Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Situácia v Nemecku sa nezlepšuje: Vláda predĺžila lockdown

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká vláda chce súčasný čiastočný lockdown v krajine predĺžiť do 15. februára a zaviesť povinné nosenie medicínskych ochranných masiek v obchodoch a verejnej doprave. Zatvorené by tak naďalej mali zostať školy i väčšina obchodov. Vyplýva to z návrhu uznesenia, ktorý má k dispozícii denník Die Welt a v utorok popoludní sa ním bude na videkonferencii zaoberať kancelárka Angela Merkelová spolu s premiérmi 16 spolkových krajín.

Vláda by takisto mala vytvoriť pracovnú skupinu, ktorej úlohou bude do 15. februára "vypracovať koncept bezpečnej a férovej stratégie otvárania krajiny". Opatrenia by sa však mali začať zmierňovať len vtedy, ak budú zdravotnícke úrady schopné dohľadávať kontakty nakazených.

Povinné by v obchodoch a prostriedkoch hromadnej dopravy pritom neboli výlučne cenovo drahšie respirátory typu FFP-2, ale i dostupnejšie chirurgické rúška, ktoré takisto poskytujú väčšiu mieru ochrany než obyčajné látkové rúška. Minister zdravotníctva Jens Spahn v pondelok oznámil, že ľudia starší ako 60 rokov a pacienti s niektorými chronickými ochoreniami si budú môcť prostredníctvom poukážok v najbližších dňoch vyzdvihnúť v lekárni 12 respirátorov typu FFP2.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Ako píše agentúra Reuters, predĺženie obmedzení do polovice februára je však sporné. "Je pravdepodobné, že sa zhodneme na predĺžení o dva týždne," povedal jeden z účastníkov debát. Aktuálny lockdown trvá do 31. januára.

Občania Nemecka majú zákaz stretávať s viac ako jednou osobou mimo vlastnej domácnosti. Ďalšie sprísnenie v tejto oblasti úrad kancelárky nepredpokladá. Zákaz vychádzania či obmedzenie pohybu do okruhu 15 kilometrov od bydliska by sa však mali rozšíriť i na ďalšie regióny. Ministerstvo práce by malo vydať nariadenie, podľa ktorého budú musieť zamestnávatelia umožniť ľuďom pracovať z domu všade tam, kde to bude možné.

Viac o téme: PandémiaNemeckoKoronavírusLockdown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu