Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vedci odhalili, kde prepukne ďalšia pandémia KORONAVÍRUSU: Báť by sa mali tieto krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERKELEY - Väčšina vedcov sa domnieva, že spúšťačom súčasnej pandémie bola mutácia vírusu, ktorý prešiel z netopiera na človeka. Pandémia však ešte ani zďaleka nie je zažehnaná. Medzinárodný tím vedcov z Kalifornskej univerzity, Polytechnickej univerzity v Miláne a novozélandskej Massey University v analýze zverejnenej v časopise Nature Food uviedol, kde pravdepodobne budú vznikať jej budúce ohniská.

Na základe teórie, ktorá predpokladá, že SARS Cov-2 pochádza z netopiera, vedci analyzujú možnosti, kde by sa mohol tento typ prenosu opäť vyskytnúť. A keďže stále nie je známe, či vírus prešiel z tohto živočícha na človeka priamo alebo bol do toho zapletený aj iný hostiteľ, musia experti zohľadniť veľké množstvo potenciálnych prenášačov od divých zvierat až po domáci dobytok. Už predtým objavili u netopierov z rodu podkovárov široké spektrum koronavírusov vrátane tých, ktoré sú takmer identické so SARS-CoV-2. Podľa štúdií realizovaných v roku 2020 však stále existujú tisíce ďalších vírusov, ktoré ešte ani nie sú objavené, ale iba veľmi málo z nich má schopnosť preskočiť na človeka (zoonotický prenos). 

Vedci odhalili, kde prepukne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Keďže sa koronavírusy vyskytujú u podkovárov v takej veľkej miere, vedci sa rozhodli obmedziť ich výskum na prirodzený rozsah druhov. Analyzovali vzorce využívania pôdy v 10 000 náhodne generovaných lokalitách v Európe a Ázii s cieľom zistiť, ktoré z nich majú najvyšší potenciál interakcie medzi človekom a netopierom. Sústredili sa na oblasti, kde sa populácie podkovárov stretávajú so špecifickou ľudskou činnosťou, napríklad s fragmentáciou lesa, chovom dobytka a ľudským osídlením, pretože sa v nich rýchlo mení spôsob, akým ľudia využívajú pôdu. "Zmeny vo využívaní pôdy môžu mať dôležitý vplyv na ľudské zdravie a zvyšujú našu expozíciu voči zoonotickým chorobám. Každá formálna zmena využívania pôdy by sa mala vyhodnotiť z hľadiska potenciálnych reťazových reakcií, ktoré by mohli mať vplyv na ľudské zdravie," vysvetlil spoluautor štúdie Paolo D'Odorico. 

Vedci odhalili, kde prepukne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Odkiaľ by sa mohol vírus nanovo šíriť?

Koronavírus, ktorý vyvolal súčasnú pandémiu, bol po prvý raz identifikovaný v Číne, a práve tam sa nachádza aj väčšina súčasných ohnísk. "Táto krajina vykazuje vyššiu mieru ľudskej prítomnosti vo vzťahu k podkovárom kvôli hustote obyvateľstva a tým súvisiacim budovaním dedín, miest a iných ľudských sídiel. Nachádza sa tam veľké množstvo regiónov, kde sú fragmentované lesy využívané na živočíšnu výrobu a budovanie ľudských sídiel, čím sa zintenzívňuje kontakt medzi divočinou a ľuďmi, a to buď priamo alebo sprostredkovane cez hospodárske zvieratá," píše sa v analýze

Ďalšia hrozba pre svet?! Vedci vo Wu-chane objavili neznáme KORONAVÍRUSY

Rastúci dopyt Číny po mäsových výrobkoch a výsledný nárast priemyselného chovu hospodárskych zvierat je z hľadiska vzniku ďalších ohnísk obzvlášť riskantný, pretože metódy spojené s veľkovýrobou mäsa hromadia veľkú populáciu zvierat s nízkou genetickou rozmanitosťou a často potlačeným imunitným systémom, čo je pre vírus ideálne. Štúdia však identifikovala aj ďalšie miesta, ktoré sú vystavené riziku vzniku ohnísk, vrátane Japonska, Filipín, juhovýchodnej Ázie a Thajska, kde sa vo veľkej miere likvidujú lesy a nahrádzajú ich zastavané alebo poľnohospodárske oblasti.

Viac o téme: OhniskoPandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu