Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Používate tento bežný trik na spanie? Rýchlo s ním prestaňte, podľa vedcov môže zvýšiť riziko predčasnej smrti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Bežný trik na spanie, po ktorom siahajú mnohí ľudí v snahe čo najrýchlejšie sa ponoriť do vytúženého odpočinku, môže podľa novej štúdie spôsobiť o polovicu vyššie riziko predčasnej smrti, varujú vedci. Podľa nich by mal človek najprv hľadať iné metódy, ako zaspať.

Odborníci upozorňujú na užívanie tabletiek na spánok. Ľudia, ktorí užívajú lieky na spanie na predpis, majú podľa novej štúdie o 55 percent väčšiu šancu na skoršiu smrť v porovnaní s tými, ktorí zaspávajú prirodzene, aj keď spali rovnako dlho. Výskum, ktorý uskutočnila Národná taiwanská univerzita tvrdí, že priemerná dĺžka života u tých, ktorí nebrali lieky na spanie, bola u mužov kratšia o 5,3 roka a u žien 5,7 roka, zatiaľ čo riziko bolo viac ako dvojnásobné u užívateľov liekov na spanie na predpis, ktorí spali viac ako osem hodín. 

Používate tento bežný trik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Naše výsledky sú prinajmenšom ohromujúce. Mnoho ľudí sa spolieha na lieky na spanie, ktoré im pomôžu zaspať, takže je šokujúce zistiť, že ich užívanie môže viac ako zdvojnásobiť riziko úmrtnosti," uviedol spoluautor štúdie Yu Sun s tým, že ľudia by si nespavosť mali liečiť inak než užívaním týchto tabletiek. 

Vedci sledovali riziko úmrtia a očakávanú dĺžku života u 484 916 dospelých v Taiwane od roku 1994 do roku 2011. Boli rozdelení do štyroch skupín: ľudia, ktorí spali štyri hodiny alebo menej, spali štyri až šesť hodín, spali šesť až osem hodín a spali osem hodín alebo viac. Účastníkov sa tiež pýtali, či užívajú lieky na spanie na predpis a ako pravidelne ich užívajú. Zatiaľ čo tí, ktorí spali menej ako štyri hodiny v noci, vykazovali veľmi malý rozdiel v riziku úmrtia, tí, ktorí spali medzi štyrmi a šiestimi hodinami, mali o 32 percent vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú skôr, ak budú užívať lieky na spanie na predpis. 

Používate tento bežný trik
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lieky na spanie podľa NHS predpisujú praktickí lekári už len zriedka, pretože môžu mať vedľajšie účinky a viesť k závislosti. Ľuďom odporúča, aby sa o svojej nespavosti poradili radšej s odborníkom, ktorý im odporučí iné metódy liečby tohto stavu. 

Viac o téme: SpánokLieky na spanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu