Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Pobúrenie v USA: V Michigane protestovali proti obmedzeniam pohybu

Protesty proti pohybu v Michigane Zobraziť galériu (3)
Protesty proti pohybu v Michigane (Zdroj: SITA/Matthew Dae Smith /Lansing State Journal via AP)

WASHINGTON - Desiatky demonštrantov zaplavili vo štvrtok večer miestneho času vestibul Kapitolu amerického štátu Michigan - budovy, v ktorej v tamojšej metropole Lansing zasadajú michiganskí zákonodarcovia. Protestovali proti obmedzeniam pohybu prijatým v tomto federálnom štáte v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Informovali o tom agentúra AFP i spravodajská stanica BBC.

Mnohí demonštranti nemali na tvárach ochranné rúška a nedodržiavali pravidlá spoločenského odstupu. Viacerí prišli dokonca so strelnými zbraňami. Michiganskú guvernérku Gretchen Whitmerovú vyzývali, aby obmedzenia zrušila. Dožadovali sa tiež, aby ich pustili dovnútra, kde prebiehalo zasadanie zákonodarcov. Policajti v rúškach im však vo vstupe na rokovanie zabránili. Niektorí zo zákonodarcov na zasadnutie údajne prišli v nepriestrelných vestách.

Protesty proti pohybu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Matthew Dae Smith /Lansing State Journal via AP)

Viacero ďalších demonštrantov - podľa BBC až stovky - sa zhromaždilo na priestranstve pred budovou michiganského Kapitolu. Niektorí z nich niesli transparenty, pričom na jednom z nich bola demokratická guvernérka Whitmerová vyobrazená ako nacistický diktátor Adolf Hitler. Demonštráciu nazvanú Zhromaždenie amerických vlastencov zorganizovala skupina nazývajúca sa Michigan zjednotený pre slobodu. Na Facebooku má toto združenie vyše 8000 členov, pričom v popise si uvádza, že "nesúhlasí s obmedzovaním práv ľudí z akéhokoľvek dôvodu vrátane pandémie".

Američania, ako aj všetci obyvatelia Michiganu podľa nej majú právo pracovať, aby tak podporovali svoje rodiny, slobodne cestovať, zhromažďovať sa na bohoslužbách, protestoch proti vláde či inde a rozhodovať o veciach verejných. K protestu došlo deň po tom, ako michiganský súd rozhodol, že smernica, ktorou guvernérka obyvateľom nariadila od 24. marca zostať až na nevyhnutné nákupy a ďalšie výnimky vo svojich domovoch, neporušila ich ústavné práva.

Protesty proti pohybu v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Matthew Dae Smith /Lansing State Journal via AP)

Michigan pritom pandémia koronavírusu značne zasiahla. V tomto americkom štáte dosiaľ zaznamenali vyše 41.000 infekcií vrátane 3788 úmrtí, uvádza BBC. Väčšina nakazených je tam koncentrovaná okolo veľkomesta Detroit. V apríli išlo už o druhú demonštráciu, ktorou niektorí obyvatelia guvernérku Whitmerovú žiadali o uvoľnenie prijatých opatrení. Tá prvá prebehla 16. apríla, keď sa približne 3000 demonštrantov, medzi nimi aj ozbrojených, zišlo pred tamojším Kapitolom, v okolí ktorého tak zablokovali dopravu.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Americký prezident Donald Trump demonštrantov o deň neskôr podporil na Twitteri príspevkom, v ktorom žiadal o "OSLOBODENIE MICHIGANU!", píše AFP. Francúzska tlačová agentúra však zároveň dodáva, že Whitmerovej prístup k pandémii sa všeobecne stretol s pozitívnym prijatím. Guvernérka vo štvrtok na Twitteri vyzdvihla "milióny obyvateľov Michiganu, ktorí sa každodenne podieľajú na tom, aby šírenie ochorenia COVID-19 spomalili". Na demonštrantov pritom priamo neodkázala.

Viac o téme: USAMichiganKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu