Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

NASA zverejnila unikátnu FOTO Mesiaca, keď na jeho povrch dopadol asteroid

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) dnes ako astronomickú fotografiu dňa zverejnil Mesiac zobrazený zo siedmich miest na svete v čase, keď na jeho povrch minulý rok 21. januára dopadol asteroid. Na vzniku snímky sa podieľali aj Česi.

"Dvaja zo siedmich spoluautorov tejto unikátnej mozaiky, ktorá astronómov doviedla k určeniu presných informácií o dopadajúcom telese na Mesiac, sú Česi," povedal astronóm Petr Horálek. 

Krásu Slovenska si všimli už aj v NASA! Nevídaný úspech, toto sa stalo tretíkrát za jediný mesiac

Snímka dňa nazvaná Lunar Eclipse Perspectives (Perspektívy zatmenia Mesiaca) tvoria zábery súputníka Krajina nasnímané 21. januára 2019 v americkom štáte Georgia, Dominikánskej republike, Kapverdách, na španielskych Kanárskych ostrovoch, Nemecku, Rakúsku a v Česku. Vtedy počas úplného zatmenia Mesiaca teleskopy v mnohých krajinách zaznamenali, že do lunárneho povrchu narazil meteorit.

NASA zverejnila unikátnu FOTO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NASA/F. Pichardo, G. Hogan, P. Horálek, F. Hemmerich, S. Schraebler, L. Hašpl, R. Eder)

Mesiac čelí dopadom vesmírnych telies bežne, čo dokazuje povrch posiaty krátermi. Odborníci sa vtedy zhodli na tom, že dopad bol vôbec prvý, ktorý sa podarilo spozorovať počas mesačného zatmenia. Zem v takýchto prípadoch na rozdiel od Mesiaca chráni atmosféra, v ktorej meteority vo väčšine prípadov zhoria. Horálek v súvislosti s lunárnou udalosťou poznamenal, že sám úkaz snímal na Kapverdských ostrovoch Boa Vista teleobjektívom.

Viac o téme: MesiacNASA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu