Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS V Číne vyrobia 60 miliónov dávok ruskej vakcíny Sputnik V

Ruská vakcína Sputnik V
Ruská vakcína Sputnik V (Zdroj: SITA/Zsolt Szigetvary/MTI via AP)

MOSKVA - Rusko a Čína uzavreli zmluvu, podľa ktorej sa od mája v Číne vyrobí vyše 60 miliónov dávok ruskej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Ruského fondu priamych investícií (RDIF).

RDIF, ktorý financoval vývoj ruskej vakcíny, uviedol, že sa dohodol s čínskou spoločnosťou Shenzhen Yuanxing Gene-tech Co. na spolupráci pri produkcii viac ako 60 miliónov dávok očkovacej látky Sputnik V v Číne. Toto množstvo dvojdávkovej vakcíny by malo stačiť na zaočkovanie 30 miliónov ľudí.

Riaditeľ RDIF Kirill Dmitrijev dodal, že zvýšenie výrobných kapacít umožní navýšiť produkciu vakcín vzhľadom na stúpajúci celosvetový dopyt. Vakcínu Sputnik V plánuje od júna vyrábať v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko aj ruská farmaceutická spoločnosť R-Pharm. Európska agentúra pre lieky (EMA) zatiaľ tejto vakcíne neudelila oficiálny súhlas na použitie v Európskej únii. EMA plánuje podniknúť v apríli v Rusku dve kontroly výrobných zariadení na vakcínu Sputnik V.

Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve. Schválili ho vo viac ako 50 krajinách a medzinárodne ho distribuuje RDIF. Západ obviňuje Peking a Moskvu, že svoje vakcíny proti koronavírusu využívajú na posilnenie geopolitického vplyvu, poznamenala AFP. Obe krajiny tieto tvrdenia odmietajú.

Rusko hlásilo v pondelok 8711 nových prípadov nákazy, čím ich celkový počet stúpol na 4.528.543. Za uplynulých 24 hodín pribudlo aj 293 úmrtí. Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Rusku od začiatku pandémie 98.033 ľudí.

Viac o téme: VýrobaVakcínaČínaKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu