Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Experti tvrdia: Táto vakcína by dokázala úplne zastaviť pandémiu KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Rourke, File)

NEW YORK - Väčšina z nás vníma očkovanie proti ochoreniu COVID-19 ako nádej, že sa svet opäť vráti do starých koľají. Vakcinácia síce pribrzdila šírenie nákazy, no nové mutácie vírusu skomplikovali situáciu. Experti preto skúmajú nové možnosti, ako sa dá definitívne zastaviť pandémia. Niektorí predpokladajú, že to dokáže zabezpečiť až úplne iný druh vakcíny.

Hľadanie spôsobu, ako zastaviť šírenie nového koronavírusu, zamestnáva vedcov po celom svete. Teóriu týkajúcu sa tejto problematiky predstavil výkonný riaditeľ farmaceutickej spoločnosti Meissa Vaccine, virológ Marty Moore. Podľa jeho slov môže návrat do normálu zabezpečiť intranazálna (nosová) vakcína, ktorá dokáže poskytnúť skutočnú kontrolu nad šírením SARS-CoV-2. 

Hlavný rozdiel medzi súčasnými očkovacími látkami proti COVID-19 a nosovou vakcínou spočíva v tom, že táto vie úplne zastaviť prenos vírusu. Súčasné vakcíny sú vyrobené tak, aby chránili pred ťažkou infekciou životne dôležité orgány, ako pľúca a srdce. Nie vždy však poskytujú ochranu pred prielomovými infekciami, a preto sa môžu vírusom SARS CoV-2 infikovať aj zaočkovaní ľudia. Podľa špecialistky na infekčné choroby, epidemiologičky a členky poradného tímu Bieleho domu pre pandémiu Céline Gounderovú súčasné vakcíny nepodporujú slizničnú imunitu, ktorá chráni organizmus pred infekciou prenášanou cez vlhké tkanivá v nose, očiach a ústach. "Krátko po očkovaní, keď sú protilátky najaktívnejšie, môžu ľudia pocítiť účinok v horných dýchacích cestách," uviedla. 

Experti tvrdia: Táto vakcína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohí ľudia by uprednostnili kvapky pred ihlou

Odborníci však potrebujú nájsť spôsob, ako vyvolať slizničnú odpoveď na doplnenie systémovej imunitnej odpovede. Nosové vakcíny aplikované neinjekčne by mohli podľa Gounderovej zároveň zvýšiť zaočkovanosť. "Existuje pomerne veľa ľudí, ktorí by uprednostnili kvapky do nosa pred ihlou. Takže si myslím, že intranazálna vakcína by bola prijateľná pre mnohých, ktorí s očkovaním doteraz váhajú," doplnila.

Niektorí odborníci však varujú pred veľkými nádejami vkladanými do tohto druhu vakcín. V súčasnosti je k dispozícii iba jedna vakcína proti chrípke vo forme nosového spreja. Obsahuje živé, oslabené kmene chrípkového vírusu a spúšťa imunitnú odpoveď v nose. Určité skupiny ľudí, ako tehotné ženy či osoby s oslabeným imunitným systémom, však nemôžu používať tento druh vakcíny, pretože obsahuje živý vírus, ktorý by u nich mohol potenciálne vyvolať infekciu. 

Experti tvrdia: Táto vakcína
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nosová vakcína proti covidu najskôr v roku 2022

Pokiaľ ide o snahy získať nosovú vakcínu proti koronavírusovej infekcii, mnohí vedci priznávajú, že táto možnosť je stále vzdialená. Gounderová uviedla, že v súčasnosti neexistujú žiadne intranazálne vakcíny v neskoršom štádiu testovania, takže covid vakcína vo forme spreja bude pravdepodobne dostupná najskôr v roku 2022. Spoločnosti Meissa a Codagenix ju síce vyvíjajú, ale zatiaľ sú len v počiatočnom štádiu testovania. Skoré klinické údaje z Meissy naznačili, že neočkovaní pacienti, ktorým bolo podaných niekoľko kvapiek nosovej vakcíny do každej nosovej dierky, mali o niečo vyššie priemerné hladiny slizničných protilátok v porovnaní s ľuďmi s prirodzenou imunitou voči koronavírusovej infekcii. "Údaje naznačujú, že dokážeme poskytnúť odolnosť, ktorá je ako prirodzená infekcia a môžeme to urobiť bezpečne. Naším cieľom je ale vyvinúť takú vakcínu, ktorá úplne zablokuje prenos," dodal virológ Moore. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu