Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Deväť príznakov, ktoré sa objavujú aj po vyliečení, a jeden veľmi nezvyčajný

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Pandémia koronavírusu je tu s nami už viac ako rok, takže ľudia už dobre poznajú bežné príznaky tejto nákazy. No čoraz častejšie sa hovorí aj o tých menej zvyčajných, ktoré sa, navyše, objavujú u pacientov ešte dlho po tom, ako prekonali infekciu.

Vedci sa o covide-19 ešte stále majú čo učiť. Podľa najnovšieho výskumu z Číny 43 percent ľudí hospitalizovaných s covidom trpelo problémami s tráviacim traktom ešte niekoľko mesiacov po tom, ako sa nakazili. Experti skúmali 117 pacientov v dvanástich nemocniciach v provinciách Hubei a Guangdong medzi 16. januárom a 7. marcom 2020. 

KORONAVÍRUS Ľudia sa obávajú vakcíny od AstraZenecy: Takto zistíte, že máte krvnú zrazeninu

Deväť symptómov korony

Skúmaní pacienti sa najviac sťažovali na stratu chuti; tento problém podľa štúdie zverejnenej v časopise Lancet zaznamenalo 24 percent z nich. Nevoľnosť a reflux hlásilo 18 percent, hnačku 15 percent z tých, ktorí sa zotavovali z covidu-19. 

Medzi menej bežné príznaky patrili nadúvanie (14 percent) a grganie (10 percent). Niektorí pacienti trpeli aj zvracaním (deväť percent) a bolesťou brucha (sedem percent). Dve prepustené osoby z nemocnice sa dokonca sťažovali na prítomnosť krvi v stolici. Vedci doplnili, že pacienti, ktorí trpeli tráviacimi ťažkosťami, boli všetci v podobnom veku a mali podobný index hmotnosti (BMI). 

KORONAVÍRUS Deväť príznakov, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Varovné signály

Mnohí zo skúmaných pacientov s črevnými problémami v porovnaní s tými, ktorí nimi netrpeli, prichádzali do nemocnice s dýchacími ťažkosťami a únavou. "Gastrointestinálne problémy vrátane straty chuti, nevoľnosťou, refluxom či hnačkou sa vyskytujú bežne u pacientov aj tri mesiace po tom, ako boli prepustení z nemocnice po prekonaní covidu. Tieto osoby nezriedka trpeli aj zníženou saturáciou krvi, čo je zas symptóm súvisiaci s ťažkým zápalom pľúc," uviedol doktor Jingrong Weng. Podľa výskumníkov je dôležité, aby pacienti s covidom-19 dostávali počas pobytu v nemocnici aj patričnú nutričnú starostlivosť, pretože tá výrazne znižuje riziko, že po prepustení budú trpieť gastrointestinálnymi problémami. Práve preto si teraz myslia, že nutričná podpora môže zohrávať významú úlohu pri záchrane životov pacientov infikovaných koronavírusom. 

KORONAVÍRUS Deväť príznakov, ktoré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci však priznali, že ich štúdia má pár slabých miest. Chýbajú v nej napríklad dáta o relevantných krvných biochemických testoch, ako napríklad markery pre zápaly či protilátky na SARS-CoV-2. "Chce to ďalšie štúdie, ktoré nám pomôžu lepšie pochopiť dlhotrvajúce gastrointestinálne následky ochorenia COVID-19," uzavreli. 

Viac o téme: PríznakyKoronavírusCOVID-19Tráviace ťažkosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu