Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

NASA konečne našla dôkaz o mimozemskom živote: Priamo na palube ISS!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA (NASA via AP))

WASHINGTON - Vedci z NASA identifikovali doteraz neobjavené druhy baktérií, ktorým sa darí na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Domnievajú sa, že tieto mikroorganizmy by mohli v budúcnosti ľudstvu pomáhať prežiť na planéte Mars.

Ľudia konečne našli dôkaz o mimozemskom živote, a to na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice, informuje web American Chronicles. K podobnému objavu došlo už v minulosti, teraz ale vedci z NASA navyše zistili, že tri doteraz neobjavené druhy baktérií sú schopné pohybu. Trojica rôznych genetických variantov bola nájdená na oddelených miestach ISS vrátane špeciálnej komory určenej na pestovanie rastlín, kde posádka skúša vypestovať plodiny v podmienkach nulovej gravitácie. Podľa štúdie NASA publikovanej vo vedeckom časopise Frontiers In Microbiology by Methylobacteriaceae majú novoobjavené mikroorganizmy tyčinkový tvar a mohli by byť nápomocné pri prípadnej kolonizácii Marsu. 

NASA konečne našla dôkaz
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Objav podnietil snahu rozšíriť stanicu o nové biologické laboratórium na zber, spracovanie a analýzu mikróbov vo vesmíre bez toho, aby boli poslané na Zem. ISS sa vznáša vo vesmíre od roku 1998, je prevádzkovaná piatimi medzinárodnými vesmírnymi agentúrami a pravidelne sa na jej palube strieda sedem astronautov. Výskumom zameraným na možnú prítomnosť nových mikroorganizmov sa začali zaoberať zhruba pred šiestimi rokmi. Národná agentúra pre letectvo a vesmír najnovšie oznámila, že v roku 2031 bude zrejme ISS zlikvidovaná dopadom do Tichého oceánu. 

Vesmírna stanica ISS
Zobraziť galériu (3)
Vesmírna stanica ISS  (Zdroj: Getty Images)

Vedci z NASA Nitin Kumar Singh a Kasthuri Venkateswaran uviedli, že objavené kmene môžu signalizovať novú budúcnosť pre pestovanie vesmírnych plodín. Domnievajú sa, že je nevyhnutné nájsť nové baktérie, ktoré podporujú rast rastlín v stresových podmienkach na extrémnych miestach s obmedzenými zdrojmi. Novoobjavené mikroorganizmy by vďaka tejto schopnosti mohli byť ľudstvu nápomocné pri prípadnej kolonizácii Marsu. 

Viac o téme: VesmírMimozemský životISSNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu