Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko uvoľňuje obmedzenia: WHO varuje, týchto šesť kritérií by sme ešte predtým mali splniť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Peter Korček)

ŽENEVA - V čase, keď Čína i mnohé krajiny Európy začínajú zmierňovať obmedzenia súvisiace s pandémiou, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aktualizovala svoj strategický plán, ako zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Zhrnula ho do šiestich bodov, ktoré by mali jednotlivé štáty splniť ešte predtým, ako zrušia všetky obmedzujúce opatrenia.

Opatrenia prijaté vládami jednotlivých štátov uväznili väčšinu obyvateľov doma a prinútili ich obmedziť svoj spoločenský život na minimum. Klesajúci počet infikovaných ľudí však vo viacerých krajinách klesá, preto sa rozhodli zmierňovať či dokonca úplne zrušiť niektoré obmedzenia. V tejto súvislosti ale WHO upozorňuje, že nie je dôvod sa ponáhľať. Pred uvoľňovaním opatrení by mali krajiny dodržať týchto šesť kritérií. 

Šírenie ochorenia COVID-19 musí byť pod kontrolou

Jednotlivé štáty musia zabezpečiť, aby nedošlo k šíreniu ochorenia do takej miery, aby ich nedokázal zvládnuť systém zdravotnej starostlivosti. 

Koronavírus v Taliansku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zdravotnícke systémy musia byť schopné dostatočne testovať a izolovať prípady COVID-19

Testy na imunogén a pravdepodobné protilátky musia byť ľahko dostupné pre všetkých, nielen pre tie najzávažnejšie prípady končiace v nemocniciach.

Riziká musia byť minimalizované na najzraniteľnejších miestach

Je potrebné prijať opatrenia na ochranu takých miest, ako sú napríklad domovy s opatrovateľskou službou, kde zaznamenávajú najväčšie počty úmrtí. 

Slovensko uvoľňuje obmedzenia: WHO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Pracoviská a školy musia dodržiavať preventívne opatrenia

Všetky pracoviská a školy budú musieť dodržiavať pravidlá týkajúce sa udržiavania dostatočnej fyzickej vzdialenosti, hygieny rúk a dokonca aj sledovania teploty, aby sa predišlo sekundárnym ohniskám. 

KORONAVÍRUS Uznávaný virológ prehovoril o riziku v supermarketoch: Len takto sa tam môžete nakaziť!

Novovzniknuté prípady musia byť pod kontrolou

Je potrebné sledovať situáciu v oblastiach, kde boli ohniská nákazy a najmä v týchto miestach musí mať štát dostatočné kapacity na rýchle odhalenie nových prípadov. 

Rómske osady na Spiši
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Verejnosť musí dodržiavať nové pokyny

Zrušenie obmedzení je proces, ktorý si vyžaduje spoluprácu verejnosti. Vlády musia apelovať na občanov, aby dodržiavali všetky opatrenia, kým sa prispôsobíme novým pravidlám. Nájsť rovnováhu medzi prevenciou eliminujúcou šírenie koronavírusu a katastrofickými ekonomickými dopadmi je zložitá úloha. Je preto ťažké určiť, kedy presne skončia všetky obmedzenia. "Jednou z hlavných vecí, ktorú sme v posledných mesiacoch zistili, je fakt, že čím rýchlejšie sa ľudia testujú a prípady sa izolujú, tým pomalšie sa vírus šíri. Takýto postup zachráni životy a zmierni hospodársky dopad pandémie," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu