Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bývalá astronautka šokuje: Nepochybujem o existencii mimozemšťanov, sú možno tu, len ich nevidíme!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Vesmír je taký obrovský, že skrátka nie je možné, aby život existoval iba na Zemi. Britskému denníku The Observer to povedala bývalá astronautka Helen Sharmanová, ktorá sa v roku 1991 pozrela do vesmíru ako prvý občan Veľkej Británie. Podľa nej tiež nemožno vylúčiť prítomnosť cudzej formy života na našej planéte.

"Mimozemšťania existujú, o tom nemôže byť pochýb," uviedla 56-ročná chemička, ktorá aktuálne pôsobí na Kráľovskej univerzite v Londýne. "Vo vesmíre okolo nás je toľko miliárd hviezd, že nutne musí existovať množstvo rôznych foriem života. Budú vyzerať ako vy a ja, zložené z uhlíka a dusíka? Možno nie. Je možné, že sú práve teraz tu, a my ich len nevidíme," pokračovala Sharmanová. 

Bývalá astronautka šokuje: Nepochybujem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Rodáčka zo severoanglického Sheffieldu sa v máji 1991 stala prvým Britom v kozme, keď spoločne so sovietskymi astronautmi Anatolijom Arcebarským a Sergejom Krikaľovom odletela na niekoľko dní na vesmírnu stanicu Mir. Na palube orbitálneho komplexu sa venovala vedeckým experimentom. "Nie je nič krajšie ako pohľad na Zem z tak veľkej výšky. Nikdy nezabudnem na to, keď som ju prvýkrát uvidela," vyhlásila Sharmanová.

 Helen Sharmanová
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Takmer 25 rokov bola jediným britským občanom, ktorý zažil jedinečný výhľad z obežnej dráhy. Ďalší Brit sa do vesmíru pozrel až na konci roka 2015. "Keď letel do kozmu Tim (Timothy) Peake, niektorí ľudia na mňa jednoducho zabudli," povzdychla si v novom rozhovore niekdajšia astronautka. Ľudia ju vraj často označujú za prvú britskú ženu vo vesmíre, hoci v tomto ohľade predbehla aj všetkých britských mužov. Pobyt v kozme jej podľa vlastných slov ukázal, čo je v živote skutočne cenné. "Tam hore sme mali všetko, čo sme potrebovali na prežitie: správnu teplotu, jedlo a pitie, bezpečia. Vôbec som nemyslela na fyzické vlastníctvo, ktoré som mala na Zemi. Keď sme prelietali nad určitými časťami sveta, vždy sme mysleli na svojich blízkych dole pod nami," povedala Sharmanová.

Viac o téme: VesmírMimozemšťaniaAstronautkaHelen Sharman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu