Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári varujú pred novou formou nákazy: Pozor na GASTRO KORONAVÍRUS!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA - V súvislosti s COVID-19 sa každý deň objavujú nové informácie o symptomatických prejavoch tohto ochorenia. Nedávna štúdia zverejnená v časopise American Journal of Gastroenterology preukázala, že u takmer polovice sledovaných pacientov z čínskej provincie Hubei sa príznaky nákazy koronavírusom prejavili v podobe tráviacich ťažkostí.

Za najčastejšie príznaky nákazy koronavírusom sú označované bežné chrípkové symptómy ako kašeľ, teplota, bolesti hrdla, dýchavičnosť a celková únava. Španielski podológovia len nedávno informovali o tom, že ochorenie COVID-19 sa môže prejaviť aj vo forme kožných lézií na nohách. Najnovšie k príznakom pribudli aj tráviace ťažkosti. Potvrdili to údaje z čínskej provincie Hubei, kde vedci pozorovali vývoj ochorenia u 206 pacientov. Zistili, že takmer polovica z nich vyhľadala lekársku pomoc kvôli zažívacím problémom ako hnačka, zvracanie či bolesti žalúdka. Tieto ťažkosti začali pacienti pociťovať ako prvé, až potom sa objavili respiračné problémy.

Lekári varujú pred novou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

"Ide o symptómy, ktoré môžu signalizovať COVIDd-19, a to aj pri absencii kašľa, dýchavičnosti, bolesti v krku alebo horúčky," uviedli autori štúdie vo svojej záverečnej správe. "Pacienti so zažívacími príznakmi majú horší priebeh ochorenia a vyššie riziko úmrtnosti v porovnaní s tými bez zažívacích problémov. Preto je dôležité, aby boli tieto symptómy zaradené k príznakom ochorenia, môžu sa totiž objaviť ešte skôr ako respiračné ťažkosti," doplnil Brennan Spiegel, šéfredaktor odborného časopisu American Journal of Gastroenterology. Priemerná doba hospitalizácie v nemocnici u týchto pacientov bola až 23,7 dňa. Spiegel však aj naďalej pripomína, aby ľudia sledovali najmä problémy s dýchaním, keďže nový vírus napáda respiračný systém. 

Lekári varujú pred novou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

K zisteniam odborníkov sa prikláňa aj pozitívne testovaná historička Fern Riddellová. Počas ostatného mesiaca vraj bola chorá ako nikdy v živote. "Mám naozaj šťastie, že som nemala žiadne respiračné príznaky, ale zato som trpela veľkými žalúdočnými problémami, bolo to hrozné," opísala priebeh ochorenia. Dýchacie problémy prirovnala k bežnému letnému prechladnutiu; mala len mierne zvýšenú teplotu a na pár dní stratila čuch. Na desiaty deň sa všetko vystupňovalo k horšiemu, Riddellová mala triašku, bola dehydratovaná, preháňalo ju a cítila sa extrémne unavená. "Musela som vypiť šesť litrov vody denne a užívala som rehydratačný roztok. Z nasledujúcich dvoch týždňov si veľa nepamätám, bolo to desivé," dodala Fern, ktorá sa už teraz cíti lepšie. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Tráviace ťažkosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu