Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Filipíny obnovili kľúčový dohovor o pôsobení amerických vojakov v krajine

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte a americký minister obrany Lloyd Austin
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte a americký minister obrany Lloyd Austin (Zdroj: SITA/Robinson Ninal/Malacanang Presidential Photographers Division via AP)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte obnovil platnosť kľúčového dohovoru o pôsobení amerických vojakov na Filipínach (VFA). V piatok to počas návštevy amerického ministra obrany Lloyda Austina oznámil filipínsky minister obrany Delfin Lorenzana.

Duterte vlani vo februári Spojeným štátom oznámil, že Filipíny plánujú ukončiť platnosť zmieneného dohovoru z roku 1999, ktorý umožňoval americkým silám zúčastňovať sa na cvičeniach v tejto ázijskej ostrovnej krajine. Toto rozhodnutie padlo po tom, ako USA zrušili víza filipínskemu senátorovi a bývalému šéfovi polície Ronaldovi Dela Rosovi, ktorý prezidentovi pomáhal realizovať nekompromisnú politiku boja proti drogám.

Predmetná dohoda bola odvtedy predĺžená trikrát, naposledy v júni po mesiacoch rokovaní medzi oboma stranami. Platnosť VFA je "opäť úplne" obnovená, uviedol Lorenzana na spoločnej tlačovej konferencii s Austinom v Manile, ktorá bola jeho poslednou zastávkou v rámci turné po juhovýchodnej Ázii.

Šéf Pentagónu Duterteho rozhodnutie uvítal slovami, že "nám do budúcna poskytuje istú mieru istoty". "Silná a odolná americko-filipínska aliancia zostáva pre bezpečnosť, stabilitu a prosperitu Indo-Pacifiku životne dôležitá," dodal Austin.

Viac o téme: VojaciArmádaUSAFilipínyRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu