Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Experti odhalili, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že ľudia budú superšíriteľmi vírusových infekcií

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TALLAHASSEE - Odborníci z University of Central Florida prišli so zaujímavým poznatkom. Vďaka novej štúdii zistili, že ľudia, ktorí majú celú sadu zubov, môžu koronavírus prenášať rýchlejšie než ľudia bez zubov. Podľa inej štúdie je kľúčovým faktorom aj to, ako hlasno človek rozpráva.

Existuje stále viac dôkazov o tom, že super-šíritelia sú kľúčovými aktérmi súčasnej pandémie. Niekoľko štúdií preukázalo, že väčšina nakazených ľudí neprenáša infekciu na veľa ďalších, zatiaľ čo malý počet nakazených potenciálne šíri vírus na veľké množstvo ľudí. V extrémnych prípadoch môže jeden chorý človek rozšíriť COVID-19 na desiatky ľudí.

Experti pozorovali pacientov s covidom: Odhalili, ktorým hrozia najvážnejšie

V novej štúdii vedci z University of Central Florida (UCF) identifikovali niekoľko aspektov, ktoré, ako sa zdá, zvyšujú pravdepodobnosť, že ľudia budú super-šíriteľmi vírusových infekcií, ako je COVID-19. Vedci pomocou 3D modelovania a počítačových simulácií zistili, že ak si počas kýchnutia chytíte nos a máte celú sadu zubov, dosah baktérií je o 60 percent väčší než u ľudí, ktorí nemajú všetky zuby.

Ide o dôležitý poznatok, vďaka ktorému môžu experti získať odpoveď na otázku, preto sú niektorí ľudia náchylnejší na prenos infekcií prostredníctvom dýchacích ciest. „Zuby vytvárajú v prúde zužujúci sa efekt, ktorý ho robí silnejším a turbulentnejším,“ vysvetlil Michael Kinzel, spoluautor štúdie a asistent profesor na Katedre strojného inžinierstva UCF. Dodal, že ak uvidíte niekoho bez zubov, v skutočnosti sa od neho pri kýchnutí nenakazíte s takou pravdepodobnosťou, ako od človeka, ktorý má všetky zuby. 

Krásne zuby bez kazov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Začiatkom roku 2019 štúdia vo vedeckých správach naznačila, že hlasný prejav môže byť ďalším z faktorov. Experimenty dokázali, že čím hlasnejšie človek hovorí, tým viac pľuvania, hlienu a aerosólov rozprašuje z úst. Napriek tomu ale odborníci poznamenali, že niektorí ľudia vyprodukovali viac aerosólu aj pri tichšom rozprávaní. Netreba opomenúť ani výskum, podľa ktorého môžu mať niektorí infikovaní ľudia vyššiu vírusovú nálož v tele a vylučovať viac vírusu. To znamená, že ich sliny a aerosóly pravdepodobne obsahujú vyššiu koncentráciu vírusových častíc, kvôli čomu je takáto osoba pre ostatných infekčnejšia.

Experti sa ale netaja tým, že táto oblasť je stále pomerne nepreskúmaná. Dôležité je napokon aj okolité prostredie, ktoré pri šírení vírusu zohráva podstatnú úlohu. Jednoducho povedané, je zrejmé, že pobyt v uzavretej a zle vetranej miestnosti plnej ľudí je oveľa riskantnejší než vonkajšie zhromaždenia, kde si každý drží odstup aspoň dva metre a nosí rúško na tvári.

 

Viac o téme: RečCovid-19KoronavírusŠírenieKvapôčky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu