Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V západnej Afrike zaznamenali prvý prípad vírusu marburg: Infikovaný pacient zomrel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay, file)

ŽENEVA - Úrady v západoafrickom štáte Guinea potvrdili v pondelok prvý prípad úmrtia na vírusové ochorenie marburg. Ide zároveň o vôbec prvý potvrdený výskyt tohto smrteľného ochorenia v západnej Afrike, informovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorú citovala agentúra AFP. 

Riaditeľka WHO pre Afriku Matshidiso Moetiová zdôraznila, že v záujme toho, aby sa vírus marburg viac nerozšíril, "potrebujeme ho okamžite zastaviť". K úmrtiu došlo v prefektúre Guéckédou na juhu Guiney, uviedla WHO. "Toto je vôbec prvýkrát, keď vysokoinfekčné (vírusové) ochorenie marburg, ktoré spôsobuje hemoragickú horúčku, zaznamenali v tejto krajine i v západnej Afrike," dodala.

Vírus marburg patrí do rovnakej kategórie ako vírus, ktorý spôsobuje ebolu, ďalšiu smrteľnú chorobu. Výskyt marburgu v Guinei zaznamenali len dva mesiace po tom, ako WHO oznámila koniec epidémie eboly v tejto africkej krajine. 

Išlo v poradí už o druhú epidémiu eboly v tomto chudobnom 13-miliónovom africkom štáte. Počas nej zaznamenali v Guinei 16 prípadov nákazy ebolou, z čoho 12 sa skončilo smrťou pacienta. Počas prvej epidémie, ktorá trvala v rokoch 2013-16 a rozšírila sa do viacerých štátov západnej Afriky, zomrelo 11.300 ľudí.

Viac o téme: VírusPacientúmrtiePrípadGuineaMarburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu