Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Lekári radia: Chcete znížiť riziko nákazy? Stačí robiť túto jednu príjemnú vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Zoltan Balogh/MTI via AP, file)

LONDÝN - K pandémii sa viaže množstvo stále nevyriešených problémov a nezodpovedaných otázok. Jednou z nich je vzťah medzi covidom-19 a zlým spánkom, napísal spravodajský server The Huffington Post. Už vieme, že tieto dve veci sú spojené.

Analýza spánkových štúdií odhalila, že problémy so spánkom postihujú počas pandémie zhruba 40 percent ľudí. A zdá sa, že väčšie potiaže majú tí, ktorí sa nakazili covidom-19. Najnovší výskum naznačuje, že ak ste mali problémy so spánkom pred nákazou koronavírusom, alebo ste boli denne úplne vyčerpaní a vyhoretí, potom máte zvýšené riziko nielen samotnej infekcie, ale aj ťažšieho priebehu ochorenia. 

KORONAVÍRUS Deväť príznakov, ktoré sa objavujú aj po vyliečení, a jeden veľmi nezvyčajný

Každá hodina, o ktorú je váš pravidelný spánok dlhší, je spojená s o 12 percent nižšou šancou nákazy SARS-CoV-2, uvádza štúdia zverejnená v online časopise Nutrition Prevention & Health. Narušený spánok a vyhorenie z práce už boli skôr spojené so zvýšeným rizikom vírusových a bakteriálnych infekcií. Vedci preto chceli zistiť, či existuje spojenie covidu-19 so spánkovými problémami rovnako ako so stresom. Pre účely výskumu sa obrátili na zdravotníkov vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Británii a USA, ktorí boli opakovane v kontakte s pacientmi s covidom. Mali vyplniť dotazník s otázkami týkajúcimi sa zdravia, životného štýlu, užívania liekov na predpis a potravinových doplnkov a informácií o tom, koľko času venujú nočnému spánku alebo dennému zdriemnutiu. Taktiež mali odpovedať na to, či mali akékoľvek problémy so spánkom a či sa cítili pracovne vyhoretí. 

KORONAVÍRUS Lekári radia: Chcete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Na otázky odpovedalo asi tritisíc zdravotníkov, z ktorých sa každý piaty nakazil koronavírusom. Respodenti priemerne spali šesť až sedem hodín za noc. Zhruba štvrtina tých, ktorí boli testovaní pozitívne, hlásila potiaže so spánkom, v porovnaní s pätinou tých, ktorí sa nenakazili. Každý piaty infikovaný uviedol, že mal tri a viac problémov so spánkom vrátane problémov zaspať, spať bez častého prebúdzania či potreby užívať lieky na spanie tri a viac nocí v týždni. V porovnaní s tými, ktorí nemali potiaže so spánkom, bola u osôb s vyšším počtom problémov spojených so spaním o 88 percent zvýšená šanca nákazy covidom-19. Každá hodina spánku naviac potom bola spojená s 12-percentným znížením rizika nákazy. Zamestnanci, ktorí hlásili každodenné pracovné vyčerpanie a vyhorenie, trikrát častejšie zaznamenali vážny priebeh infekcie a dlhšiu dobu na zotavenie. 

KORONAVÍRUS Lekári radia: Chcete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Táto štúdia bola založená len na spomienkach a pozorovaniach zdravotníkov, ktoré môžu byť subjektívne. Napriek tomu si tento fenomén zaslúži ďalšie skúmanie. Zatiaľ nie je jasné, prečo sú nespavosť a vyhorenie spojené so zvýšeným rizikom závažnosti covidu. Vedci prišli s hypotézou, podľa ktorej nedostatok spánku a spánkové poruchy môžu nepriaznivo ovplyvniť imunitný systém zvýšením prozápalových cytokínov a histamínov, ktoré môžu zhoršiť priebeh ochorenia. Poukazujú tiež na výskumy spájajúce vyhorenie so zvýšeným rizikom prechladnutia a chrípky, rovnako ako dlhodobých potiaží, ako je diabetes, kardiovaskulárne choroby, ochorenia pohybového aparátu a úmrtí zo všetkých príčin. 

Viac o téme: SpánokKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu