Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Upratovač vypol laboratórnu chladničku: Zničil 20 rokov výskumu! Dôvod vás šokuje

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V americkom štáte New York súdia upratovača. Muž totiž vypol mrazničku vo výskumnom laboratóriu kvôli nepríjemnému tónu alarmu napriek varovaniu a zničil tak dlhoročný výskum. Škody dosahujú približne jeden milión amerických dolárov.

Kvôli nepríjemnému pípaniu upratovač v laboratóriu na Rensselaer Polytechnic Institute v Troy v New Yorku jednoducho vypol chladničku. Bunkové kultúry v ňom uložené boli v dôsledku toho zničené. Stratilo sa tak 20 rokov výskumu, škody sú v miliónovej výške.

ilustračné video

V TnUAD otvorili FunGlass, excelentné centrum pre výskum skla a keramiky (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Incident zo septembra 2020 sa teraz podľa Washington Post prejednáva na súde. Právnici univerzity zažalovali upratovaciu firmu Daigle Cleaning Systems, kde bol muž zamestnaný, o náhradu škody. Nedbalosť a porušenie zmluvy sú predmetom žaloby. „Veľa by tu urobilo trochu prevencie pri školení zamestnancov,“ cituje jedného z právnikov Washington Post.

Výstražné varovanie napísané veľkými písmenami: „PROSÍM, NEPOHYBUJTE ANI NEVYPÍNAJTE Z ELEKTRICKEJ SIETE“

Pípanie spustila porucha. Výskumný tím však podľa právnikov prijal opatrenia na ochranu ich vzoriek. O týždeň mal prísť opravárenský tím.

Vedci dokonca prikryli zásuvku skrinkou a na chladničku položili varovný štítok. Zariadenie by sa nemalo premiestňovať ani odpájať od zdroja napájania, uvádza sa na ňom veľkými písmenami. A dokonca tam mal byť aj návod na vypnutie pípania.

Upratovač vypol laboratórnu chladničku:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci pracovali na ďalšom rozvoji využitia slnečnej energie

Upratovač sa v rozhovore so zástupcami univerzity priznal, že sa zariadenia dotkol. Zdôrazňuje však, že neurobil nič zlé. Počul pípanie a „chcel len pomôcť“, ako sa uvádza v žalobe. Upratovacia firma sa zatiaľ k problému nevyjadrila.

Výskumníci pracovali na ďalšom rozvoji využívania slnečnej energie. Napriek úsiliu zachrániť exempláre "väčšina exemplárov bola poškodená a zničená, čím sa anulovalo viac ako 20 rokov výskumu," uvádza sa v správe.

Viac o téme: ChladničkaVarovanieLaboratóriumVypnutieSúd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu