Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Farba vášho auta rozhoduje: Veľký PRIESKUM nehodovosti, tento náter nelichotivo vedie

Ktorá farba má najväčšiu nehodovosť? Zobraziť galériu (2)
Ktorá farba má najväčšiu nehodovosť? (Zdroj: Gettyimages.com, Carvertical.com)

BRATISLAVA - Zaujíma vás, či má farba vášho milovaného štvorkolesového tátoša vplyv na to, aké veľké riziko nehodovosti vás ohrozuje? Nuž, isté prieskumy existujú aj na túto tému a dá sa povedať, že na vrchole tohto zaujímavého rebríčka sa nachádza konkrétna trojica farieb. Zaujímavý je pochopiteľne aj jeho koniec, a síce, ktorá farba vozidla má nehôd najmenej.

archívne video

Vodiči nákladných áut na hraniciach nafúkali (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Prieskum nehodovosti podľa farieb vozidiel realizovala spoločnosť carVertical. V tlačovom dokumente sa uvádza vyslovene to, aké farby áut sú najbezpečnejšie na jazdu a ktoré z nich častejšie končia dopravnými nehodami ako iné.

Hnedá, žltá a červená vedú, nejbezpečnejšia farba vás možno prekvapí

"Zo všetkých vozidiel skontrolovaných na stránke carVertical je najviac poškodených hnedých vozidiel (51 %), tesne za nimi nasledujú žlté (50,6 %) a červené (49,8 %). Najbezpečnejšími farbami sú sivá (44,7 %) a biela (44,5 %), čo znamená, že sa menej často dostávajú do nehôd," vyplýva z prieskumu carVertical.

Tá tiež v štúdii dodáva, že spomedzi všetkých vozidiel sa hnedé autá najčastejšie stávajú účastníkmi nehôd (51 %), hoci vodiči hnedých áut uprednostňujú spoľahlivosť, luxus a pohodlie, pred nehodami ich to však neochráni. Žltá a červená farba sa podľa výskumu častejšie vyskytujú na športových vozidlách, čo naznačuje, že ich majitelia milujú rýchlosť a často sa neboja riskovať.

Farba vášho auta rozhoduje:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Carvertical.com)

Priama súvislosť neexistuje, myslí si expert, podľa ktorého je hlavným faktorom vodič

"Neexistuje priama súvislosť medzi farbou vozidla a jeho historickou mierou poškodenia alebo priemerným výkonom motora. Môžeme predpokladať, že všetky tieto farby s najvyššou historickou nehodovosťou si často vyberajú vodiči, ktorí chcú vyčnievať z davu. Možno dokážu pri každodennom dochádzaní do práce trochu viac riskovať," povedal automobilový expert Matas Buzelis.

Viac o téme: VozidláPrieskumAutáFarbyNehodovosťŠtatistika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu