Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najnovšie odhalenie o OMIKRONE vzbudzuje hrôzu: To, čo sa doteraz tvrdilo, podľa vedcov neplatí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Po počiatočných obavách sa už omikronový variant koronavírusu mnohým zdá celkom neškodný. Americká štúdia ale teraz toto hodnotenie spochybňuje. Dospela k záveru, že tento variant je rovnako nebezpečný ako jeho predchodcovia.

Omikron bol doteraz považovaný za ľahšie prenosný, ale menej závažný ako iné varianty vírusu SARS-CoV-2. To však môže byť chyba, vyplýva zo záverov najnovšej americkej štúdie. Podľa nej je totiž omikron v podstate rovnako nebezpečný ako predchádzajúce mutácie koronavírusu. "Zistili sme, že riziká hospitalizácie a úmrtnosti boli takmer totožné," vysvetľujú vedci z Massachusetts General Hospital, Minerva University a Harvard Medical School, ktorí sa podieľali na výskume. 

Najnovšie odhalenie o OMIKRONE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Analýza je založená na záznamoch 130 000 pacientov s covidom-19 za posledné dva roky v rôznych krajinách. Aktuálne údaje boli očistené o rôzne demografické charakteristiky, stav zaočkovanosti a riziko úmrtia na možné základné ochorenia. "Naša analýza naznačuje, že nebezpečnosť variantu omikron môže byť taká závažná ako u predchádzajúcich variantov," píše Zachary Strasser a jeho tím. 

Experti však zároveň poukazujú na možné obmedzenia ich zistení Napríklad počet zaočkovaných pacientov v nedávnych koronavírusových vlnách a celkový počet infekcií mohli byť podhodnotené vylúčením ľudí, ktorí si doma robili rýchle testy. 

Najnovšie odhalenie o OMIKRONE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štúdie, ktoré naznačujú, že omikronový variant bol menej závažný, sa predtým uskutočnili na rôznych miestach vrátane Južnej Afriky, Škótska, Anglicka a Kanady. Omikron, ktorý sa objavil na konci roku 2021, je teraz zodpovedný za veľkú časť infekcií na celom svete. Stále sa však objavujú nové podvarianty omikronu. Bioinformatik Tulio de Oliveria, ktorý pôsobí v Centre pre epidemické reakcie a inovácie v juhoafrickom Durbane, očakáva ďalšie vlny infekcií BA.1, BA.2, BA.2.12.1, BA.4 a BA.5.

Viac o téme: ŠtúdiaKoronavírusCOVID-19Omikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu