Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nepríjemná správa pred Veľkou nocou: Cena vajec pôjde zrejme hore!

Koľko sme ochotní za ne zaplatiť? Zobraziť galériu (4)
Koľko sme ochotní za ne zaplatiť?

BRATISLAVA – V Čechách rapídne stúpli ceny vajec, miestami až na dvojnásobok. V našich obchodoch sa zatiaľ nezdražovalo, ale Potravinárska komora Slovenska očakáva podobný vývoj. Počas šibačky tak vajíčka nahradí čokoláda, alebo poldeci. Ale čo do koláčov?

Blíži sa najvajíčkovejšie obdobie v roku. Veľká noc je však v cenotvorbe tento krát nevinne. Od Nového roka sa v EU smú predávať len vajíčka od nosníc z väčších klietok. Vznikli problémy s dodávkami a ceny neustále stúpajú.

V susedných Čechách sa už nestačia čudovať. V porovnaní s januárom už išli vajcia hore zhruba o 80 percent. Českí dodávatelia nedokážu uspokojiť dopyt obchodníkov a logicky tak môžu diktovať cenu. Za všetko vraj môžu komfortnejšie klietky.

„Situácia je taká, že od 1. januára 2012 museli producenti vajec povinne prejsť na chov nosníc v tzv. obohatených klietkach, ktoré zlepšujú sliepkam životné podmienky. Nie všetci farmári však stihli k tomuto termínu uskutočniť rekonštrukciu fariem, “ vysvetlila Jarmila Halgašová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Nepríjemná správa pred Veľkou
Zobraziť galériu (4)

Samozrejme, že od chovateľov, ktorí smernicu nespĺňajú, obchodníci nemôžu vajíčka nakupovať. Podľa Halgašovej spôsobuje problém so zásobovaním najmä Poľsko a Maďarsko. „Poľsko nemá prerobený chov v obohatených klietkach pre cca 4 milióny nosníc a Maďarsko pre cca 1 milión nosníc,“ upresnila. V praxi to potom znamená, že Poľsko a Maďarsko nemôžu exportovať do iných členských štátov EÚ vajcia z chovov, ktoré nespĺňajú nové legislatívne požiadavky. „Z tohto dôvodu sa na trhu podiel slovenských vajec k vajciam z dovozu zvýšil z 50/50 až na 90/10,“ povedala riaditeľka PKS.

Za poklesom  dodávok, či výpadkom zásobovania v obchodoch môže byť aj fakt, že produkcia vajec v tzv. obohatených klietkach je nižšia. Zatiaľ čo v Čechách kvôli rekonštrukcii chovov pokrývali domáci chovatelia začiatkom roka len 60 percent spotreby, na Slovensku sme zdá sa pripravení lepšie. „Slovenskí farmári vzniknutú situáciu nižšej produkcie riešia technicky navýšením podlaží, čím zachovávajú počty nosníc,“ ozrejmila Halgašová. Pripomeňme, že pokiaľ doteraz stačilo každej nosnici 550 centimetrov štvorcových, po novom to už musí byť minimálne 750. "V obohatených klietkach pribudol nosniciam priestor ako jedna zápalková škatuľka, hniezdny box a malé bidlo. Sliepky v obohatených klietkach však naďalej nemôžu mávať krídlami, hrabať a zobať potravu zo zeme, sedieť v kŕdli na bidle, a najmä – voľne sa pohybovať," priblížila Sloboda zvierat.

Ako dodala, problém nižšej produkcie vajec súvisí aj s dlhodobými mrazmi, alebo povinnou obnovou chovu v dôsledku dezinfekcie. Všetko sa nakoniec negatívne odrazí v cene. „Potravinárska komora Slovenska má informácie, že v niektorých regiónoch Slovenska sa pohybuje cena za 1 vajce okolo 0,30 €. V Českej republike je veľmi podobný vývoj,“ uzavrela Halgašová.

Nepríjemná správa pred Veľkou
Zobraziť galériu (4)

Vývoju cien sa čudovať nemožno, veď  to boli práve vajcia z Poľska, ktoré zaplavovali nákupné reťazce. Po tom, čo v januári Štátny potravinový dozor vrátil dodávku 220–tisíc vajec z poľských fariem pre nedodržanie pravidiel Európskej únie, dostali šancu preraziť domáci chovatelia, ktorí do vtedy svoje produkty museli ponúkať pod cenu. V roku 2010 sa podľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory dostala na naše aj zahraničné trhy 1,1 miliardy slovenských vajec, z čoho asi  340 miliónov bolo z malých chovov a domácej výroby. V 2010 zjedol každý jeden Slovák  priemerne 208 vajec za rok.

Dá sa predpokladať že nárast cien vyvrcholí krátko pre Veľkou nocou, obchodníci odhadujú že sa vajíčka budú predávať drahšie o desať, maximálne dvadsať percent. Potom sa už ceny stabilizujú, no pokles sa nepredpokladá.

Nepríjemná správa pred Veľkou
Zobraziť galériu (4)

V Čechách ľudia riešia vajíčkovú krízu po svojom. Buď nákupom priamo z dvora, kde sa ceny nezmenili, alebo si hľadajú miesto, kde postavia kurník. Problémom ale je, že momentálne sliepky nikto neponúka. Hydinárne pri Brne predali za dva dni 30 000 mladých sliepok, čo im obvykle trvá tri týždne. Ide doslova o paniku, pretože ľudia majú záujem o čokoľvek, čo znesie vajíčko. Berú vajíčka, mladé sliepky aj jednodňové kuriatka, pritom im nevadí, že práve vyliahnuté kuriatka dokážu znášať až najskôr o päť mesiacov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu