Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zle spávate? Možno za to môže pandémia: Odborníčka radí, čo by ste mali robiť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CAMBERRA - Ak sa pred spaním osprchujete, podarí sa vám zaspať oveľa skôr, tvrdí odborníčka. Spolu s Európskym spánkovým centrom spozorovala, že pandémia COVID-19 narušila spánkovú rutinu mnohých ľudí. Podelila sa preto s niekoľkými tipmi, ktoré by mal vyskúšať každý, kto sa nechce hodiny prevaľovať v posteli.

Odborníčka na spánok Olivia Arezzolová, autorka knihy Bear, Lion, Wolf, uviedla, že mnohým ľuďom sa počas pandémie COVID-19 zhoršil spánok. „Je to pokračujúca špirála smerom nadol – úzkosť a stres neustále rastú, rovnako ako naše neustále používanie technológií pred spaním,“ povedala Arezzolová.

Toto si všimlo aj Európske spánkové centrum – predstavitelia centra uviedli, lockdowny boli škodlivé kvôli strate spánkovej rutiny. Keďže sa ale väčšina jednotlivcov prispôsobila novej rutine a teraz sa musí znova prispôsobiť bývalým rutinám, s ich spánkovým režimom to nevyzerá ružovo.

Zle spávate? Možno za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie ukazujú, že spánok menej ako sedem hodín počas každého 24-hodinového cyklu môže viesť k priberaniu, depresii, oslabeniu imunity, Alzheimerovej chorobe, úzkosti, obezite, rakovine, cukrovke a dokonca aj samovražde. Arezzolová povedala, že tieto výsledky nie sú prekvapujúce a že dobrý nočný spánok začína rutinou.

V prvom rade je potrebné vypnúť technológie, keďže je známe, že modré svetlá z telefónov, notebookov, tabletov a televízorov ovplyvňujú spánok. Ďalším krokom, ktorý Arezzolová odporučila, je osprchovať sa – voda zníži vašu telesnú teplotu, čo podporuje tvorbu melatonínu.

Zle spávate? Možno za
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Počas sprchovania odporúčam začleniť do umývania tela upokojujúce vône, ako je levanduľa a vetiver, pretože obe znižujú aktivitu sympatického nervového systému,“ vysvetlila odborníčka. Pred spaním je tiež dobré meditovať alebo čítať knihu aspoň 20 minút a nechať telefón na druhej strane miestnosti.

„Na základe odporúčaní Európskeho spánkového centra by tí, ktorí majú problémy so spánkom, mali zabezpečiť, aby mali riadnu rutinu, ktorá zahŕňa nepoužívanie technológií a minimálne osvetlenie. Pomáha aj zníženie príjmu kofeínu po 12:00 a úplné vylúčenie alkoholu,“ dodala odborníčka.

Viac o téme: SpánokPandémiaCOVID-19Covid-19Spánková rutina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu