Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obrovská katastrofa pred 74 000 rokmi nastolila vulkanickú zimu: Šokujúci objav vedcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

DHABA - Masívna erupcia na ostrove Sumatra v Indonézii pred 74 000 rokmi bola päťkrát väčšia než výbuch stratovulkánu Saint Helens v roku 1980. Podľa viacerých odborníkov následne nastala desaťročná vulkanická zima, ktorá viedla k tisícročnému ochladzovaniu Zeme a vyhynutiu väčšiny ľudskej populácie. Najnovšie sa však ukázalo, že až prekvapivo veľa ľudí výbuch prežilo.

Experti sa dlho domnievali, že erupcia indonézskeho vulkánu Toba zapríčinila vyhynutie mnohých ľudí. Archeológovia však nedávno našli dôkaz o tom, že toto číslo nebolo až také vysoké. Objavili totiž nástroje, ktoré boli vyrobené pred aj po výbuchu.

Dlho pred týmto objavom predpokladali, že erupcia zdecimovala populáciu Ázijčanov aj miestnych živočíchov A že niekoľko afrických homo sapiens prežilo vďaka vývoju sofistikovaných sociálnych, symbolických a ekonomických stratégií, ktoré im pred 60 000 rokmi umožnili osídlenie Ázie.

Novoobjavené nástroje
Zobraziť galériu (2)
Novoobjavené nástroje  (Zdroj: profimedia.sk)

Vedci sa zamerali na skaly staré 80 000 rokov v Dhabe v údolí San v severnej Indii. Nová štúdia zároveň tvrdí, že naši ľudskí predkovia obývali Áziu skôr, než by ktokoľvek predpokladal. Kamenné nástroje nájdené v horninách naznačujú, že populácia homo sapiens sa na ázijskom území objavila pred 74 000 rokmi. Vedci dúfajú, že ich špekulácie potvrdia fosílne nálezy, ktoré by dokázali migráciu Afričanov do Eurázie pred 60 000 rokmi. 

Desivá predpoveď expertov: 11 megakatastrof, ktoré môžu vyhubiť ľudstvo kedykoľvek

"Obyvatelia Dhabe používali kamenné nástroje, ktoré boli podobné tým, čo používali homo sapiens v Afrike v rovnakom čase," uviedol vedúci autor výskumu Chris Clarkson. "Skutočnosť, že tieto nástroje po výbuchu vulkánu nezmizli a ani sa nijako nepoškodili, naznačuje, že ľudská populácia prežila túto katastrofu a ďalej pokračovala vo vyrábaní nástrojov," dodal. 

Viac o téme: IndonéziaHomo sapiensVýbuch sopkyToba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu