Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Maďarsko opäť hlási obete: Sme pripravení na ďalší útok, vyhlásil Orbán

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko zvládlo prvý nápor koronavírusovej epidémie, ktorú má v súčasnosti pod kontrolou, vyhlásil v piatok vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa neho experti predpovedajú druhú vlnu nákazy na jeseň. V krajine zomrelo na ochorenie COVID-19 za deň ďalších 11 pacientov a nakazených je celkovo 2863 ľudí. "Vírus sa nerozšíril nekontrolovane - podarilo sa nám vytvoriť metódy ochrany a pripraviť na masové šírenie nákazy aj zdravotníctvo," povedal Orbán.

Viktor Orbán
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Zoltan Mathe/MTI)

Dodal, že Maďarsko sa pripravilo na obranu proti ďalšiemu náporu nákazy, ktorej druhú vlnu očakávajú experti na október až november. Premiér hovoril aj o situácii v hlavnom meste, v ktorom sa infekcia rozšírila najviac. "Ak sa podarí v Budapešti znížiť pomer úmrtí, nebudeme váhať s návratom k normálnemu životu," konštatoval Orbán.

KORONAVÍRUS Maďarsko opäť hlási
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tamas Kovacs/MTI via AP)

V Budapešti a jej okolí zostáva aj naďalej v platnosti obmedzenie pohybu osôb, avšak v ďalších regiónoch budú od 3. mája platiť miernejšie epidemiologické opatrenia. Ide o neobmedzený čas otvorenia obchodov, znovuotvorenie reštauračných zariadení a kaviarní, ktoré majú terasy či záhrady, a otvoriť sa budú môcť už aj kúpaliská.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku.


Vláda tiež nariadila, že v obchodoch a prostriedkoch hromadnej dopravy budú musieť občania dodržiavať poldruhametrový odstup a povinné bude nosenie rúšok alebo iný spôsob zakrytia tváre. Počet úmrtí stúpol v Maďarsku na 323; drvivá väčšina zosnulých boli starší ľudia trpiaci aj inými chronickými chorobami. V nemocniciach ošetrujú 983 nakazených pacientov, z ktorých 49 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu