Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

FOTO Len po ôsmykrát za 300 rokov sa roztopilo známe snehové pole na úpätí hory

Hora Braeriach Zobraziť galériu (2)
Hora Braeriach (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V Británii sa roztopilo snehové pole prezývané sfinga, ktoré obvykle prečká celé leto a zostane na úpätí Škótskej vysočiny až do ďalšej zimy. Za posledných tristo rokov sa tento známy kúsok snehovej pokrývky roztopil len osemkrát, v ostatných rokoch je to ale stále častejšie. Podľa odborníkov za to môže globálne otepľovanie, napísala stanica BBC.

Snehové pole na úpätí tretej najvyššej britskej hory Braeriach sa úplne roztopilo v rokoch 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017, 2018 a tento rok. Pred rokom 1933 sa tento sneh roztopil naposledy v 18. storočí. V posledných týždňoch sa sfinga zmenšovala až na veľkosť listu papiera. Nakoniec sa v miernom počasí ostatných dní roztopila úplne. Podľa odborníka na ľadovce Iana Camerona môžu za roztopenie takzvaného večného snehu klimatické zmeny.

Podobné ostrovčeky snehu študuje Cameron v Škótsku už 25 rokov, je autorom knihy The Vanishing Ice (Miznúci ľad). V škótskych horách existujú podľa neho aj ďalšie bloky snehu, ktoré prečkávajú od jednej zimy po tú ďalšiu, ale v posledných rokoch sú stále menšie a je ich celkovo menej. Jedným z dôvodov sú menšie snehové zrážky.

Hora Braeriach
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Sfinga leží v horskom údolí vytvorenom počas poslednej doby ľadovej, na úpätí hory Braeriach vysokej 1296 metrov. Údolie je známe ako najzasneženejšie miesto v Škótsku, pretože dokáže pojať obrovské množstvo studenej bielej hmoty, ktorá tu zostáva až do neskorého leta. Prezývku sfinga dostal posledný kúsok snehu podľa neďalekej rovnomennej horolezeckej cesty.

Viac o téme: Globálne otepľovanieTopenie ľaduBraeriach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu