Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA varuje pred asteroidom, ktorý by mohol zasiahnuť Zem o pár týždňov: Toto by sa stalo po zrážke

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUSTON - Faktom je, že Zem sa stáva konečným cieľom pre mnohé vesmírne telesá. Väčšina z nich však zhorí v atmosfére. NASA najnovšie informovala o možnej kolízii asteroidu o veľkosti egyptskej pyramídy so Zemou. Šanca na zrážku je veľmi malá, ale existuje.

K našej planéte sa rúti obrovský asteroid, pri ktorom existuje šanca, že sa s nami zrazí, uvádza iMeteo.sk. Podľa predbežných výpočtov by malo ku kolízii dôjsť už začiatkom mája. Asteroid nesie pomenovanie 2009 JF1 a NASA predpokladá, že má priemer okolo 128 metrov, čo je približne veľkosť egyptskej pyramídy v Gíze.

Americká vesmírna agentúra uviedla, že ak bude objekt pokračovať na svojej súčasnej trajektórii, mohol by udrieť silou, ktorá by pre našu planétu mala ničivé následky. Šanca na kolíziu, ktorá by mala nastať 6. mája, čiže už o pár týždňov, je však malá, len 0,026 percenta, čo je 1 ku 3800.  

Možný scenár 

S najväčšou pravdepodobnosťou k stretu našej planéty s asteroidom vôbec nemalo dôjsť. Vedci ale  priblížili, čo by po prípadnej zrážke s asteroidom nasledovalo. Podľa novších odhadov (svietivosti/odrazu svetla) je priemer asteroidu iba 13 metrov, čo by malo za následok podobné dianie ako meteor Chelyabinsk. Nukleárna zima by teda nenastala ani v prípade zrážky so Zemou. 

NASA varuje pred asteroidom,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Raz to už bolo tesné 

NASA bude tento asteroid veľmi pozorne sledovať, vyhodnocovať a informovať o jeho dráhe letu. Objekt s podobným názvom, 2015 JF1, už preletel v blízkosti Zeme v roku 2015. Bolo to tesné, pretože v istom momente sa nachádzal pri našej planéte v menšej vzdialenosti než Mesiac.

 

Viac o téme: AsteroidNASAZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu