Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá predpoveď epidemiológa o pandémii KORONAVÍRUSU: A toto možno postihne ľudstvo v ďalších desaťročiach

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Väčšina vedcov sa domnieva, že vírus SARS-CoV-2 sa stane endemickým a bude medzi ľuďmi kolovať možno už navždy, podobne, ako sezónna chrípka. Aj keď sa pandémia skončí a vznikajúce koronavírusové infekcie budú relatívne pod kontrolou, tak je pravdepodobné, že tento vírus zanechá na mnohých pacientoch dlhodobé následky, ktoré sa môžu prejaviť aj po niekoľkých rokoch.

Mnohí vedci sa domnievajú, že po skončení pandémie budú ľudia čeliť následkom ochorenia COVID-19 v podobe rôznych dlhodobých zdravotných komplikácií. Profesor genetickej epidemiológie z Kings College v Londýne Tim Spector vedie aplikáciu ZOE COVID Symptom Tracker, do ktorej ľudia denne nahlasujú príznaky koronavírusovej infekcie a uvádzajú, akými symptómami sa prejavuje v ich prípade. Od svojho spustenia v marci 2020 tak bolo zhromaždených množstvo údajov o COVID-19, ktoré pomohli široko informovať nielen o ohniskách nákazy, ale aj o mnohých následkoch ochorenia. Podľa aplikácie sa väčšina ľudí zbavila príznakov v priemere po desiatich až jedenástich dňoch. U piatich až desiatich percent osôb však pretrvávajú symptómy celé týždne či dokonca aj mesiace.

Hrozivá predpoveď epidemiológa o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Niet pochýb o tom, že niektorí ľudia sa nezotavili ani po roku. Ak sa ale ľudia infikujú akoukoľvek inou chrípkovou infekciou, pociťujú jej následky maximálne niekoľko týždňov, kým sa opäť vrátia do normálu," uviedol profesor pre portál IFLScience. COVID-19 navyše ovplyvňuje mnoho častí tela a prejavuje sa rôznymi komplikáciami od mozgovej hmly cez chvenie srdca až po tinnitus (šelesť v ušiach, pozn. red.) a vypadávanie vlasov. Takmer každý príznak sa zaznamenáva. "Ľudia sa sťažujú na problémy, s ktorými sa lekári nikdy predtým nestretli. Jedným z nich sú zvláštne vyrážky na prstoch na nohách. Vyzerajú ako ovčie kiahne, ktoré sa objavia raz mesačne a sprevádzajú ich horúčky, čiže príznaky, ktoré sú typické pre tropické ochorenia," doplnil Spector. 

Nie je jasné, čo tento stav spôsobuje. Spúšťačom v niektorých prípadoch môže byť generalizovaný syndróm vznikajúci po prekonaní covidu. "Môže to súvisieť so samotným vírusom a reakciou tela. Častice vírusu, ktoré môžu byť mŕtve, sú uviaznuté vo vnútri organizmu, v pokožke, vo vnútorných orgánoch alebo v mozgu. Telo na ich prítomnosť reaguje a spôsobuje tento autoimunitný jav," vysvetľuje Spector. Toto všetko by ale mohlo byť iba vrcholom ľadovca. Nie je totiž známe, u akého percenta ľudí sa tieto následky prejavia o tri alebo štyri roky. Okrem toho je množstvo dlhodobých následkov po prekonaní koronavírusovej infekcie stále neznáme. Viacerí odborníci dokonca zverejnili prognózy, podľa ktorých by niektoré z nich mohli viesť v nasledujúcich desaťročiach k prudkému nárastu počtu prípadov skorého nástupu demencie. A nemusí to byť problém iba pre tých, ktorí mali komplikovaný priebeh ochorenia COVID-19. 

Hrozivá predpoveď epidemiológa o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AFP)

Desivé odhalenie o dlhodobom COVIDE: Ľudia, ktorí ním trpia, biologicky zostarli až o toľkoto rokov

Okrem iného sú títo ľudia ohrození aj poškodením srdca, pľúc a ďalších strategických orgánov. Dá sa teda predpokladať, že ľuďom, ktorým covid napadol nervový systém a stratili čuch, hrozí skorší nástup demencie? "Vieme, že existuje určitá súvislosť medzi stratou čuchu a demenciou. V súčasnosti však nedokážeme uviesť nič konkrétne, stále je to otvorená otázka, na ktorej už pracujú moji kolegovia a snažia sa získať peniaze na výskum," dodal epidemiológ. Nielen on, ale aj mnohí ďalší vedci z celého sveta skúmajú fenomén dlhodobých následkov covidu. V štúdii zverejnenej minulý mesiac sa uvádza, že niektoré z nich sa môžu zmierniť po podaní vakcíny. Z dlhodobého hľadiska však môže byť toto ochorenie zdrojom budúcich globálnych zdravotných problémov.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Dlhodobý covid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu