Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Študenti prehovorili o veľkej hrozbe, ktorá sa medzi nimi šíri v dôsledku pandémie KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Starý kontinent vstúpil do druhého roka pandémie covidu-19 so zvýšeným počtom mladých ľudí, ktorí majú v dôsledku úbytku pracovných príležitostí problémy pokrývať výdaje na potraviny. Upozornil na to denník The New York Times, ktorý vo svojom článku analyzuje hlavne situáciu vo Francúzsku. Tento problém sa ale týka aj ďalších európskych štátov.

"Nemám žiadne peniaze na jedlo," povedala denníku 19-ročná vysokoškoláčka Amandine Chéreauová. O svoju skúsenosť sa podelila pri návšteve potravinovej banky v centre Paríža, kde spoločne s ňou čakali na prídel ďalšie stovky mladých ľudí. O svoje posledné úspory prišla ešte vlani v septembri po tom, čo kvôli pandémii prestala pracovať v reštaurácii a stratila aj svoj druhý zdroj príjmov v podobe stráženia detí. V októbri prešla na režim jedného pokrmu denne a odvtedy údajne schudla desať kilogramov. Amandine finančne podporuje jej otec, ten si ale nemôže dovoliť pokrývať výpadky v dcériných príjmoch, pretože minulý rok v lete sám prišiel o prácu. "Je to strašidelné. A deje sa to všetko tak rýchlo," uviedla Chéreauová. 

Odborníci varujú pred online výučbou počas pandémie: Rodičia, na toto dávajte pozor!

Mnohé signály nasvedčujú tomu, že jej príbeh nie je ani zďaleka ojedinelý. Podľa NYT študenti v Európe zažívali obavy ohľadom nedostatku potravín i v minulých rokoch, od začiatku zavádzania reštrikcií v boji proti koronavírusu však tento nepriaznivý fenomén ešte viac zosilnel. "V momente, kedy pandémia vstupuje do druhého roka, varujú humanitárne organizácie v Európe pred alarmujúcim vzostupom potravinovej tiesne medzi mladými ľuďmi v nadväznosti na postupné uzatváranie kampusov, úbytok pracovných možností a prepúšťanie v ich rodinách. Stále väčšia časť z nich čelí hladu a finančnej a psychologickej záťaži," píše americký denník. 

Študenti prehovorili o veľkej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vo Francúzsku vlani navštívilo potravinovú banku viac ako osem miliónov ľudí, rok predtým to bolo 5,5 milióna. Medzi mladými tam takmer štvrtina pravidelne vynecháva aspoň jedno jedlo denne, uviedol ekonomický inštitút Le Cercle des Économistes. Prezident Emmanuel Macron v tejto súvislosti sľúbil vytvoriť krízový plán zahŕňajúci pokrmy za jedno euro vo vysokoškolských jedálňach, opatrenia na podporu duševného zdravia a cestu k dávkam pre tých, ktorí zápasia s trvalým a výrazným poklesom rodinných príjmov. 

Študenti prehovorili o veľkej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Do problémov sa v poslednom čase dostal aj 23-ročný študent lingvistiky Iverson Rozas, ktorému po nástupe pandémie drasticky ubudlo zmien v reštaurácii, kde pracoval na polovičný úväzok. Teraz má vraj na jedlo každý mesiac len 50 eur. Šírenie koronavírusu zdecimovalo sektor pohostinstiev, turistický ruch a ďalšie oblasti, ktoré boli predtým častými zdrojmi pracovných miest mladých ľudí. Francúzsko v tomto smere nemôže momentálne počítať s dohľadným zlepšením situácie, pretože denné počty pozitívnych prípadov tam opäť stúpajú a obnovujú sa prísne karanténne opatrenia. 

Viac o téme: ŠtudentiChudobaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu