Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľkonočný cenový šok: Vajcia za rok zdraželi o viac ako desať centov za kus!

V obchodoch dostali viac miesta slovenské vajíčka Zobraziť galériu (2)
V obchodoch dostali viac miesta slovenské vajíčka

BRATISLAVA - Aj keď sa EU nechtiac podpísala pod umelé zdražovanie vajec, počas sviatkov jari na stoloch by chýbať nemali.

Údaje Štatistického úradu ukazujú, že v ostatných piatich rokoch rástla cena vajec priemerne o jeden cent ročne.  Ešte vlani sme kúpili jedno vajce za 13 centov, dnes za to v obchode dostanete akurát miniatúrne S-ko, nad ktorým každá gazdiná ohrnie nosom. Za vajíčkami sa neoplatí ani cestovať, podobné ceny majú Česi, Poliaci aj Maďari. Ostatné dve krajiny boli donedávna aj našim zdrojom lacných vajec, karta sa však kvôli EU obrátila a k slovu sa konečne dostali domáci farmári.

Poľsko zatiaľ nemá prerobený chov v obohatených klietkach pre cca 4 mil. nosníc. Okrem výpadku vajec z Poľska sa z obchodoch vytratili aj vajíčka od našich južných susedov. V Maďarsku si náklady na úpravu klietok vyžiadali asi 18€ na každú jednu nosnicu. Nie každý na takúto úpravu mal, z 528 registrovaných hydinárov sa zatiaľ dokázalo novým podmienkam úplne prispôsobiť iba 350. Kvôli väčšiemu komfortu klietok svoje prevádzky zatvára 100 -150 farmárov. Predovšetkým tí  menší s chovom končia, čo by znamenalo, že zo štvormiliónovej množiny maďarských nosníc vypadne asi 200 – 250 000 sliepok a do krajiny sa bude musieť dovážať viac než doteraz.

Veľkonočný cenový šok: Vajcia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Ak dnes stojí priemerne jedno vajíčko veľkosti L 0,25€ je to oproti vlaňajšku nárast o 12 centov. Pri kúpe jedného plata vajec  zaplatíte viac asi o 3,6 eura. Možno niektoré koláče, či torty tento rok šancu na Veľkonočnom stole tým pádom nedostanú. nie je vylúčené, že cenový nárast bude po započítaní marcovej ceny ešte výraznejší.

Ceny sa každoročne pred Veľkou nocou zvyšujú, tento rok je to ale o niečo markantnejšie. „Ľudia vajcia neprestávajú kupovať, veď čo by to bolo za šibačku bez vajec, akurát berú po menej,“ komentuje situáciu trhovníčka v Bratislave. Česká hystéria okolo nedostatku vajec sa dostala aj k nám a tí, ktorí majú priestor na chov nosníc, zvažujú aj túto alternatívu. Potvrdzuje to zvýšený záujem o kúpu nosníc.

Dnes sa k vývoju cien vajec málokto chce vyjadrovať. Podľa niektorých názorov už cena neporastie a toto sú, aspoň na čas, ceny na ktoré si musím zvyknúť. Po Veľkej noci, keď klesne záujem o ne, mali by sa aj ceny ustáliť. "Štatistiku marcových cien vajec ešte nepoznáme, vajcia ale zdraželi za poslednú päťročnicu výraznejšie v porovnaní s potravinami ako celkom, " povedala pre Topky Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Podľa nej sme museli pred piatimi rokmi odpracovať na kúpu 1 vajca v priemere 1 minútu a 41 sekúnd. "V súčasnosti je to podľa nášho odhadu o 3 sekundy viac, teda 1 min. 44 sek." dodala.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu