Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Virológ Čiampor kvituje uvoľnenie opatrení: A čo otvorenie škôl? Možno začiatkom júna, chýbajú však štúdie, priznal

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Keďže nové prípady pacientov pozitívnych na koronavírus na Slovensku nepribúdajú raketovou rýchlosťou, ale naopak, za posledné dni išlo o jednociferné čísla, vláda pristúpila k uvoľneniu viacerých opatrení. Svoje dvere otvorili mnohé prevádzky, salóny krásy či kostoly. Ako situáciu vníma odborník?

Zo štyroch fáz otvárania ekonomiky, ktoré slovenská vláda predstavila pred približne dvomi týždňami, sme sa od 6. mája naraz prehupli k druhej a tretej fáze zároveň. Dôvodom sú už spomínané nízke čísla nových nakazených. Mnohí s radosťou okamžite smerovali ku kaderníčke, či na terasu svojej obľúbenej kaviarne. Podrobnosti si môžete prečítať aj tu.

Virológ Čiampor kvituje uvoľnenie
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky)

Je však na mieste takýto krok, nie je priskoro, nemali sme ešte počkať? Pýtajú sa niektorí našinci s obavami. Virológ Fedor Čiampor však reagoval jasne. "Nastal ten správny čas," povedal a vysvetlil, že prenos vírusu sa prerušuje práve tým, že dodržiavajú opatrenia.

"Nosenie rúšok, umývanie si rúk, dodržiavanie vzdialenosti na jeden a pol až dva metre... to sú všetko opatrenia, ktoré zamedzujú šíreniu infekcie. Dostali sme sa do bodu, kedy sa prenos z chorého na zdravého človeka stal minimálnym," objasnil. Sedem či osem nových prípadov pre celé Slovensko denne je podľa uznávaného odborníka zanedbateľné číslo. Načrtol však inú dôležitú tému, a to otváranie škôl a škôlok.

Chýbajú seriózne štúdie

Čiampor predostrel, že existuje predpoklad, že deti môžu byť infikované, nejavia príznaky ochorenia COVID-19, no infekciu roznášajú. Seriózne štúdie, ktoré by to definitívne potvrdili, však zatiaľ nie sú k dispozícii. Slovenský virológ popísal, že existujú zatiaľ len súbory rodinných výskytov. Tiež sa ukázalo, že nie je celkom pravda, že deti sú menej náchylné, čo sa týka nového koronavírusu.

Deti sa v súčasnej situácii vzdelávajú doma.
Zobraziť galériu (4)
Deti sa v súčasnej situácii vzdelávajú doma.  (Zdroj: Getty Images)

"Ochorejú rovnako, ako dospelí. Len príznaky väčšinou chýbajú alebo sú minimálne," objasnil ďalej Čiampor s tým, že môže ísť o prenášačov bez príznakov. A práve nedostatok potvrdených faktov sa podľa neho podpisuje pod to, že otvorenie škôl a škôlok je zatiaľ otázne. Vedec sa však domnieva, že možné by to bolo začiatkom júna. Dovtedy by mohli štúdie potvrdiť či vyvrátiť, či sú deti schopné roznášať infekciu. 

O tom, že do úvahy prichádza práve jún, hovoril na sociálnej sieti aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Do škôl by sa podľa jeho vyjadrenia mohli v tomto čase vrátiť žiaci prvého stupňa a piataci. "Bude to však niečo ako dobrovoľná a zábavná forma, aby naši drobci nezabudli na svojich spolužiakov a učiteľov," povedal. Posledné dva júnové týždne sa zase uvažuje nad návratom stredoškolákov. "Forma ich prítomnosti v škole je ešte otázka diskusie," dodal Droba.

O tom, že v súvislosti s možným otváraním škôl sa pôjde postupne informoval aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Prediskutovať sa však musí viacero záležitostí, napríklad ako bude obmedzený vek učiteľov v rámci rizikových skupín. Viac sa dočítate tu.

A čo otváranie hraníc?

Rovnako ako ďalší odborníci, aj Čiampor odporúča naďalej svedomito dodržiavať opatrenia. Teda nosiť rúško, umývať si ruky a dodržiavať odstup. Vyzdvihol, že by zatiaľ neotváral naše hranice. "Okolité krajiny majú každodenne pomerne vysoký počet infikovaných. Hranice by mali zostať zatvorené, vykonávať by sa mala naďalej kontrola osôb," uzavrel.

Viac o téme: OpatreniaVládaOdborníkKoronavírusVirológUvoľňovanieFedor Čiampor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu