po schválení transakcie zo strany Protimonopolného úradu a obdržaní súhlasného stanoviska z Fondu národného majetku," uviedol Yukos v tlačovej správe. Slovensko sa následne stane jediným akcionárom spoločnosti.

Slovenská vláda sa o spätnú kúpu akcií snažila už dlhší čas. Získaniu podielu však v minulosti bránili spory medzi ruskou administratívou a vedením Yukos Finance.

Transpetrol prepravuje ruskú ropu na Slovensku prostredníctvom ropovodu Družba. Časť z nej prúdi ďalej do Česka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu