Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Epidemiológ upozorňuje na ďalší, málo známy príznak nákazy KORONAVÍRUSOM

(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský epidemiológ Tim Spector vedie aplikáciu ZOE COVID Symptom Study. Pacienti sa môžu zaregistrovať a nahlásiť príznaky, ktorými sa u nich prejavila koronavírusová infekcia. Štúdia iba nedávno odhalila ďalší, nie až tak známy symptóm ochorenia COVID-19.

Genetický epidemiológ z King’s College v Londýne poukázal na ďalší príznak koronavírusovej infekcie, ktorý doteraz nebol až taký známy. Označil ho ako "covid jazyk. Túto informáciu zverejnil na Twitteri spoločne s fotografiou jazyka nemenovaného pacienta posiateho pľuzgiermi a škvrnami. Spector zároveň poznamenal, že tento príznak  nie je uvedený na žiadnom z oficiálnych zoznamov. Na dermatologické problémy ústnej dutiny ako na sprievodný jav koronavírusovej nákazy zatiaľ neupozornilo ani americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Odborník sa však domnieva, že práve covid jazyk by mohol ľudí zavčasu upozorniť, že sú infikovaní a mali by zostať v izolácii.

"U jedného z piatich pacientov sa čoraz častejšie prejavujú príznaky, ktoré nie sú na oficiálnych zoznamoch. Patria sem napríklad aj kožné vyrážky," uviedol Spector, pričom poukázal aj na rastúci počet pacientov, ktorým sa ochorenie COVID-19 prejavilo vredmi v ústach. "Ak trpíte týmto ojedinelým príznakom a navyše pociťujete bolesť hlavy alebo únavu, tak určite zostaňte doma," doplnil. 

KORONAVÍRUS Tento veľmi nepríjemný SYMPTÓM môžu ľudia po prekonaní nákazy pociťovať navždy!

Pozitívne testované osoby na koronavírus majú možnosť zaregistrovať sa do aplikácie ZOE COVID Symptom Study a nahlásiť akékoľvek príznaky, ktoré sprevádzajú ich priebeh ochorenia.  V súčasnosti do nej prispieva viac ako 4,5 milióna ľudí, čo z nej robí jednu z najväčších štúdií zameraných na COVID-19. Nie je to však po prvý raz,  kedy sa nový koronavírus spájal s problémami ústnej dutiny. Výskum publikovaný v časopise Nature Evidence-Based Dentistry v júni 2020 uviedol prípady troch covid pacientov, ktorým sa vytvorili vredy v ústach. Ďalšia štúdia publikovaná v časopise JAMA Dermatology sa zamerala na 21 pacientov, ktorí po nakazení spozorovali na svojom tele kožné vyrážky a šiesti z nich mali vyrážky aj na vnútornej strane úst. 

Viac o téme: JazykPríznakKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu