Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Záhada, ktorá nedá spávať lekárom: Muž má COVID-19 už dva mesiace, nevie sa ho zbaviť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Chinatopix )

PEKING - Na začiatku februára zistil, že má koronavírus. Liečil sa v dvoch nemocniciach a potom bol prevezený do izolácie, ktorú teraz trávi v karanténnom centre v priemyselnej časti čínskeho Wu-chanu. Po viac ako dvoch mesiacoch ale testy tvrdia, že je stále pozitívny, opisuje agentúra Reuters skúsenosť jedného z pacientov, ktorému sa nedarí vírusu zbaviť.

"Už vážne nevládzem," hovorí zúfalý muž, ktorý kvôli nákaze už musel vyhľadať pomoc psychologičky a dokonca uvažoval aj o samovražde. Odpoveď na otázku, prečo má, rovnako ako niektorí ďalší pacienti, po tak dlhom čase koronavírus stále v tele, je záhadou, ktorá nedáva spávať čínskym lekárom zaoberajúcim sa ochorením COVID-19. Podľa odborníkov z Wu-chanu ľudia, ktorí nemajú žiadne príznaky, ale testy u nich napriek tomu prítomnosť vírusu odhalili, pribúda. 

Lekári varujú pred novou formou nákazy: Pozor na GASTRO KORONAVÍRUS!

Hoci sa v Číne podarilo šírenie nákazy spomaliť, ľudia s pretrvávajúcimi pozitívnymi testami predstavujú jednu z najväčších výziev v ďalšej fáze boja proti pandémii. Všetci títo pacienti mali vo chvíli, kedy ochorenie prekonali, negatívny test, ale neskôr bol výsledok opäť pozitívny. U mnohých z nich to bolo po 50 až 70 dňoch, čo im diagnostikovali koronavírus po prvýkrát. Fakt, že u niektorých ľudí vírus pretrváva, znepokojuje celý svet. Mnohé štáty sa totiž chystajú uvoľniť obmedzenie pohybu a vrátiť sa k pôvodnej ekonomickej aktivite. Odporúčaná dĺžka izolácie po tom, čo bola osoba koronavírusu vystavená, je štrnásť dní, teraz sa ale ukazuje, že vírus môže u niektorých pretrvávať aj dlhšie. Podľa čínskych zdravotníckych organizácií však zatiaľ neexistujú dôkazy, že by títo ľudia mohli nakaziť ostatných. 

KORONAVÍRUS Záhada, ktorá nedá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Claudio Furlan/LaPresse)

Pre objasnenie záhady existuje niekoľko teórií. Viacerí odborníci tvrdia, že pacienti sa mohli vírusom nakaziť opakovane, čo by ale vyvracalo presvedčenie, že človek si po prekonaní COVID-19 na ochorenie vytvorí protilátky. Wuchanský lekár Čao Jen sa domnieva, že táto možnosť nie je pravdepodobná, aj keď to momentálne nevie dokázať. "Tí ľudia sú v nemocniciach pod odborným dohľadom a po prepustení si uvedomujú riziko, takže zostávajú v izolácii," hovorí. Aj riaditeľ kórejského strediska pre kontrolu a prevenciu chôrob si myslí, že je pravdepodobnejšie, že vírus v organizme týchto pacientov pretrval a v určitej chvíli sa reaktivoval. Iní experti zas uvádzajú, že v tele pacientov ostáva nízke množstvo vírusu, ktoré nepredstavuje riziko pre pacienta ani pre jeho okolie. 

KORONAVÍRUS Záhada, ktorá nedá
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino)

Paul Hunter, ktorý pôsobí na University of East Anglia, tvrdí, že veľmi pomalé odbúravanie vírusu bolo skôr v prípade iných ochorení pozorované u pacientov s nízkou imunitou. Juhokórejské úrady napríklad v roku 2015 informovali, že pacient s blízkovýchodným syndrómom vírusového ochorenia dýchacích ciest (MERS-CoV), ktorý okrem toho trpel rakovinou lymfatických uzlín, vykazoval prítomnosť vírusu v tele ešte po 116 dňoch. 

Nekončiaci boj s koronavírusom pre týchto pacientov predstavuje obrovskú psychickú záťaz. Obyvatelia wuchanského karanténneho centra v ňom musia stráviť najmenej 28 dní a môžu ho opustiť vo chvíli, keď majú dvakrát po sebe negatívny výsledok testu. "Cítim sa dobre a nemám žiadne príznaky, ale testy znovu a znovu tvrdia, že som pozitívny," posťažoval sa jeden muž v zariadení. Od konca februára sa nechal otestovať už desaťkrát a stále vykazuje nákazu. 

Viac o téme: ČínaPacientKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu