Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Trpké ODHALENIE: Ukrajinskí muži bojujú vo vojne, takto sa začali živiť ženy! Dokonca aj tínedžerky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ AP Photo/Emilio Morenatti)

KYJEV - Oksana (49) vraví, že svoj život odložila. COVID-19 jej pred dvomi rokmi vzal mamu aj manžela. Ruské delostrelecké ostreľovanie ju tento rok na jar pripravilo aj o otca a najstaršieho syna. Predtým pracovala ako učiteľka tanca v internátnej škole pre chudobné deti v Bachmute - mieste jednej z najtvrdších bojov vojny na Ukrajine. Dnes sú jej dom i mesto zničené, škola zavretá, najbližší príbuzní mŕtvi a ona pracuje ako baníčka, píše The Economist.

Po vpáde Rusov na Ukrajinu vo februári 2022 Oksana utiekla do Poľska, kde v reštaurácii varila umývala riad. Domov jej však veľmi chýbal. Keď jej priatelia povedali, že šachta v Ternivke hľadá nových pracovníkov, prihlásila sa. Jej nová práca je lepšie platená než väčšina ostatných a ponúka dobrý dôchodok. Pomáha jej tiež blokovať spomienky. 

Vojna zmenila životy mnohých Ukrajincov aj pracovný trh v krajine. Približne 4,8 milióna ľudí prišlo po invázii takmer zo dňa na deň o prácu. Odhaduje sa, že nezamestnanosť sa tento rok v októbri znížila na 18,4 percenta z viac než 30 percent na jar 2022, ale zostáva výrazne nad predvojnovou úrovňou. Podľa jedného prieskumu zmenilo na začiaku vojny profesiu 17 percent ukrajinských pracovníkov. Státisíce ľudí bolo odvedených do armády. S tým, ako je povolávaných stále viac Ukrajincov, rastie dopyt po pracovníčkach v odvetviach, ktorým tradične dominujú muži. 

Ženy stále viac poháňajú ochromenú ekonomiku

Na scénu vstupujú ukrajinské ženy, ktoré stále viac poháňajú ochromenú ukrajinskú ekonomiku. Stále viac ich začína pracovať v priemysle, stavebníctve a baníctve. V nasledujúcich rokoch bude Ukrajina potrebovať armádu lekárov a psychológov, ktorí sa budú starať o vojnových veteránov vrátane traumatizovaných vojakov a tisícov ľudí s amputovanými končatinami. Väčšina týchto opatrovateľov budú ženy. Energetika, doprava a obranný priemysel, ktoré by mali po vojne hrať v ekonomike významnú rolu, budú tiež určite priťahovať viac pracovníčok. 

 

As more Ukrainians are called up, demand for workers in sectors traditionally dominated by men is growing. We meet the women who are increasingly powering the country’s hobbled economy

Posted by The Economist on Tuesday, November 14, 2023

Z baníckeho komplexu pri Ternivke armáda povolala 600 mužov, čo je asi desatina všetkých zamestnancov, hovorí riaditeľ podniku Dmytro Zabelin. Na ich miesto nastúpilo približne 300 žien. Baňa zamestnávala ženy aj pred vojnou, ale žiadna nepracovala v podzemí. Viac než so nových zamesnankýň teraz pracuje práve tam. Oksana obsluhuje a udržuje pásový dopravník, ktorý prepravuje uhlie na povrch. Iné ženy pracujú ako bezpečnostné inšpektorky a elektrikárky. Olena, ktorej manžel je bývalý baník a v súčasnosti velí čate neďaleko Luhanska, sa školí na obsluhu vlakov, ktoré spájajú časti bane. Nedávno osemnásťročná Hanna sa bude starať o klietky, ktoré dopravujú baníkov medzi jednotlivými baníckami poschodiami. Ternivka sa nachádza ďaleko za frontovou líniou, ale oblasť zasiahli ruské riadené strely s plochou dráhou letu. "Je to veľmi desivé. Ale pokiaľ som pod zemou, nepočujem to," hovorí Hanna. 

Ťažba uhlia je nebezpečná a vyčerpávajúca práca a v dôsledku vojny je ešte náročnejšia. Počas výpadkov prúdu spôsobených ruskými útokmi na ukrajinskú energetickú infraštruktúru počas uplynulej zimy museli baníci v Ternivke prejsť až sedem kilometrov a potom pomocou únikových rebríkov prekonať 680 metrov, aby sa dostali na povrch. 

Trpké ODHALENIE: Ukrajinskí muži
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Žena je strážkyňou domova a rodiny

Ukrajina má v oblasti rovnosti žien a mužov pred sebou ešte dlhú cestu. Miera účasti žien na trhu práce v minulých rokoch klesala. Ženy sú nadmerne zastúpené v školstve, domácich prácach a cestovnom ruchu, teda profesiách so zvyčajne nízkymi platmi. Až do roku 2017, kedy bol konečne zrušený, zakazoval zákon počas sovietskej éry ženám vykonávať 450 profesií - od riadenia nákladných áut po zváranie. V nasledujúcom roku Ukrajina priznala ženám v ozbrojených silách rovnaké práva ako vojakom mužom. V súčasnosti slúži v armáde približne 43 000 žien, z toho 500 na bojových pozíciách. Stereotypy ale pretrvávajú. "Ženy by sa mali venovať svojich ambíciám v iných oblastiach. Žena je srážkyňou domova a rodiny," myslí si Zabelin. Pripustil však, že baňa pravdepodobne nebude mať inú možnosť než zamestnať viac žien. Mnoho mužov sa totiž už z frontu nevráti a Ukrajina bude musieť udržiavať početnú armádu aj po skončení vojny. Oksana priznala, že jej chýba bývalý život a stará práca, ale z tej novej sa jej odísť nechce. Zvykla si na hluk, tmu, prach i fáranie do podzemia. 

Viac o téme: BaňaŤažba uhliaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu