Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

LOCKDOWN negatívne vplýva aj na časť tela, ktorú si veľmi strážime: Pozor, keď dochádza k tomuto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Denne strácame päťdesiat až šesťdesiat vlasov. Ak je to viac, je potrebné sa obrátiť na dermatológa, ktorý stanoví liečbu. Medzi faktory, ktoré sú zodpovedné za stratu porastu na hlave, prekvapivo patrí i lockdown, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Na jeseň je to s vlasmi ako s lístím. Dni sa krátia a blíži sa zima a to je obdobie roka, keď ich strácame najviac. Vyplýva to zo štúdie publikovanej v časopise British Journal of Dermatology, ktorá zahŕňa údaje z ôsmich štátov sveta. 

Nosový sprej proti COVIDU-19 je vo fáze testovania: Podľa vedcov má veľký potenciál

"Súvislosť medzi ročným obdobím a stratou vlasov skutočne existuje. Leto a jeseň sú tým časom, kedy je vypadávanie vlasov hojnejšie, bez ohľadu na zemepisné rozdiely. Niektoré výskumy naznačujú, že august a september sú mesiace, kedy je tento problém najvýraznejší. Ide o takzvanú telogénnu fázu. V zime sú vlasy, naopak, v tejto fáze len minimálne," uvádza autor štúdie Shawn Kwatr. 

LOCKDOWN negatívne vplýva aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

V telogénnej fáze je vlas ešte vo vlasovom korienku, ale jeho životnosť je prakticky ukončená. Už nerastie a čoskoro vypadne. V lete je percento vlasov predurčených na vypadnutie počas niekoľkých týždňov maximálna, zatiaľ čo v zime je obmedzené, takže vlasový porast zostáva taký, aký je. Naopak anagénna fáza znamená, že vlas rastie asi o jeden milimeter za tri dni. Maximálny počet vlasov v tejto fáze je na jar, kedy porast hustne. Norma Cameliová z Dermatologického ústavu San Gallicano v Ríme tvrdí: "Na jeseň strácame viac vlastov aj preto, že pobyt na slnku v lete vyvoláva zápal vlasovej pokožky, ktorý v nasledujúcich týždňoch prispieva k vypadávaniu vlasov." Tento jav môže byť tento rok ešte výraznejší, pretože stres z pandémie covidu-19 oslabuje vlasovú pokožku. "Ak sme pod tlakom, synchronizujú sa a urýchľujú cykly vlasových vačkov, až môže nastať značná strata vlasov. Pri lockdowne vypadávajú vlasy z dôvodu trvalého stresu. Strata vlasov je homogénna, ale ak sa včas zasiahne a problém sa nestane chronickým, dá sa riešiť," myslí si profesor talianskej spoločnosti trichológie (vedný odbor zameraný na štúdium vlasov) Pietro Tesauro. 

LOCKDOWN negatívne vplýva aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako zistíme, že naozaj strácame príliš mnoho vlasov? Tesauro tvrdí, že nemá zmysel počítať denne vlasy, ktoré zostali v sprche či na hrebeni. To len zvyšuje úzkosť a nie je to spoľahlivá metóda. Lepší je podľa neho tento test: od prvého dňa každý mesiac si umývajme vlasy tri dni po sebe, aby sme odstránili tie vlasy, ktoré by prirodzene vypadli, a na štvrtý deň sa minútu češme a potom spočítame vlasy, ktoré zostali v hrebeni. Týmto spôsobom možno tiež zistiť, či je vypadávanie vlasov mesiac od mesiaca výraznejší alebo nie. 

Desať PRÍZNAKOV, ktoré signalizujú vážnu chorobu: Hneď tým prvým trpia tisíce z vás

Zvyčajne strácame desiatky vlasov denne bez toho, aby sme si to všimli. Ide o normálnu obnovu vlasového porastu. Problém nastáva vtedy, keď prichádzame denne o viac než sto vlasov po dobu niekoľkých týždňov. Potom je vhodné pátrať po príčine. Keď je vidieť vlasovú pokožku, znamená to, že sme už prišli o tretinu vlasov alebo že sú stenšené. Je dôležité navštíviť dermatológa alebo trichológa, ktorý rieši problémy s vlasmi a vlasovou pokožkou. Je nevyhnutná správa diagnóza, lebo len tak možno zvoliť účinnú terapiu. Príčin vypadávania vlasov je mnoho a vyžadujú rôzny prístup. Pre diagnózu je rozhodujúce, aké sú rodinné predispozície, nesprávny životný štýl, príliš vysoká úroveň stresu či hrubé chyby kaderníka. Predovšetkým u žien sú dôležité krvné testy, aby sa zistilo, či nejde o nedostatok niektorých vitamínov ako B12 alebo D či o nadmernú úroveň mužských pohlavných hormónov androgénov. 

Viac o téme: StresVypadávanie vlasovKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu